DodatkiPrzepisyRozpustaStoner żarcieWytrawne ImperiumPieczone ziemniaki z mac and cheese i sosem bekonowym

6 kwietnia, 2017by Stonerchef2

To są już naprawdę przaśne ziemniaki. Gdyby porównać je z jakąś biesiadą, to trzeba by było sprowadzić na myśl najbardziej epickie wesele, na którym Zagłoba spotyka się z Aleksandrem Kwaśniewskim i robią wyścig na setkę. Do takiej potyczki trzeba czegoś, co w węglowodanach zawiera jeszcze trochę węglowodanów i bekon. Dlatego dzisiaj serwujemy ziemniaki z mac and cheese i sosem bekonowym.

Ziemniaki są natarte dosyć konserwatywną mieszanką przypraw – czosnek niedźwiedzi, ostra papryka wędzona, szczypta czombru, sól i pieprz. Pieczemy je około godziny, natomiast co jest ważne w tej kompozycji, to olej z prażonego sezamu. Wspaniała alternatywa dla bardzo łagodnego w smaku oleju rzepakowego, ale przede wszystkim idealne uzupełnienie do sosu bekonowego.

Tylko jak u licha robi się sos bekonowy?

Spoko, robiliśmy już bekonez, to i z bardziej wyszukanym sosem sobie poradzimy. Ponieważ bekon lubi się ze słodkimi i słonymi smakami, postawiliśmy na bazę do sosu teriyaki – z tą tylko różnicą, że zamiast oleju sezamowego w sosie wyląduje tłuszcz wytopiony z boczku, na którym później musimy zeszklić szalotkę, a całość dorzucamy do bazy z sosem sojowym. Sos powinien się gotować na wolnym ogniu, a po odcedzeniu płynu od bekonu i szalotki zagęścimy go roztworem z mąki kukurydzianej i wody. Następnie na chwilę dodamy znowu to, co zostało na cedzaku i zblendujemy, żeby wycisnąć maksimum bekonu z całej kompozycji.

Mac and cheese to z kolei tradycja w pełnej krasie robiona metodą beszamelową. Makaron z serem ląduje w upieczonym i odrobinę wydrążonym ziemniaku. Całość wieńczy sos bekonowy i posiekane marynowane jalapeno.

To jest jedzenie na bardzo szczególne okazje.


Do przygotowania ziemniaków z mac and cheese i sosem bekonowym potrzebne będą:


Zróbmy to – nie ma co zwlekać!

Składniki:

skladniki na pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki:

6 dużych ziemniaków ze skórką

2 łyżki oleju sezamowego + więcej do smarowania w połowie pieczenia

3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić zwykłym mielonym czosnkiem)

szczypta czombru (można zastąpić tymiankiem)

składniki na sos bekonowy

Sos bekonowy:

200ml wody

5 łyżek brązowego cukru

60ml jasnego sosu sojowego

20ml słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)

2 małe szalotki, pokrojone w drobną kostkę

1 łyżka octu ryżowego

2 posiekane ząbki czosnku

6 plasterków boczku wędzonego

2 łyżki mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody

składniki na mac and cheese

Mac and cheese:

225g makaronu typu kolanka

220g sera cheddar (u nas Irish red cheddar)

3 łyżki masła

1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

250ml mleka 3,2%

ok. 10 marynowanych papryczek jalapeno, posiekanych

Fuzja ostateczna

Zaczniemy od ziemniaków. Myjemy je (no shit, Sherlock!), suszymy na ręczniku papierowym i nakłuwamy z każdej strony widelcem. Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, polewamy je olejem sezamowym i sypiemy przyprawy. Dokładnie nacieramy ziemniaki w przyprawach i oleju.

przyprawione ziemniaki przed pieczeniem

Pyry pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku.

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy sos bekonowy. Najpierw smażymy bekon na chrupiąco – robimy to na patelni z płaskim, równym dnem (wok odpada) i smażymy go na małym/średnim ogniu, przewracając z jednej strony na drugą co ok. 20 sekund, aby boczek obrobić równomiernie. Kiedy już odda swój tłuszcz, przenosimy go na talerze.

usmażony bekon

Następnie bekon drobno siekamy i odstawiamy na bok.

posiekany bekon

Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy szalotki, aby te się ładnie zeszkliły – robimy to ok. 2-3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

W rondelku umieszczamy sosy sojowe, wodę, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek. Doprowadzamy całość do zagotowania na średnim ogniu i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. W następnej kolejności w rondelku ląduje szalotka wraz z tłuszczem z boczku i posiekanym bekonem. Mieszamy zawartość garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, żeby bekon i szalotka oddały swój smak i aromat.

gotujący się sos bekonowy

Zdejmujemy sos z ognia i przelewamy go przez sitko do miski. Sam klarowny sos wlewamy z powrotem do garnka i zagęszczamy go roztworem z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą. Doprowadzamy ponownie do zagotowania i mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie ponownie dodajemy bekon z szalotką.

bekon i szalotka dodane do sosu

Chwytamy za blender i miksujemy sos na gładką konsystencję.

zblendowany sos bekonowy

Odstawiamy sos na bok i patrzymy na zegarek. Zakładając, że do całkowitego upieczenia ziemniaków zostało nam jakieś 20 minut, jest to idealny moment, żeby przyrządzić mac and cheese. W tym celu gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie – ok. 4-5 minut. Kolanka odcedzamy i przenosimy się na głęboką patelnię. Tam rozpuszczamy masło i mieszamy je z mąką, aby stworzyć zasmażkę.

Kiedy zasmażka zacznie brązowieć, zdejmujemy patelnię z ognia i zaczynamy dolewać mleko, energicznie mieszając. Wracamy patelnię na ogień i doprowadzamy mleko do zagotowania na średnim ogniu, pamiętając o tym, żeby cały czas mieszać. Jak tylko mleko zacznie gęstnieć, ponownie zdejmujemy naczynie z ognia i wsypujemy starty cheddar, mieszając, aż ser się rozpuści. Ostatnim krokiem będzie dodanie makaronu i wymieszanie go z sosem.

mac and cheese

Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika i wykrawamy z nich łódeczki na górze.

łódki wykrojone z ziemniaków

Do wydrążonych kartofelków wkładamy mac and cheese, polewamy to wszystko sosem bekonowym i wykańczamy posiekanymi jalapeno.

ziemniaki z mac and cheese ziemniaki z mac and cheese ziemniaki z mac and cheese ziemniaki z mac and cheese ziemniaki z mac and cheese ziemniaki z mac and cheese ziemniaki z mac and cheese

Resztę sosu bekonowego możemy śmiało wykorzystać do polania ziemniaków po raz drugi, bo przecież bekonu nigdy za wiele, a jak ktoś tak mówi, to chyba niedawno wyszedł z pokoju bez klamek, a osoba, która to zrobiła popełniła niewybaczalny falstart. W każdym razie nadmiar sosu przechowujemy w lodówce, jakby kto pytał – do dwóch tygodni.

Tutaj wszystko gra w niezmąconej harmonii, a smaki i tekstury przełamują się jedna przez drugą, żeby na końcu zwieńczyć się w doskonałą całość.

No i pamiętajcie, że ziemniaki są zdrowe.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
1 hr
Łącznie
1 hr 15 mins
 
Ilość: 2 osoby
Składniki
Pieczone ziemniaki
  • 6 dużych ziemniaków ze skórką
  • 2 łyżki oleju sezamowego + więcej do smarowania w połowie pieczenia
  • 3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić zwykłym mielonym czosnkiem)
  • szczypta czombru (można zastąpić tymiankiem)
Sos bekonowy:
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 60 ml jasnego sosu sojowego
  • 20 ml słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)
  • 2 małe szalotki pokrojone wdrobną kostkę
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody
Mac and cheese
  • 225 g makaronu typu kolanka
  • 220 g sera cheddar (Irish red)
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 250 ml mleka 3,2%
  • ok. 10 marynowanych papryczek jalapeno (posiekanych)
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Pieczone ziemniaki
  1. Umyj ziemniaki i osusz je na ręczniku papierowym, po czym nakłuj z każdej strony widelcem.

  2. Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego i polej je olejem sezamowym, a następnie natrzyj przyprawami.

  3. Piecz ok. godzinę.

Sos bekonowy
  1. Usmaż bekon na suchej patelni, aż odda prawie cały tłuszcz i zrobi się chrupiący. Rób to na patelni o płaskim dnie, aby boczek smażył się równomiernie. Przewracaj plastry co ok. 20 sekund.

  2. Posiekaj bekon bardzo drobno i odstaw na bok.

  3. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż szalotki do momentu zeszklenia, ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.

  4. Umieść w rondelku sosy sojowe, wodę, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek. 

  5. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu - cukier powinien się całkowicierozpuścić.

  6. Dodaj posiekany bekon wraz z szalotką, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

  7. Zdejmij sos z ognia i przelej go przez sitko do miski. Sam klarowny sos wlej z powrotem do garnka i zagęść go roztworem z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą.

  8. Doprowadź sos ponownie do zagotowania i mieszaj, a zgęstnieje. Po tym czasie ponownie dodaj bekon z szalotką.

  9. Weź blender i zmiksuj sos na gładką konsystencję. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.

Mac and cheese
  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Odcedź kolanka i odstaw na bok.

  2. Rozpuść masło w głębokiej patelni i wymieszaj je z mąką. Kiedy zasmażka zacznie brązowieć, zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać mleko, mieszając bardzo energicznie.

  3. Wróć patelnię na ogień i doprowadź mleko do zagotowania. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij naczynie z ognia i wsyp starty cheddar, mieszając, aż ser się rozpuści. Na końcu dodaj makaron i wymieszaj go z sosem.

Wykończenie
  1. Wydrąż z ziemniaków łódeczki na górze. Do wgłębienia nałóż mac and cheese, polej sosem bekonowym i wykończ posiekanymi jalapeno.