Placki ziemniaczane z sosem kowbojskim

by Stonerchef

Ponieważ jednym ze składników na placki ziemniaczane jest cebula, warto podkręcić jej naturalną ostrość przy pomocy sosu kowbojskiego, za oceanem znanego jako Southwest Sauce. Godne zaserwowania zarówno na obiad, jak i na śniadanie.

No to, kowboje, szable (albo raczej łyżki) w dłoń i do roboty.

Składniki:

placki-ziemniaczane-skladniki

Placki (ok. 10 sztuk):

0,5kg ziemniaków

1 łyżka mąki pszennej

1/4 cebuli

1 jajko

1 Łyżeczka soli

Olej roślinny do smażenia

Sos:

1 szklanka majonezu

1,5 łyżki musztardy dijon

Sok wyciśnięty z jednej limonki

1,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku

1 duży starty ząbek czosnku

1/4 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Formowanie placków: Ziemniaki obieramy i ścieray na tarce o małych oczkach do dużej miski. Zostawiamy je w misce, delikatnie przechylamy i zostawiamy na 15 minut. Potem odlewamy zebrany sok, przytrzymując ziemniaki, aby nam nie wpadły do zlewu. Do miski z ziemniakami dodajemy mąkę, startą cebulę, jajko i łyżeczkę soli, po czym wszystko mieszamy.
  • Sos: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki lub małej sosjerki.
  • Smażenie: Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Masę ziemniaczaną nakładamy na łyżkę (1 placek = 1 pełna łyżka), po czym wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Placki smażymy przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy tyle samo czasu.

Podanie:

placki-ziemniaczane-z-sosem-kowbojskim

Placki ziemniaczane są daniem bardzo rodzinnym, dlatego zawsze smaży się ich większe ilości. Ułóż je wszystkie na kupce, na dużym, płaskim talerzu, a obok nich postaw mały ramekin z sosem kowbojskim.

Mądre tipy:

  • Placki najlepiej wyłożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie zbędny tłuszcz.
  • Sos powinniśmy zrobić odpowiednio wcześniej i wstawić go na chwilę do lodówki pod przykryciem, żeby smaki zdążyły się przegryźć, zanim placki ziemniaczane wylądują na talerzu.

Nie od dziś wiadomo, że polskie smaki, tak jak ziemniaki i cebula są nieprzemijalne, a z naszym wszechobecnym pędem za Wielkim Zachodem, teksański dodatek w postaci sosu kowbojskiego dopełni polski sen.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Placki (ok. 10 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 Łyżeczka soli
  • Olej roślinny do smażenia
Sos
  • 1 szklanka majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy dijon
  • Sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku
  • 1 duży starty ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Wskazówki
Placki
  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
  2. Umieść je w dużej misce, delikatnie ją przechyl i odstaw na 15 minut.
  3. Odlej zebrany sok, przytrzymując ręką ziemniaki.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę, cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszaj.
Sos
  1. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smażenie
  1. Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
  2. Nabierz jedną pełną łyżkę masy ziemniaczanej i nałóż ją na rozgrzany tłuszcz po kilka partii.
  3. Placki smaż po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor.

Zobacz również inne artykuły