popcorn z czekoladą

Słodko-słony popcorn z gorzką czekoladą

by Stonerchef

Czekoladowy popcorn?! Dlaczego???

resistance

Między innymi dlatego, że podobny wyraz twarzy towarzyszy nam, kiedy widzimy kolejny popcorn z masłem, serem, czy nawet karmelem. Poza tym, odkrywanie nowych smaków jest zajęciem, które daje nam radochę porównywalną do widoku opustoszałych talerzy i uśmiechniętych min naszych gości po obiedzie.

Właściwie to gorzka czekolada obsługuje więcej połączeń niż Fly Emirates (patrz chilli, skórka pomarańczy, whisky, pieprz cayenne, mięta, maliny, pistacje, truskawki, biszkopt, jagody, sól morska, karmel, wiśnia, i zaraz będziemy musieli odliczać na palcach u stóp…), dlatego pojawienie się popcornu w takim właśnie zestawieniu nie powinno nikogo dziwić. Roztopiona i zastygła czekolada nie tylko tworzy czarującą wręcz pokrywę na wyrośniętych ziarnach kukurydzy, ale wyciąga z niej ciemną, intensywną stronę.

A zresztą… 20 minut to w sam raz pomiędzy reklamami a przerwą na film, żeby zaskoczyć samego siebie.


Do przygotowania słodko-słonego popcornu z gorzką czekoladą przydadzą się:

  • średni garnek z przykrywką
  • rondelek
  • miska żaroodporna
  • szpatułka
  • papier do pieczenia

Składniki:

popcorn z czekoladą

Popcorn z gorzką czekoladą:

125g ziaren kukurydzy

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

100g gorzkiej czekolady

Sztuka prażenia

Do średniego garnka wlewamy olej, do którego dodajemy 3 ziarenka kukurydzy. Zakrywamy garnek, ustawiamy ogień na średni i czekamy, aż ziarenka wystrzelą i się rozwiną. Kiedy to nastanie, dosypujemy resztę kukurydzy, ponownie zakrywamy garnek i szykujemy się na strzelaninę. Kiedy czas pomiędzy strzelaniem poszczególnych ziarenek wydłuży się do 2-3 sekund, od razu zdejmujemy garnek z ognia i dajemy się rozwinąć reszcie w tak utrzymanej temperaturze. To bardzo ważne, bo inaczej czeka Was skrobanie garnka.

popcorn z gorzką czekoladą

O, a tak uzyskacie pyszny, aromatyczny popcorn, który – jak przecież my wszyscy – nie wszędzie jest idealny i miejscami świeci rumieńcem.

Nim czekolada popłynie…

Teraz musimy roztopić czekoladę. W tym celu łamiemy całą tabliczkę w pojedyncze kostki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które stawiamy na garnku z gotującą się wodą (powinno jej być do połowy garnka). Kiedy czekolada się rozpuści, wsypujemy 0,5 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.

popcorn z gorzką czekoladą

Do miski z popcornem wlewamy czekoladę i delikatnie mieszamy ją z kukurydzą, tak aby oplotła dokładnie całość. Czekoladowy popcorn układamy równomiernie na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby czekolada na nim zastygła.

Nakładaj i chrup!

popcorn z czekoladą

Popcorn z gorzką czekoladą można podawać w wielu naczyniach, począwszy od klasycznej, telewizyjnej „michy”, przez kubeczki, po kinowe pudełka kartonowe. Tak się złożyło, że pod ręką mieliśmy średniej wielkości kubki, do których nasypaliśmy dość przaśną ilość tego smakołyku. Mamy w końcu zero-jedynkowe podejście do jedzenia – albo grubo, albo wcale.

popcorn-w-kubeczkach popcorn-z-lotu-ptaka zblizenie-na-sam-popcorn-w-kubeczkach

Skoro nacieszyliście już oczy, to pora teraz obdarzyć tą samą uprzejmością brzuszki – poznacie przy okazji dosłowne znaczenie komplementu pt. „palce lizać!”.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Popcorn z gorzką czekoladą
  • 125 g ziaren kukurydzy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
Wskazówki
Prażenie popcornu
  1. Wlej olej do średniego garnka i włóż tam 3 ziarna kukurydzy.
  2. Ustaw ogień na średni, przykryj garnek i czekaj, aż nasiona się rozwiną,
  3. Kiedy to nastąpi, dodaj resztę ziaren, ponownie zakryj garnek i obserwuj, jak popcorn strzela.
  4. Kiedy przerwa między strzelaniem poszczególnych ziarenek osiągnie ok. 2-3 sekundy, zdejmij garnek z ognia i daj reszcie kukurydzy dojść w tej temperaturze.
Rozpuszczanie czekolady
  1. Połam czekoladę na małe kawałki i przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  2. Ustaw naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą.
  3. Kiedy czekolada się rozpuści, dosyp 0,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
Łączenie popcornu z czekoladą
  1. Wlej czekoladę do miski z popcornem i delikatnie wymieszaj ją łyżką z całością.
  2. Ułóż popcorn na papierze do pieczenia i posyp równomiernie 0,5 łyżeczki soli.
  3. Odstaw do wystudzenia na 30 minut, aż czekolada zastygnie.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły