obłędnie puszyste bułki hamburgerowe

Obłędnie puszyste bułki sezamowe stworzone dla burgerów

by Stonerchef

W burgerze są dwie rzeczy, które w gastrosferze uchodzą wręcz za sakralne – mięso i BUŁKA. Ten drugi składnik właśnie wzieliśmy pod blender. Chwila mieszania, wyrabiania, potem spora dawka cierpliwości i będziemy mogli wyciągnąć z piekarnika obłędnie puszyste bułki sezamowe, które są wręcz stworzone dla burgerów.

Kochamy sezam, dlatego też właśnie nim oprószyliśmy podstawę uczty marzeń każdego mięsożercy. Bułki są z wierzchu rumiane, chrupiące, a w środku mięciutkie niczym poduszki pod główkę niemowlaka – jeśli więc zostaną Wam jakieś egzemplarze po obiedzie, to ta tekstura wysadzi w powietrze Wasze zmysły podczas swojskiej kolacji z talerzem wędlin i serów. Jak głosi popularny slogan z Mortal Combat – choose your destiny!

Składniki:

obłędnie puszyste bułki sezamowe

Obłędnie puszyste bułki sezamowe (8 sztuk):

480g mąki pszennej (typ 450)

240ml mleka

2 łyżki miękkiego masła

7g suszonych drożdży (1 saszetka)

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki letniej wody

1 żółtko ubite z 2 łyżeczkami ciepłej wody

Sezam do posypania

Przygotowanie:

  • Bułki sezamowe: W ronedlku podgrzewamy mleko na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje (po bokach rondelka będzie widać drobne bąbelki), po czym zdejmujemy z ognia i studzimy, aż będzie zwyczajnie ciepłe. Następnie, w małej miseczce mieszamy drożdże z 2 łyżkami wody oraz szczyptą cukru, i odstawiamy na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie do drożdży wbijamy jajko, dodajemy masło, ciepłe mleko i całość mieszamy; do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i pozostały cukier. Mieszankę z drożdży wlewamy do mąki, a potem mieszamy – najpierw powoli, następnie coraz energiczniej. Następnie ciasto wyrabiamy ok. 5 do 8 minut, aż masa będzie gładka, lekko klejąca i gotowa do umieszczenia w misce. W razie gdyby ciasto za bardzo lepiło się do rąk, dodajemy do niego mąkę i wyrabiamy jeszcze dłużej. Dużą miskę wysmarowujemy olejem (najlepiej zrobić to za pomocą ręcznika papierowego) i przekładamy do niej ciasto na nasze bułki, po czym odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Gdy to już nastąpi, delikatnie wyjmujemy całą masę i dzielimy ją na 8 równych części – z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłe miejsce (jeśli Wasz piekarnik jest wyposażony w program wyrastania, to śmiało z niego skorzystajcie). Kiedy bułki wyrosną, wyjmujemy je z piekarnika, a ten nagrzewamy do 200 stopni. Zanim piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, smarujemy bułki z wierzchu roztrzepanym jajkiem z wodą (można do tego użyć specjalnego pędzelka) i posypujemy obficie sezamem. Pieczywo powinno się piec ok. 15-20 minut.

obłędnie puszyste bułki hamburgerowe

Nie będziemy już pisać nic więcej o tych bułkach – niech zdjęcia i wyobraźnia zrobią, co do nich należy. Niemniej jednak, skoro już bułeczki odwołują się do klasyki gatunku, to taki również niech będzie główny posiłek. Klasyczne Whopper Burgery w bułkach sezamowych ze średnio-wysmażoną wołowiną zrobią Wam dzisiejszy dzień. I każdy następny, kiedy to właśnie pojawi się na Waszych stołach.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Obłędnie puszyste bułki sezamowe (8 sztuk)
  • 480 g mąki pszennej typ 450
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży 1 saszetka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 żółtko ubite z 2 łyżeczkami ciepłej wody
  • Sezam do posypania
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Podgrzej w rondelku mleko na średnim ogniu, aż zaczną się robić po boku drobne bąbelki.
  2. Zdejmij mleko z ognia i ostudź, aż będzie po prostu ciepłe.
  3. Weź małą miskę i wymieszaj w niej drożdże z 2 łyżkami wody oraz szczyptą cukru.
  4. Odstaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  5. Wbij jajko do drożdży, dodaj masło, ciepłe mleko i wymieszaj.
  6. Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę, sól oraz pozostały cukier.
  7. Mieszankę z drożdży wlej do mąki i wymieszaj dokładnie.
  8. Ciasto wyrabiaj 5 do 8 minut, aż masa będzie gładka i lekko klejąca.
  9. Weź następną dużą miskę i wysmaruj ją olejem.
  10. Przełóż do niej ciasto i odstaw pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  11. Wyjmij ciasto i podziel je na 8 równych części.
  12. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
  13. Odstaw bułki na kolejne 30 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  14. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
  15. Posmaruj bułki jajkiem roztrzepanym z wodą.
  16. Posyp obficie sezamem.
  17. Piecz 15-20 minut.

Zobacz również inne artykuły