BurgeryKolacjaMięsoPrzepisyStoner żarcieWołowinaWytrawne ImperiumMini-burgery z chilli i natką pietruszki w grillowych bułkach

26 maja, 2016by Stonerchef0

Burger burgerowi nierówny, ale w prawdziwym „cwierćfunciaku” powinno być czuć kilka rzeczy – soczystą, wysmażoną do własnych potrzeb wołowinę,  kremowe, intensywne sosy, chrupiącą bułkę, Statuę Wolności i demokrację.

Co prawda z klasycznym burgerem jest jak z czarnym kolorem – to bezpieczne, smaczne i szybkie wyjście, ale czasem po prostu masz ochotę na coś więcej. A co to jest, to już okazuje się w kuchni.

U mnie wygrała wołowina przyprawiona chilli, natką pietruszki, kminkiem, kolendrą i cynamonem w obstawie bułek grillowych według mojej eksperymentalnej receptury. Wegetarian mogę pocieszyć tym, że oprócz soczystego kotleta z wołowiny jest w tym burgerze dużo warzyw.

Składniki:

skladniki-na-burgery-w-bulkach-grillowych

Burgery:

400g mielonej wołowiny

1 garść natki pietruszki

1 papryczka chilli

0,5 cebuli

1 jajko

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kminku

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki soli

1 pomidor

1 surowy ogórek

Sałata lodowa

skladniki-na-bulki-grillowe-z-turecka-wolowina

Bułki:

420g mąki pszennej

50ml mleka

225ml wody

50g masła

7g (jedno opakowanie) suszonych drożdży

2 jajka + jedno do posmarowania bułek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki mielonej cebuli

1,5 łyżki papryki słodkiej

2 płaskie łyżeczki kozieradki

Czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

  • Burgery: Mięso wkładamy do miski. Cebulę i chilli kroimy w kostkę, a czosnek i natkę drobno siekamy.  Dodajemy cebulę, zioła i przyprawy do mięsa, a potem wlewamy roztrzepane jajko. Całość dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie się mocno trzymać, a jednocześnie zachowa elastyczność potrzebną do formowania burgerów. Przyprawioną wołowinę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Bułki: Do rondelka wlewamy wodę, mleko i masło. Podgrzewamy mieszankę, aż masło się roztopi. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier, a następnie dodajemy wodę z mlekiem i masłem. Roztrzepane jajka również wlewamy do miski i wyrabiamy ok. 7-8 minut, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli natomiast będzie się ono kleiło, wysypujemy na blat więcej mąki i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto – tym razem ok. 2 minut – i dzielimy je na 12-15 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, którą spłaszczamy dłonią. Bułki odstawiamy do porownego wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie możemy już nagrzać piekarnik do 205 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczywo powinno się piec 10 minut.
  • Formowanie i smażenie burgerów: Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego burgery o grubości 2cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy i po kolei wkładamy na nią kotlety. Smażymy na sporym ogniu ok. 2-3 minuty z każdej strony (będą średnio/dobrze wysmażone), po czym zdejmujemy je na talerz.

Podanie:

burgery-z-bulkami-grillowanymi-podane-na-talerzu

Bułki powinniśmy przekroić na pół i podsmażyć je od wewnątrz na suchej patelni. Na dole kładziemy po kolei: obfitą łyżkę sosu (ja użyłem kowbojskiego), na którym położymy liść sałaty lodowej. Następnie kolej na burgera, świeżego pomidora z ogórkiem i kolejną łyżkę sosu na górze, którą przykryjemy nasze mini-burgery. Możemy je podawać na dużym talerzu lub koszyczku wyłożonym serwetkami w biało-czerwoną kratkę, dla uzyskania klimatu z lokalnych burgerowni i food trucków.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 pomidor
  • 1 surowy ogórek
  • Sałata lodowa
Bułki
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 225 ml wody
  • 50 g masła
  • 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżeczki kozieradki
  • Czarnuszka do posypania
Wskazówki
Burgery
  1. Mięso włóż do miski.
  2. Cebulę i chilli pokrój w kostkę.
  3. Czosnek i natkę drobno posiekaj.
  4. Do miski z mięsem dodaj cebulę, zioła i przyprawy.
  5. Dodaj roztrzepane jajko.
  6. Wyrabiaj mięso, aż będzie się sztywno trzymać.
  7. Owiń wołowinę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Bułki
  1. Do rondelka wlej wodę, mleko i masło.
  2. Podgrzej mieszankę, aż masło się roztopi i odstaw do wystudzenia.
  3. Wymieszaj w misce mąkę z drożdżami, solą, cukrem i dodaj wodę z mlekiem i masłem.
  4. Następnie wlej roztrzepane jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj na oprószonym mąką blacie.
  5. W razie potrzeby dosyp więcej mąki, gdyby ciasto za bardzo się kleiło.
  6. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel je na 12-15 części.
  8. Z każdej z nich uformuj bułeczki i spłaszcz je dłonią.
  9. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  10. Nagrzej piekarnik do 205 stopni.
  11. Piecz bułki przez 10 minut.
Formowanie i smażenie burgerów
  1. Wyjmij mięso z lodówki i uformuj z niego burgery o grubości 2cm.
  2. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej rzepakowy i wkładaj na nią kotlety.
  3. Smaż burgery na dużym ogniu ok. 2-3 minut z każdej strony.
Podanie
  1. Bułki przekrój na pół i zgrilluj na patelni od wewnątrz.
  2. Na spód ułóż 1 łyżkę sosu, liść sałaty lodowej, burgera, pomidora, ogórka, kolejną łyżkę sosu i przykryj całość.
  3. Podawaj na dużych talerzach lub w koszyczkach wyłożonych serwetkami.