zielone pesto

Moździerz w akcji: Jak przygotować zielone pesto w 5 minut?

by Stonerchef

Nie oszukujmy się – zdecydowana większość kupnych sosów i przetworów jest delikatnie mówiąc daleka od domowych pierwowzorów, nieważne ile certyfikatów, atestów i szczęśliwych twarzy jedzących je chochlami znajdzie się w reklamie. Największą jednak różnicę czuć w pesto.

Co zaskakujące, takie domowe, zielone pesto można przygotować w mniej więcej 5 minut mając pod ręką wszystkie składniki i moździerz lub – dla bardziej leniwych – malakser.  Trochę tłuczenia i ucierania/miksowania (niepotrzebne skreślić) i otrzymamy zielone pesto, w którym z łatwością wyczujemy każdy składnik z osobna, ale jako całość będą grały lepiej, niż Koreańczycy w LoLa.

Dzięki takiemu domowemu pesto każdy makaron, mięso, czy jakiekolwiek składniki, które przyjdą Wam do głowy – a przy okazji nie pogwałcą logiki gotowania – nabierają zupełnie nowego wymiaru. Tylko tyle i aż tyle.

I tutaj wypada postawić pytanie: z czego składa się zielone pesto? Oto lista produktów:

  • bazylia,
  • czosnek,
  • parmezan,
  • orzeszki (zazwyczaj do pesto używa się pini, ale ziemne awaryjnie też dadzą radę)
  • oliwa extra virgin
  • sól (dosłownie szczypta, najlepiej morskiej lub himalajskiej)
  • sok z cytryny (aczkolwiek nie jest to składnik obowiązkowy)
  • pieprz do smaku

Wszystko to oczywiście w odpowiednich proporcjach, ale co i jak, to już wyjaśniamy poniżej. Czekerałt!

Składniki:

składniki na zielone pesto

Zielone pesto:

Bardzo duża garść liści bazylii (może być nawet całość ze standardowej sklepowej doniczki)

1 ząbek czosnku

Garść orzeczków ziemnych (niesolonych)

Duża garść startego parmezanu

3 łyżki oliwy extra virgin

Sok z 1/2  małej cytryny

świeżo zmielony pieprz do smaku

Łup, łup, łup… Jeszcze trochę łup… No i gotowe!

Obieramy czosnek i umieszczamy go w moździerzu wraz ze szczyptą soli, po czym ucieramy go w naczyniu. Następnie siekamy liście bazylii, dodajemy je do moździerza i tam ucieramy je z resztą składników do momentu otrzymania konsystencji pasty. Kolejnym krokiem będzie dodanie orzeszków, które najpierw należy delikatnie uprażyć na patelni – delikatnie, ponieważ zbyt mocno uprażone mogą spowodować, że orzechowa nuta zdominuje smak bazylii, zamiast zadbać o kremowość pesto. Orzeszki ubijamy razem z resztą składników, aż rozbijemy je i utrzemy na bardzo drobne kawałki.

zielone pesto w trakcie przygotowania

Teraz w moździerzu ląduje połowa parmezanu, którą łączymy z powstałą pastą. W tym momencie do gry wchodzi oliwa, którą wlewamy do naczynia, po czym wykańczamy resztą parmezanu, ucieramy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby bawiąc się jeszcze oliwą i parmezanem, gdyby konsystencja nas w pełni nie satysfakcjonowała. Na sam koniec wyciskamy sok z połowy małej cytryny, mieszamy całość po raz ostatni – i pesto gotowe.

  • Mądry tip: Jeśli nie macie moździerza w domu, możecie śmiało zastąpić go malakserem w każdym z tych kroków.

zielone pesto

zielone pesto

zielone pesto

Spójrzcie tylko na ten piękny, zielony kolor i konsystencję naszego zielonego pesto.  Aż się prosi, żeby je zużyć do jakiegoś włoskiego dania, bo ta pasta jest zbyt dobra i zbyt kusząca, żeby tylko ją podziwiać w słoiku.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Część właściwa
5 mins
Łącznie
5 mins
 
Rodzaj dania: sos
Składniki
  • Bardzo duża garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść orzechów pini lub ziemnych (niesolonych)
  • Duża garść startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • Świeżo zmielony pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Obierz czosnek i umieść go w moździerzu z odrobiną soli, po czym utrzyj na miazgę.

  2. Posiekaj liście bazylii, dodaj je do moździerza i utrzyj na konsystencję pasty.

  3. Upraż delikatnie orzeszki i ubij je w moździerzu z pastą na bardzo drobne kawałki.

  4. Wmieszaj połowę parmezanu.

  5. Dodaj oliwę i kontynuuj ucieranie przez ok. 30 sekund.

  6. Dodaj pozostały parmezan i przypraw pieprzem oraz solą do smaku.

  7. Wyciśnij sok z połowy małej cytryny i utrzyj ostatecznie całość.

Zobacz również inne artykuły