Bardziej włoskiej pizzy chyba nie da się już zrobić. Co prawda jesteśmy fanami kombinacji multi-kulti, czyli włoskie ciasto plus amerykańskie dodatki, ale niekiedy (w domu jak i w podróży) po prostu nie możemy sobie odmówić przyjemności spożycia tego klasyka – przed Wami Pizza Parma.

Tym razem ciasto przygotujemy w nieco inny sposób, ponieważ podzielimy je na dwie pizze i każdą z nich uformujemy bez wałkowania, zwyczajnie ugniatając blat rękami. Pozwoli nam to osiągnąć niemalże idealny kształt pizzy, którą równie dobrze mógłbyś otrzymać prosto z wielkiej łopaty gdzieś w neapolitańskiej knajpce.

Po upieczeniu podstawy z tradycyjnym sosem pomidorowym i ciągnącą się mozzarellą, wykończymy całość rukolą wymieszaną z sosem balsamicznym, szynką parmeńską (jeśli nie macie w pobliżu, może być też prosciutto) i startym serem długo dojrzewającym.

Co prawda nie zawsze możemy pozwolić sobie na stuprocentową włoską pizzę w warunkach domowych, ale my przybliżymy Wam tę metodę, która jest ciekawą alternatywą dla dłuższego pieczenia tej potrawy w nieco niższej temperaturze.

Aha, z drugiego blatu zrobiliśmy margheritę, no bo niby czemu nie.

To my zakładamy fartuchy, a Wy nadążajcie, ok?

Składniki:

pizza parma

Podstawa:

1 porcja domowego ciasta na pizzę (my do tej pizzy wykorzystaliśmy mąkę chlebową, pszenno-żytnią)

Sos marinara

250g startego sera mozzarella

pizza parma

Dodatki:

6 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonych w krótkie paski

2 garści rukoli

5ml sosu balsamicznego

100g startego parmezanu

4 pomidorki koktajlowe, pokrojone w plasterki

Wyrabianie blatów na pizzę

Porcję naszego ciasta dzielimy na dwie części. Każdą z nich wyrabiamy jeszcze ok. 2-3 minut i układamy oba blaty na opruszoną mąką blachę (możemy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia lub matą silikonową i dopiero wtedy posypać mąką). Następnie ugniatamy ciasto dłońmi, rozciągając placki do pożądanych rozmiarów, pamiętając, żeby zaakcentować boki – w tym celu dociskamy dłonią płaską część blatu tak, aby większość ciasta była cienka i krucha, a boki nieco grubsze.

Oba blaty smarujemy sosem pomidorowym. Ze startej mozzarelli formujemy małe kulki i układamy je równomiernie na pizzy.

Pieczenie i dekoracja

Jak już wspomnieliśmy na wstępie, tym razem maksymalnie zbliżymy się do Włoch w sposobie wypiekania pizzy. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni (termoobieg) i na samym dole umieszczamy blachę z pizzami. Pieczemy je ok. 12 minut, aż boki się zarumienią a ser ładnie stopi.

pizza parma

Kiedy już wyjmiemy nasze pizze, jedną zostawiamy z obecnym składem i serwujemy ją jako margheritę, a drugą dekorujemy składnikami, kładąc po kolei: rukolę wymieszaną z sosem balsamicznym, szynkę parmeńską, pomidorki koktajlowe i posypujemy startym parmezanem.

pizza parma

Tak wypieczona pizza parma zwiastuje biesiadną ucztę na najwyższym poziomie, a obie pizze – same w sobie – będziecie jeszcze chwilę pochłaniali oczami przed jedzeniem. Oby nie za długo, bo wystygnie.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Podstawa
  • 1 porcja domowego ciasta na pizzę my do tej pizzy wykorzystaliśmy mąkę chlebową, pszenno-żytnią
  • Sos marinara
  • 250 g startego sera mozzarella
Dodatki
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej pokrojonych w krótkie paski
  • 2 garści rukoli
  • 5 ml sosu balsamicznego
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki
Wskazówki
  1. Podziel porcję ciasta na dwie części.
  2. Każdą z nich wyrabiaj ok. 2-3 minut.
  3. Połóż oba blaty na oprószoną mąką blachę (możesz ją wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia lub matą silikonową i dopiero potem posypać mąką).
  4. Ugniataj ciasto dłońmi, rozciągając placki do pożądanych rozmiarów.
  5. Zaakcentuj boki - dociśnij dłonią płaską część blatu tak, aby większość ciasta była cienka i krucha, a boki nieco grubsze.
  6. Wysmaruj oba blaty sosem pomidorowym.
  7. Uformuj małe kulki ze startej mozzarelli i rozłóż je równomiernie na pizzach.
Piecznie i dekorowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  2. Na samym dole umieść blachę z pizzami.
  3. Piecz je os 7 do 10 minut, aż boki się zarumienią, a ser ładnie stopi.
  4. Po upieczeniu przenieś pizze na talerze i jedną pozostaw niezmienioną.
  5. Drugą pizzę udekoruj rukolą wymieszaną z sosem balsamicznym, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi, a całość posyp startym parmezanem.