najprostsze kokosanki

Najprostsze kokosanki w galaktyce

by Stonerchef

Właśnie tak, jak głosi tytuł – znane całej załodze Star Treka, popularne nawet wśród imperialnej floty Lorda Vadera. A wieść do nich dotarła w końcu do nas – w sam raz na leniwą sobotę przy maratonie filmowym jako jedna z wielu przegryzek. Poznajcie najprostsze kokosanki w galaktyce.

Jeśli macie jaja (a na pewno macie, w końcu nie jesteście mięczakami), wiórki kokosowe i cukier, a drąży Was pokusa na coś słodkiego – coś, co nie wymaga spędzania połowy dnia w kuchni – dla podniesienia poziomu endorfin w sobotni wieczór, buchnijcie sobie nasz przepis i chrupcie do ostatniego wiórka.


Do przygotowania najprostszych kokosanek w galaktyce przydadzą się:


Składniki:

najprostsze kokosanki

Kokosanki:

300g wiórków kokosowych

210g białego cukru

3 jajka

Ubij, zmiksuj, piecz – tyle w temacie

najprostsze kokosanki

Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w osobnych naczyniach. Białka ubijamy na sztywniutko – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier (dalej miksując, do uzyskania błyszczącej masy).

najprostsze kokosanki

Następnie pora na wrzucenie żółtek – jedno po drugim – nie przerywając miksowania.

najprostsze kokosanki

Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dosypujemy wiórki kokosowe, delikatnie i dokładnie wmieszając je łyżką lub szpatułką.

najprostsze kokosanki

Możemy już zacząć nagrzewanie piekarnika do 170 stopni (termoobieg), a w tak zwanym międzyczasie, z powstałej masy formujemy delikatnie spłaszczone kuleczki dowolnej wielkości – pamiętajcie, że im mniejsze, tym krócej kokosanki będą się piekły. Nasze kokosanki osiągnęły 2,5 do 3cm.

kokosanki-przed-pieczeniem

Porcja ciasta z naszego przepisu pozwoliła nam wyrzeźbić 40 kuleczek, które powinny zostać przeniesione na papier do pieczenia. Ponieważ jest ich tak dużo, sugerujemy, żebyście piekli je na dwóch poziomach, najlepiej tych zbliżonych do środkowego poziomu piekarnika. 15 minut wystarczy dla 2-3cm ciasteczek.

najprostsze kokosanki

E voila! Romantyczny kokos zapiekany w puszystej masie z jajek ubitych z cukrem może wylądować w miseczkach i poczekać kwadrans, aż ostygnie, żeby móc smakować złociste i słodkie kuleczki bez obawy o poparzenie języka.

15 minut roboty, 40 dorodnych kokosanek. I cały wieczór pełen lekkiej słodyczy.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kokosanki
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 210 g białego cukru
  • 3 jajka
Wskazówki
Ubijanie białek
  1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych naczyniach.
  2. Ubij białka na sztywno.
  3. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier, nie przerywając miksowania, aż do uzyskania błyszczącej masy.
  4. Dodaj żółtka - jedno po drugim - ciągle miksując.
  5. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dosyp wiórki kokosowe.
  6. Wmieszaj je delikatnie do masy przy użyciu łyżki lub szpatułki.
Formowanie kokosanek
  1. Z powstałej masy kokosowo-jajecznej uformuj lekko spłaszczone kuleczki.
  2. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
  2. Piecz kokosanki ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Zobacz również inne artykuły