pizza z kiełbasą chorizo

Pizza z kiełbasą chorizo, bekonezem jalapeno i srirachą

by Stonerchef

W życiu każdego dorosłego człowieka, kiedy już zakończy formalną edukację i zacznie myśleć poważnie o swojej przyszłości, pojawia się mnóstwo  wątpliwości, m.in. o przetrwanie w życiowej dżungli, o efektywny rozwój osobisty, czy o to, czy jak pizza to włoska, czy jednak taka przaśna? Niechaj decyzję o tym ostatnim dylemacie zobrazuje dzisiejsza pizza z kiełbasą chorizo, bekonezem jalapeno i srirachą.

W sumie to zastanawialiśmy się, czy by tego przepisu nie podpiąć do cyklu „Grażyny za granicą”, ale to bardziej nadaje się na „Karyny z Erasmuza” – z jednej strony mamy bowiem hiszpańską kiełbasę, a z drugiej ciasto w stylu nowojorskim, bekonowy majonez z dodatkiem marynowanych ostrych papryczek i aromatycznym sosem sriracha. To już nawet nie Erasmus, a jakiś odjechany Spring Break w Miami.

To nie jest pizza dla hipsterów i ludzi, którzy tego kolosa współczesnej popkultury kulinarnej spożywają – o zgrozo najgroźniejsza – sztućcami. Nie bez powodu skorzystaliśmy z uprzejmości podstawienia pod biesiadne dodatki ciasta w stylu nowojorskim. Jego chrupiące i pokaźne ranty tworzą zabezpieczenie dla kiełbasy chorizo, kukurydzy oraz naszych sosów okraszonych garścią posiekanego szczypiorku, a samo ciasto jest cienkie i na tyle się nas słucha, że idealnie składa się w pół, zanim przeniesiemy je wprost do naszych brzuszków, robiąc przystanek przy stacji „podniebienie” z przesiadką w „kubkach smakowych”.

Mamy więc i Nowy Jork, trochę Hiszpani, azjatyckie wtrącenia, a także nasze rodzime upodobania w kierunku zdrowych i pożywnych dodatków, takich jak majonez, czy boczek. Jedno jest pewne – to jest danie, którego prędzej doświadczycie na zdjęciach oznaczonych hasztagiem #mouthwatering w foodpornowych social mediach, niż we włoskiej trattorii.


Do przygotowania pizzy z kiełbasą chorizo przydadzą się:


To się właśnie dzieje, kiedy stęsknimy się za naszą pizzą.

Składniki:

składniki na pizzę z kiełbasą chorizo

Pizza z kiełbasą chorizo i bekonezem jalapeno:

1 porcja ciasta na pizzę w stylu nowojorskim

sos marinara (z dodaną 0,5 łyżeczki kuminu)

1 kulka mozzarelli w zalewie

kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry

1 łodyga dymki ze szczypiorkiem, drobno pokrojona

bekonez (z wmieszanymi kilkoma posiekanymi papryczkami jalapeno)

3 łyżki kukurydzy z puszki

2 łyżki sosu sriracha

Jak na tłusto, to już na pełnej

Na początku wyrabiamy placek na pizzę na blacie posypanym mąką. Następnie ydzielamy sobie arkusz papieru do pieczenia i rozlewamy na nim odrobinę oleju roślinnego, który rozsmarowujemy po całej powierzchni papieru przy użyciu ręcznika kuchennego. Wierzch posypujemy równomiernie dużą szczyptą mąki kukurydzianej i kładziemy na arkuszu nasz spód do pizzy, po czym kończymy jego wyrabianie rozsmarowując na nim ok. 2 łyżki sosu marinara.

marinara na pizzy

Sos przykrywamy plastrami mozzarelli, którą wcześniej kroimy w plastry i odsączamy ok. 2-3 razy z nadmiaru zalewy na ręcznikach papierowych.

mozzarella i marinara na pizzy

Teraz pozostaje nam już posypać szczodrze kiełbasę i kukurydzę na samej górze.

wykończona pizza przed pieczeniem

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni i pieczemy ją tam ok. 8-10 minut, w zależności od tego, jak mocno dopieka Wasze urządzenie. Po pizzy rozsmarowujemy miejscami bekonez, całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wieńczymy niedbale rozprowadzonymi smugami srirachy.

pizza z kiełbasą chorizopizza z kiełbasą chorizopizza z kiełbasą chorizopizza z kiełbasą chorizopizza z kiełbasą chorizopizza z kiełbasą chorizopizza z kiełbasą chorizo

Za to właśnie kochamy ciasto w stylu nowojorskim. Jego konsystencja i poziom wypieczenia sprawiają, że ta z pozoru ciężka warstwa dodatków jedynie się z tego ciasta schyla, ale ani myśli o tym, żeby spaść. Sprzątnęliśmy ją w jakieś 5 minut, ale na szczęście zadbaliśmy o to, aby składników wystarczyło na poprawiny.

Pamiętajcie – pizza to życie.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 1 porcja ciasta na pizzę w stylu nowojorskim
  • sos marinara (z dodaną 0,5 łyżeczki kuminu)
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie, pokrojonej w plastry i odsączonej na ręcznikach kuchennych z zalewy
  • kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry (1 pęto)
  • 1 łodyga dymki ze szczypiorkiem, drobno pokrojona
  • bekonez (z wmieszanymi kilkoma posiekanymi papryczkami jalapeno)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki sosu sriracha
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni.

  2. Wyrób spód do pizzy na blacie posypanym mąką. 

  3. Przenieś ciasto na papier do pieczenia wysmarowany olejem i posypany mąką kukurydzianą i dokończ formowanie pizzy.

  4. Wysmaruj spód sosem marinara i połóż na niego odsączoną wcześniej mozarellę z zalewy.

  5. Następnie ułóż na pizzy chorizo wraz z kukurydzą.

  6. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz ją ok. 8-10 minut.

  7. Wykończ pizzę nakładając w kilku miejscach bekonez jalapeno i sos sriracha.

Zobacz również inne artykuły