Też zauważyliście, że podczas gdy chipsy i chrupki są dostępne w różnych smakach, to z popcornem jest straszna bida? Ot, masło, ser, a jak dobrze pójdzie to gdzieś się znajdzie jakiś miód, czy karmel. A przecież z prażoną kukurydzą jest tyle opcji przyprawiania, że moglibyśmy uruchomić o tym osobnego bloga. Dzisiaj skupimy się na smaku, który za dzieciaka podbijał nasze serca na cienko krojonych, smażonych ziemniakach – fromage. Popcorn fromage.
Najbardziej chyba smakowały nam wtedy Chio, a tamte jadło się swego czasu na potęgę, żeby potem uprawiać hazard w karty Dragon Balla i stosować różne techniki rzucania kartami, typu podkręcone, odwrócone i inne szemrane triki. Fakt był taki, że niezależnie od przybranej strategii, o losie gry decydował zwykły fart, ale dzieci mają to do siebie, że wierzą w swoje magiczne zdolności.
Nie ma co się teraz rozwodzić i przywoływać nostalgiczne wspomnienia, bo przepis czeka, także może przejdziemy do tego, co sprawia, że popcorn fromage smakuje tak, jak chipsy o tym samym smaku. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w mieloną cebulę i koper. Koperek może być świeży albo suszony – ten zgolony w każdym razie się nie nada, także jeśli macie młodszego brata, to zostawcie go w świętym spokoju, niech zapuszcza ten dorodny wąs.
Dodatkowo przyda się mleko w proszku, mielony czosnek, sól, pieprz i – uwaga, uwaga, tam taram tam tam! – świeżo starty parmezan.
Jeśli zaś chodzi o tłuszcz, na którym będziemy prażyć nasze kukurydziane ziarenka, to do wyboru mamy masło klarowane albo olej kokosowy – to zapewni nam sto procent pięknego, dorodnie wyrośniętego popcornu, bez żadnych przypalonych karakanów.
Do przygotowania popcornu fromage przydadzą się:
- duży garnek (ok. 3-litrowy)
- duża miska
- mała miska
- łyżka
Postrzelajmy więc trochę.
Składniki:
Popcorn fromage:
80g ziaren popcornu
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego koperku (świeży lub suszony)
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżki mielonej cebuli
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Strzelajo, hałas robio, koper ścinajo
W garnku umieszczamy olej kokosowy wraz z ziarenkami kukurydzy i ustawiamy go na średnim ogniu. Parę razy zakręcamy garnkiem lub potrząsamy nim, a następnie czekamy, aż rozpocznie się strzelanina. Kiedy popcorn już przestanie strzelać, natychmiast wyłączamy ogień i przesypujemy kukurydzę do miski.
W małej misce mieszamy dokładnie koper z mieloną cebulą, czosnkiem, mlekiem w proszku, parmezanem i solą.
Popcorn skraplamy oliwą i mieszamy go bardzo skrupulatnie rękami. Następnie wsypujemy przyprawę fromage i potrząsamy miską, po czym znowu wprawiamy ręce w ruch i obtaczamy mieszanką nasze wyrośnięte ziarna kukurydzy.
Smak jest wymierzony w punkt – czuć serem, delikatnie kwaśną śmietaną, a koperek dodaje aromatycznego kopa, dzięki czemu chrupanie popcornu wchodzi na zupełnie inny poziom. Teraz jeszcze bardziej nie można przestać go zajadać. I dobrze.
Wszystko ma być zjedzone – do ostatniego ziarenka.
- 80 g ziaren popcornu
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku świeży lub suszony
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1,5 łyżki mielonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
-
Umieść w garnku olej kokosowy i ziarenka kukurydzy.
-
Ustaw ogień na średni.
-
Potrząśnij garnkiem kilka razy.
-
Poczekaj, aż ziarna zaczną strzelać.
-
Kiedy strzelanie ucichnie, natychmiast wyłącz ogień.
-
Przesyp popcorn do dużej miski.
-
W małej misce wymieszaj koper, mieloną cebulę, czosnek, parmezan, sól, pieprz i mleko w proszku.
-
Skrop popcorn oliwą i wymieszaj go rękami.
-
Wsyp przyprawę fromage.
-
Potrząśnij miską kilka razy i ponownie wymieszaj popcorn rękami.
-
Gotowe!