klasyczne ciastka

Najprostsze klasyczne ciastka z kawałkami czekolady

by Stonerchef

Oprócz różnego rodzaju stonerskich kombinacji, którymi możemy zadziwić świat, przydałby się tak zwany awaryjny asortyment w postaci prostych ciastek do podchrupywania sobie podczas dowolnego zajęcia, które aktualnie wypełnia Wam czas. Wtedy nachodzi potrzeba wypieczenia całego słoja absolutnie klasycznych ciastek z kawałkami czekolady.

Krótko i na temat – to jest przepis bardzo prosty. Powiedzielibyśmy, że wręcz banalny, a ciastka znikają równie szybko, jak się pieką, dlatego też wzięliśmy pod uwagę to, żeby z tej cukierniczej instrukcji urodziło się ich więcej, niz ustawa przewiduje.

Oczywiście podstawą naszych ciastek jest cookie dough, tylko tu wypada zastrzec, że nie polecamy akurat tej wersji jeść na surowo – głównie ze względu na obecność jajka. Mimo wszystko, jeśli Waszemu superego uda się pokonać wewnętrzne popędy, to tym lepiej, bo co się nie zje surowe, to wyląduje w brzuszkach upieczone.  A słodko-słone dyski z czekoladą deserową w środku są warte każdej minuty czekania.


SPRAWDŹ WIĘCEJ NASZYCH CIASTEK:


A TO „COOKIE DOUGH” MOŻESZ JEŚĆ NA SUROWO

Do przygotowania najprostszych klasycznych ciastek z kawałkami czekolady przydadzą się:


Masową produkcję czas zacząć!

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

składniki na najprostsze ciasteczka z kawałkami czekolady

Najprostsze klasyczne ciastka z kawałkami czekolady:

285g masła

220g brązowego cukru

100g białego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka

350g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki soli

200g posiekanej czekolady

Słoiki, słoje, słojunie – ciastka, ciasteczka, ciastunie

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg).

W dużej misce ubijamy masło z cukrami, aż będą lekkie i puszyste (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy wraz z jajkami i miksujemy do połączenia składników. Kolejnym krokiem będzie połączenie w osobnej misce mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Sypkie składniki wrzucamy do masy, łączymy je z nią i wprowadzamy na koniec posiekaną czekoladę przy użyciu szpatułki.

masa ciasteczkowa w misce

Z masy ciasteczkowej formujemy kuleczki o średnicy ok. 2cm i układamy je w odległości 5cm od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciastek jest całe stado, to przy jednej blasze będzie trzeba je piec na kilka razy – chyba że macie ze 3 blachy w domu, wtedy można je wypiekać na wielu poziomach, pod warunkiem, że piekarnik ma włączoną opcję termoobiegu.

Ciastka powinny siedzieć w piekarniku ok. 9-10 minut, aż będą złote.

klasyczne ciastka

klasyczne ciastka

klasyczne ciastka

Teraz możemy dumnie wozić ze sobą słoiki z na trasie Poznań-Warszawa-Radom. Będziemy więc nie tylko brać, ale i rozdawać. Szlachetnie, jak dobre obyczaje nakazują. Jedno jest pewne – z głodu raczej nie umrzemy.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Najprostsze ciastka z kawałkami czekolady
  • 285 g masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 g posiekanej czekolady
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  2. Utrzyj masło z cukrami na lekką i puszystą masę.
  3. Wbij jajka, dodaj wanilię i miksuj, aż składniki się połączą.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Dodaj sypkie składniki do masy maślanej i wmiksuj je porządnie.
  6. Wmieszaj posiekaną czekoladę przy użyciu szpatułki.
  7. Ulep z ciasta ok. 30 kulek, każda o średnicy ok. 2cm.
  8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 5cm.
  9. Piecz ok. 9-10 minut.
  10. Powtarzaj pieczenie z każdą kolejną porcją kulek.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły