ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo

Ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo

by Stonerchef

W Podwójnym Pożarze znów wzniecamy ogień. To był ten dzień, kiedy otworzyliśmy szafkę z przyprawami i wiadomo było, że będzie posypane. Do panierki dołącza sos buffalo, który przemyca maślaną nutę do delikatnego i rozpływającego się w ustach drobiu. Takie działanie mają nasze ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo.

Nie jesteśmy pewnie jedynym przypadkiem pary, w której istnieje jasny podział na spożywanie mięsa. Są to w tej relacji tak zwane „mięsko ładne” i „mięso brzydkie”, dlatego Królowa Słodkości ma zawsze na talerzu, delikatne stripsy, a te bardziej problematyczne, ale rekompensujące to obłędną soczystością udka przypadają w udziale władcy Wytrawnego Imperium.

Poza tym, wspominaliśmy na początku, że nasze (tzn. nie nasze, bo kurze, ale w sumie jednak nasze, bo je nabyliśmy) udka i stripsy są ostre. Ostrość, podobnie jak sprawiedliwość, piękno, racja, jest pojęciem względnym. Jeśli mówimy, że coś jest ostre, to  znaczy, że ktoś, kto na co dzień podjada jalapeno dla smaku będzie w najgorszym wypadku bardzo zadowolony.

Kurczak marynuje się najpierw w maślance z dodatkiem cebuli i czosnku, po czym jest szczodrze obsypywany specjalną mieszanką przypraw, którą na tę okazję przygotowaliśmy – ale o tym w części właściwej.

Z kolei nośnikiem ostrości jest w tym posiłku w dużej mierze ostry sos louisiana pozyskiwany z papryczek cayenne. Stanowi jedną z dwóch składowych sosu buffalo, w którym pokrywamy kawałki kurczaka po smażeniu, ale chlustnęło się nam tego płynnego szkarłatu do mieszanki z roztrzepanymi jajkami, w której maczamy mięso pomiędzy pierwszym i drugim panierowaniem.


Do przygotowania ostrych nóżek i stripsów z kurczaka z sosem buffalo potrzebne będą:

  • głębokie naczynie (frytownica, garnek lub wok),
  • termometr kuchenny,
  • szczypce lub dwie łopatki,
  • papier do pieczenia,
  • dwie miski,
  • duży plastikowy pojemnik.

Aha, i przygotujcie ze dwa litry oleju do głębokiej kąpieli.

Składniki:

składniki na marynatę do kurczaka

Marynata do kurczaka:

5 nóżek i 0,5 piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie kawałki

1 litr maślanki naturalnej

2 ząbki czosnku, posiekane

60ml sosu Louisiana

0,5 cebuli pokrojonej w półplasterki

składniki na przyprawę do kurczaka

Przyprawa do kurczaka:

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka mielonej cebuli

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ostrej papryki wędzonej

1 łyżka mielonego czosnku

0,5 łyżeczki chili cayenne

1 łyżka mielonego chili

1 łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie)

Panierka:

350g mąki pszennej uniwersalnej

60ml wody

2 jajka

100ml sosu Louisiana

Soul Food z południowym akcentem

Do dużej miski wlewamy maślankę, dodajemy sos Louisiana, cebulę oraz czosnek. Następnie wkładamy tam kawałki kurczaka – marynata powinna je w całości pokrywać.

marynowany kurczak

Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy mięso do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie mieszamy wszystkie przyprawy do mieszanki w małej misce.

przyprawa do kurczaka

Wyjmujemy kurczaka z lodówki i pozbywamy się nadmiaru marynaty, po czym kładziemy mięso na arkusz papieru do pieczenia. Połowę mieszanki wykorzystujemy na przyprawienie kurczaka z obu stron.

przyprawiony kurczak

Drugą połowę przypraw mieszamy dokładnie z mąką. Obtaczamy kawałki mięsa bardzo dobrze w mące, po czym w osobnym naczyniu mieszamy jajka z wodą i sosem Louisiana.

zapanierowany kurczakjajka roztrzepane z sosem louisiana

Mięso maczamy w roztrzepanych jajkach z sosem i ponownie obtaczamy je bardzo dokładnie w panierce. Zanim zajmiemy się w ogóle za panierowanie mięsa, dobrze będzie zawczasu rozgrzać porządnie 2 litry oleju, do temperatury ok. 175 stopni, nie więcej. Kurczaka smażymy w partiach, po ok. 15 minut na każdą – robimy to na średnim ogniu, aż panierka nabierze złotej barwy.

Ok. 5 minut przed końcem smażenia ostatniej partii mięsa, roztapiamy w rondelku masło i łączymy je przy użyciu trzepaczki z sosem Louisiana oraz szczyptą soli, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Maczamy w nich kawałki kurczaka i oddajemy się ekstazie. Natomiast jeśli zostało Wam jeszcze trochę przyprawy do kurczaka, to można nią posypać mięso z wierzchu, aby dodać delikatnie wędzonego kopa do swojej uczty.

ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo

Oto ostre nóżki i stripsy z kurczaka z sosem buffalo w pełnej krasie. Umorusane w dressingu, gotowe wywołać stan podwyższonej gotowości dla zapotrzebowania na wodę i bombardujące zewsząd całą kaskadę smaków – raz mieszanką przypraw, potem chrupiącą panierką i wreszcie ostrym sosem w duecie z roztopionym masłem.

„Palce lizać” należy traktować jak najbardziej dosłownie.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
3 hrs
Część właściwa
20 mins
Łącznie
3 hrs 20 mins
 
Ilość: 4 osoby
Składniki
Marynata
  • 5 nóżek i 0,5 piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie kawałki
  • 1 litr maślanki naturalnej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 60 ml sosu louisiana
  • 0,5 cebuli pokrojonej w półplasterki
Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki chili cayenne
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1 łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie)
Panierka
  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 60 ml wody
  • 2 jajka
  • 100 ml sosu louisiana
Wskazówki
  1. Wlej maślankę do dużej miski. Dodaj sos louisiana, cebulę oraz czosnek. Włóż kawałki kurczaka do marynaty tak, aby ta pokrywała mięso w całości.

  2. Zawiń miskę w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny.

  3. Wymieszaj wszystkie przyprawy mieszanki do kurczaka w małej misce.

  4. Wyjmij kurczaka z lodówki i otrząśnij go z nadmiaru marynaty.

  5. Połóż mięso na arkusz papieru do pieczenia. Połowę mieszanki wykorzystaj na przeyprawienie kurczaka z obu stron.

  6. Drugą połowę przypraw wymieszaj dokładnie z mąką. Obtocz kawałki mięsa bardzo dobrze w panierce, po czym w osobnym naczyniu wymieszaj jajka z wodą i sosem louisiana.

  7. Umocz w tej mieszance kurczaka i ponownie obtocz je porządnie panierką.

  8. Rozgrzej olej do 175 stopni w głębokim naczyniu. Smaż kurczaka partiami ok. 15 minut na średnim ogniu, aż panierka nabierze złotej barwy. Odsącz mięso na ręczniku papierowym.

  9. Pod koniec smażenia rozpuść masło w rondelku i wymieszaj go z sosem louisiana oraz szczyptą soli. 

  10. Podawaj kurczaka z sosem buffalo.

Zobacz również inne artykuły