CiasteczkaKrólestwo SłodkościPrzepisyRozpustaNieprzyzwoicie czekoladowe ciastka brownie

28 stycznia, 2017by Stonerchef3

Jesteśmy w trakcie dość intensywnego okresu – sesja się zbliża dużymi krokami, w kuchni naprzemiennie unosi się zapach pieczonych ciast i wytrawnych pogromców głodówki, a po drodze jeszcze wypadł nam wyjazd do Poznania w odwiedziny do przyjaciół i… i niech druga część naszego wypadu pozostanie na razie tajemnicą. W każdym razie, w tak zapracowanych momentach człowiek potrzebuje dużo energii i magnezu. Dlatego weź swoją codzienną dawkę Neo Dlatego w takich chwilach przydają się ciastka brownie. NIEPRZYZWOICIE CZEKOLADOWE CIASTKA BROWNIE.

Zawsze, kiedy robimy słodkie przepisy, dzielimy się nimi z najbliższymi. Z racji tego, że mieliśmy kilka osób do odwiedzenia w Poznaniu, to zabraliśmy z sobą między innymi trochę zmutowanych brownie sernikowych z białą czekoladą, creme brulee o smaku, którego niestety na razie nie możemy zdradzić, no i nasze ciastka brownie.

Tak się składa, że o majestacie tych ostatnich przekonaliśmy się już na etapie ich testowania, tzn. kiedy Nitunia dała mi spróbować, to zwyczajnie oniemiałem, moje oczy zrobiły się wielkie niczym dziury na polskich drogach, a świat popłynął czekoladą.

Dwie przyjaciółki odwiedziliśmy w czasie ich pracy. U jednej dodatkowo przypalaliśmy na miejscu creme brulee, a jej reakcja na brownie była dość niecenzuralna, niemniej jednak w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Druga zabrała dla siebie jedno ciastko, po czym poczęstowała drugim swoją koleżankę, a ta pobiegła do pokoju z dobrą nowiną, że „ludzie, cud się stał!”. Z tego pokoju wybiegła następnie jeszcze jedna dziewczyna, oznajmiając, że właśnie przeżyła orgazm i zabiera połowę ciastka do domu, bo szkoda jej go kończyć, przy czym błagała nas o przepis.

Dopiero później dotarło do nas, że byliśmy w banku, więc w ramach wymiany mogliśmy się umówić na przepis za kredyt bez konieczności jego spłaty. Takie właśnie gapy z nas są…

Pozostałe 10 ciastek wylądowało u zaprzyjaźnionego małżeństwa, u którego mieliśmy też dużą przyjemność przekoczować naszą podróż. Zaczęło się nieśmiało, a rano… Cóż, zostały tylko okruszki.


Do przygotowania ciastek brownie przydadzą się:


Więcej grzechów nie pamiętamy, dlatego przejdźmy może już do części właściwej.

Składniki (na ok. 14 ciastek):

skladniki-na-czekoladowe-ciastka-brownie

Nieprzyzwoicie czekoladowe ciastka brownie:

340g czekolady gorzkiej lub deserowej

115g masła

3 duże jajka

215g białego cukru

60g brązowego cukru

150g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

50g ciemnego kakao

90g posiekanej czekolady mlecznej

Zmierz się z kwintesencją czekolady

W rondelku roztapiamy czekoladę deserową z masłem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż oba składniki się stopią i połączą. Zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy na bok.

Następnie ubijamy w dużej misce jajka, oba cukry, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy to przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera.

jajka ubite z cukrami, wanilią, proszkiem do pieczenia i solą

Ustawiamy obroty miksera na małe i zaczynamy dodawać roztopioną czekoladę z masłem do dokładnego połączenia się składników.

czekolada dodana do masy na ciastka brownie

Do masy na ciastka brownie dodajemy mąkę oraz kakao. Kontynuujemy miksowanie do uzyskania jednolitej konsystencji.

gotowa masa na ciastka brownie

Pozostaje nam już tylko wmieszać posiekaną czekoladę mleczną przy użyciu szpatułki. Masę na ciastka brownie przykrywamy i chłodzimy przez ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z opcją termoobiegu, a blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym umieszczamy masę na ciastka podzieloną na kilkanaście porcji, z czego każda powinna zajmować ok. 1,5 łyżki stołowej. Poszczególne porcje powinny być od siebie ułożone w 4-cm odstępach. Najlepiej będzie piec nasze ciastka brownie na dwie partie.

ciastka brownie przed pieczeniem

Sam proces pieczenia powinien trwać ok. 10 minut. Z wierzchu ciastka będą wypieczone, natomiast środek może być delikatnie mokrawy. Należy pamiętać, żeby nie przeciągnąć ich w piekarniku, ponieważ wtedy nie uzyskamy porządanej konsystencji – popękanej na wierzchu, a po ugryzieniu przypominającej w teksturze krówkę-ciągutkę. Ta popękana skorupka się rozwinie w miarę jak ciastka brownie będą się studzić na papierze.

ciastka brownie

ciastka brownie

ciastka brownie

Jeśli muzyka łagodzi obyczaje, to te ciastka są dla nich niczym krem do cery niemowlęcej poprawiony kąpielą w wannie naładowanej po brzegi endorfinami. Także jeśli nie boicie się ewentualnego porwania przez znajomych i przetrzymywania na następne pół wieku w celu dostarczania im codziennej porcji tej czekoladowej ambrozji, to śmiało, możecie w tej chwili pędzić do kuchni.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Nieprzyzwoicie czekoladowe ciastka brownie
  • 340 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 115 g masła
  • 3 duże jajka
  • 215 g białego cukru
  • 60 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g ciemnego kakao
  • 90 g posiekanej czekolady mlecznej
Wskazówki
  1. Roztop czekoladę z masłem w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż całość dokładnie się połączy.
  2. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw go na bok.
  3. Ubij w misce jajka, cukry, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól przy użyciu miksera, pracując nim na wysokich obrotach przez ok. 5 minut.
  4. Ustaw obroty na niskie i dodawaj roztopioną czekoladę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Wsyp kakao wraz z mąką i miksuj, aż uzyskasz gęstą masę na brownie.
  6. Przykryj masę na ciastka i chłódź ją przez ok. 30 minut.
  7. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  8. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  9. Podziel masę na brownie na kilkanaście porcji (każda o objętości ok. 1,5 łyżki stołowej).
  10. Ułóż porcje na ciastka na papierze w odległości ok. 4cm.
  11. Piecz ok. 10 minut.
  12. Wyjmij ciastka z piekarnika i wystudź je na papierze do pieczenia.

ZapiszZapisz