Pizza teriyaki z kurczakiem, mango, boczkiem i szczypiorkiem

by Stonerchef

Jeżeli myśleliście, że nasza wyobraźnia kończy się na pizzy z chipsami albo słodkich wariacjach z fetą lub kruszonką cynamonową, to przykro nam, ale musimy zburzyć tę opinię o naszych upodobaniach, co do włoskich placków. Na blogu pojawił się niedawno jeden z najpopularniejszych japońskich sosów i taki też będzie bohater dzisiejszej stonerskiej rozpusty, tj. pizza z kurczakiem teriyaki, mango, boczkiem i szczypiorkiem.

Nie jesteśmy fanami połączeń typu śledź i truskawki – nie przepadamy też za podawaniem wszystkich możliwych składników na raz, byleby tylko ładnie i kolorowo wyglądało, ale za to lubimy czuć przeskakujące warstwami smaki po naszych kubkach. Taka właśnie jest ta pizza. Bardzo wytrawna, z delikatnie słodką nutą kurczaka w marynacie teriyaki, przywędzonym boczkiem, ostrym szczypiorkiem i klasyczną mozzarellą.

Wyjaśnijmy sobie kilka rzeczy – to nie ser jest tutaj podstawą. Mozzarellę sypiemy na sam koniec. Bardzo podoba nam się słowo, którego używają w tym przypadku Amerykanie, mianowicie sprinkle – to brzmi, jakby nagle Kopciuszek przyjechał swoim dyniobusem pełnym bekonu i zaczął uprawiać swoje czary nad naszym plackiem.

Druga sprawa – pozwoliliśmy sobie na ultra cienkie ciasto,  z tego względu, że właśnie nie będzie ono przygniecione ciężarem sera i sosu. Tutaj pierwsze skrzypce grają dodatki – mega aromatyczne, soczyste mięso, wiejski boczuś, nie do końca dojrzałe mango i gruby szczypiorek. Dodatkowo, spód wysmarowaliśmy pozostałym sosem teriyaki.


Do przygotowania pizzy z kurczakiem teriyaki przydadzą się:


Składniki:

składniki na pizzę teriyaki

Pizza z kurczakiem teriyaki, mango, boczkiem i szczypiorkiem:

Połowa piersi z kurczaka (ok. 250g), ugotowanej, pokrojonej w kostkę i zamarynowanej w sosie teriyaki

Połowa mango, pokrojonego w kostkę (najlepsze będzie lekko niedojrzałe, nada wtedy pizzy kwaskowości)

Kilka plasterków boczku wędzonego, pokrojonych w kostkę

2 łyżki posiekanego szczypiorku

125g mozzarelli, startej na grubych oczkach tarki

Porcja idealnego ciasta na pizzę

Po co klonować owce, skoro można to zrobić z pizzą?

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (termoobieg).

Dzielimy ciasto na pizzę na dwie częśći i z każdej z nich formujemy kulę, którą potem rozwałkowujemy na baaardzo cienki placek (mniej niż 0,5cm).

ciasto posmarowane sosem teriyaki

Smarujemy pizze sosem teriyaki i na każdej z nich układamy po kolei: kurczaka, boczek, mango i szczypiorek. Na samym końcu ląduje starta mozzarella.

pizza teriyaki

Obie pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Termoobieg umożliwia nam pieczenie na wielu poziomach poprzez równomierną cyrkulację temperatury, dlatego jedną pizzerkę możemy ułożyć na środku, a drugą poziom lub dwa niżej. Pieczemy je ok. 8-10 minut, w zależności od tego, czy wolicie bardziej lub mniej wypieczony spód. My skłoniliśmy się w stronę dziesiątki.

dwie-pizze-teriyaki

pizza teriyaki

pizza teriyaki

Po pierwszym gryzie wybałuszyliśmy oczy, spojrzeliśmy na siebie wymownie i użyliśmy najpopularniejszego polskiego bluzga, które stosuje się albo w chwili objawienia, albo przed śmiertelnym wypadkiem – i to chyba wystarczy za recenzję.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pizza teriyaki
  • Połowa piersi z kurczaka ugotowanej ok. 250g, pokrojonej w kostkę i zamarynowanej w sosie teriyaki.
  • 0,5 mango nie do końca dojrzałego, pokrojonego w kostkę
  • Kilka plasterków boczku pokrojonego w kostkę.
  • 125 g mozzarelli startej na dużych oczkach tarki.
  • 2 łyżki posiekanego grubego szczypiorku.
  • 1 porcja domowego ciasta na pizzę.
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  2. Podziel ciasto na pizzę na 2 części.
  3. Każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 0,5cm)
  4. Posmaruj pizze sosem teriyaki.
  5. Ułóż kurczaka, mango, boczek szczypiorek i posyp mozzarellą.
  6. Włóż obie pizze do piekarnika i piecz ok. 8-10 minut.

Zobacz również inne artykuły