Jak to mówią, dobrego nigdy za wiele, dlatego półmetrowa chałka nie powinna nikogo dziwić. Chałki przypominają nam dzieciństwo, podczas którego byliśmy karmieni na śniadanie takim dobrodziejstwem wysmarowanym grubo masłem i popijaliśmy ją słuszną porcją kakao lub mleka. Takich rzeczy się po prostu nie da zapomnieć.
Ale, ale! Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie nadali temu rytualnemu pieczywu Żydów stonerskiego szaleństwa, które sprawi, że będzie to rytualny wypiek Stonerchefa, dlatego nasza ogromna chałka ma w środku mocarny krem Oreo, a wykończona jest kruszonką z tychże ciasteczek, po której spływa polewa z białej czekolady.
Właściwie to ten gigant nie miał być z zamierzenia aż tak olbrzymi. Dlaczego urósł do takich rozmiarów? Otóż na samym początku pozwoliliśmy zaczynowi spienić się bardziej niż ustawa przewiduje, wobec czego zwiększył się popyt na mąkę, a następnie, przy pierwszym wyrastaniu, wykazaliśmy się ponownie zbyt dużą dawką ciepliwości (to wszystko wina czekoladowych fondantów z masłem orzechowym, które były równolegle przygotowywane) i tak powstała masa większa niż ta skupiająca się wokół mięsnia dwugłowego Roberta Burneiki.
No i co?! To źle? To już się nas nie kocha?! Przynajmniej będziecie mieli cały zapas najlepszej na świecie i jedynej w swoim rodzaju chałki, a gdyby ktoś – tfu, tfu! – napadł Was we własnym domu, to macie się czym delikwenta przekupić.
Do przygotowania półmetrowej chałki Oreo przydadzą się:
- dwie duże miski
- szpatułka
- trzepaczka
- piekarnik
- papier do pieczenia
- folia spożywcza
- nóż szefa kuchni
- pędzel silikonowy (do smarowania chałki przed pieczeniem)
- malakser
- wałek
- mała miska
- rondelek
Składniki:
Półmetrowa chałka Oreo:
460g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
1 i 3/4 łyżeczki soli
70g brązowego cukru
60ml oleju rzepakowego
2 całe jajka + 1 żółtko (białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury)
Zaczyn drożdżowy (składniki poniżej)
Zaczyn drożdżowy:
130g mąki pszennej uniwersalnej
240ml letniej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
Glazura:
Białko z jednego jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
Kruszonka z Oreo:
16 ciasteczek oreo (z środkami)
3 łyżki masła
Polewa z białej czekolady:
50g białej czekolady
100g śmietany 36%
Zaczynamy od zaczynu
W głębokim naczyniu mieszamy ze sobą 130g mąki, 240ml wody i drożdże. Odstawiamy mieszankę do wyrośnięcia na ok. godzinę (to jest pierwszy krok ku uzyskaniu półmetrowej chałki, więc nie przegapcie go!)
I od razu przechodzimy do ciasta
Zaczyn drożdżowy przelewamy do dużej miski. Następnie dodajemy do zaczynu wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je mieszamy. Nie przestraszcie się, że ciasto niczym nie będzie przypominało gotowej do wyrośnięcia masy, a zamiast tego będzie się lepić do rąk – to właśnie przez tak długie wyrastanie zaczynu. W tym momencie zaczynamy dosypywać mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto w misce; dosypujemy ją do momentu, kiedy ciasto będzie jedwabiste w dotyku i przestanie się kleić do rąk. Żeby lepiej to zobrazować, ciasto ma mieć taką konsystencję, że będziecie chcieli je głaskać i głaskać, i… głaskać.
Przenosimy ciasto do kolejnej dużej, wysmarowanej olejem miski, i obtaczamy je, aby całe pokryło się tłuszczem. Miskę zawijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i 45 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto z miski i przenosimy je na podsypany mąką blat, na którym wyrabiamy je ponownie przez ok. 2-3 minuty w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części.
Z każdej z nich formujemy podłużny paluch, który rozwałkowujemy na dosyć cienki i szeroki arkusz (ok. 0,5cm grubości).
Arkusz smarujemy kremem oreo, zostawiając po bokach ok. 2-3 cm wolnego miejsca.
Arkusz zwijamy w rulon i zalepiamy dokładnie jego krawędzie końcówkami palców.
Powtarzamy tę czynność z kolejnymi częściami ciasta.
Przenosimy rulony na blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia wysmarowanym olejem i formujemy z nich warkocz. Następnie rozwijamy folię spożywczą, smarujemy ją olejem i przykrywamy nią blachę z uformowaną chałką, po czym odstawiamy pieczywko do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę (ponownie podwoi swoje rozmiary).
Na ok. 15 minut przed końcem wyrastania możemy nagrzać piekarnik na 190 stopni (termoobieg)
Zdejmujemy folię z blachy, a chałkę smarujemy równomiernie glazurą (glazurę tworzy się poprzez dokładne wymieszanie jej składników).
Chałkę pieczemy przez 35 minut. Po jej włożeniu do piekarnika możemy przygotować kruszonkę – w tym celu chwytamy za malakser, do którego wkładamy ciasteczka oreo wraz z masłem i miksujemy je do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, otwieramy drzwi piekarnika, wysuwamy blachę i posypujemy chałkę kruszonką. Wsuwamy blachę ponownie i kontynuujemy pieczenie.
Po wyjęciu chałki z piekarnika dajemy jej całkowicie wystygnąć, zanim ją przekroimy. Jak już chałka ostygnie, to przygotowujemy polewę z białej czekolady. Do rondelka wkładamy czekoladę, dodajemy śmietanę i roztapiamy na wolnym ogniu, aż oba składniki się ze sobą połączą.
Polewamy chałkę roztopioną czekoladą i czekamy ok. 10-15 minut, żeby zdążyła na niej zastygnąć.
Jest i ona – przaśna, rumiana, błyszcząca, posypana pyszną kruszonką, a w środku wypełniona boskim kremem Oreo. Spójrzcie jeszcze na jej przekrój – te „dziurki” w cieście świadczą o tym, że chałka jest idealnie upieczona. Teraz nie pozostaje nic innego, jak tylko wysmarować ją grubo masłem, przyrządzić kakao i przeżyć prawdziwe śniadanie mistrzów.
- 460 g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 70 g brązowego cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 2 całe jajka + 1 żółtko białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury
- krem Oreo
- Zaczyn drożdżowy składniki poniżej
- 130 g mąki pszennej uniwersalnej
- 240 ml letniej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 16 ciasteczek oreo z środkami
- 3 łyżki masła
- 50 g białej czekolady
- 100 g śmietany 36%
-
Wymieszaj dokładnie w głębokim naczyniu wszystkie składniki zaczynu.
-
Odstaw go na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Przenieś zaczyn do dużej miski i dodaj do niego wszystkie składniki ciasta.
-
Wymieszaj dokładnie całość.
-
Zacznij dosypywać mąkę i zagniatać ciasto - dosypuj ją i wyrabiaj do momentu, w którym ciasto będzie miało aksamitną konsystencję i przestanie się kleić do rąk.
-
Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem miski i zawiń ją szczelnie folią spożywczą.
-
Odstaw na ok. 1 godzinę i 45 minut do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto i przenieś je na podsypany mąką blat.
-
Wyrabiaj ok. 2-3 minuty, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza
-
Podziel ciasto na 3 równe części.
-
Z każdej z nich uformuj podłużny rulon.
-
Rozwałkuj go na w miarę szeroki i płaski arkusz (ok. 0,5cm. grubości).
-
Posmaruj arkusz kremem oreo, zostawiając po bokach ok. 2-3cm miejsca.
-
Zawiń arkusz w rulon i domknij jego krawędzie końcówkami palców.
-
Powtórz tę czynność ze wszystkimi trzema częściami.
-
Przenieś rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanego olejem.
-
Zapleć warkocz z ciasta.
-
Rozwiń folię spożywczą, wysmaruj ją olejem i przykryj blachę z chałką.
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
-
Na ok. 15 minut przed końcem wyrastania, rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
-
Zdejmij folię z blachy.
-
Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składniki glazury i wysmaruj nią równomiernie chałkę.
-
Przygotuj kruszonkę - zmiksuj w malakserze ciasteczka Oreo z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piachu.
-
Wstaw chałkę do piekarnika.
-
Piecz ją przez 35 minut, przy czym na 10 minut przed końcem pieczenia otwórz drzwi piekarnika, wysuń blachę i posyp chałkę kruszonką.
-
Wsuń blachę ponownie i dokończ pieczenie.
-
Wyjmij chałkę i odstaw ją do całkowitego wystudzenia przed przekrojeniem.
-
Przygotuj polewę - rozpuść w garnku czekoladę ze śmietaną na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
-
Kiedy składniki polewy się połączą, zdejmij garnek z ognia.
-
Polej chałkę roztopioną czekoladą i poczekaj ok. 10-15 minut, aż zastygnie.