17 przepisów na dania z ryżem (żryj ryż i rżyj)

by Stonerchef

Dania z ryżem… W czasach, gdy większość ludzi jest fit (chyba, że nikt nie patrzy), można powiedzieć, że stały się one chlebem powszednim (Łapiecie? Ryż stał się chlebem! Można się już śmiać). Dlatego aby ubarwić Wam tę ryżową codzienność, i chcąc uniknąć post-traumatycznych konotacji na linii ryż – trociny, pokażemy Wam w dzisiejszym zestawieniu, jak ryżować po stonersku, czyli żreć ryż i rżeć do życia.

Żebyście się nie czuli oszukani, należy Wam się kilka słów wyjaśnień.

Otóż to zestawienie przepisów na dania z ryżem nie oznacza, że ryż jest w nich zawsze głównym bohaterem.

Wręcz przeciwnie — takie przypadki stanowią tu mniejszość.

Ale ponieważ wyznajemy zasadę, że od bezczynności gorsze są tylko wzdęcia, to w tych specjalnych czasach lecimy na pomoc tym, którzy w swoich prepperskich zapędach wydrenowali krajowe zasoby ryżu w celach bliżej nieokreślonych.

https://www.eirhealth.com/pl/shop/oleje-cbd/olej-cbd-pelne-spektrum-kannabinoidow?ref=stonerchef

Dlatego w większości z tych przepisów ryż stanowi jedynie dodatek, ale za to jak przyjemny i jakże dobrze balansujący smaki w tych daniach, gdzie główny bohater jest bardziej wyrazisty niż życie miłosne Brooke Forester.

No dobra, bez zbędnego ryżolenia — zabieramy się za nasze ziarenka!

1. Wulgarne risotto z pieczoną wiejską kiełbasą i serem gouda

risotto

To było pierwsze — i jak dotąd jedyne — nasze risotto, ale za to żadne danie z ryżem nigdy nas tak nie nasyciło i nie połaskotało naszego ego jak ten oto ryżowy wybryk.

A to wszystko za sprawą esencjonalnego bulionu wołowego podlewanego piwem, w którym gotowaliśmy nasz ryż. Kiełbasa i gouda wpuszczają tu jeszcze więcej smaku i sprawiają, że kremowość tego risotto wchodzi do zupełnie innej galaktyki.

Powiedzieć o tym daniu, że to kosmos, to jak powiedzieć Krystynie Czubównie, że ładnie czyta — spore niedopowiedzenie.

Przepis buchniecie TUTAJ.

2. Ropa Vieja z ryżem jaśminowym i fasolką w kubańskim stylu

ropa vieja

Szarpana łopatka wołowa w kubańskiej marynacie, do tego fasolka również w tamtejszych klimatach, ryż jaśminowy i limonka, która to wszystko skrapla. Człowiek ma przez chwilę wrażenie, że oto Feedel Gastro przyjechał do kuchni aby pokazać potęgę swojej kuchni i sprawić, że posłuszeństwo poddanych zapewni sobie przez żołądek, a nie dyktaturę.

Przepis na to danie z ryżem buchniecie TUTAJ.

ryż smażony

Dania z ryżem mogą zahaczać o sztukę — patrz wulgarne risotto — albo być chodzącą definicją prostoty i efektu ludzkiego lenistwa. Któregoś razu naszło nas na typowego „chińczyka”, a że w domu zalegała polędwiczka wieprzowa, jajka i trochę warzyw, to zrobiliśmy rach ciach, ciach, ping, pong — i poszło. Najpierw myśleliśmy sobie, że w sumie to mogliśmy się bardziej przepisać. Dzisiaj ten przepis w statystykach spędza nam sen z powiek tuż obok najprostszego chleba na drożdżach.

Buchniecie go TUTAJ.

4. Ryżowa enchilada z kurczakiem

ryżowa enchilada z kurczakiem

Podobnie do zapiekanek makaronowych, tak i te z ryżem są raczej proste w obsłudze. Trzeba tylko dobrze połączyć smaki, przykryć to wszystko słuszną porcją sera i zadbać o odpowiednie zioła. A jak ktoś lubi się porządnie nafutrować jedzeniem, to jest to chyba jeden z najlepszych przepisów z ryżem ever. No wiecie, kurczaczek, tłusty sos pomidorowy, kukurydza, fasola… Żryć nie umierać!

Przepis buchniecie TUTAJ.

5. Kurczak w koreańskim stylu (Korean Fried Chicken)

Chociaż skrót tego dania przypomina niechlubne traktowanie drobiu, to w rzeczywistości jest to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie zrobić kurczakowi. Sos, w którym taplają się soczyste kawałki mięsa, jest naładowany ostrością, która przeplata się ze słodyczą i niekiedy puszcza oko kwaśnej limonce. To, co dzieje się w ustach z każdym gryzem tego posiłku, woła o jakąś piękną balladę. A do tego wszystkiego wolno gotowany ryż o zwartej, ale delikatnej konsystencji.

Przepis na to danie z ryżem buchniecie TUTAJ.

6. Kurczak po Tajlandzku od Wietnamczyka z Polski

kurczak po tajlandzku

Są takie dania kuchni azjatyckiej, które wcale pewnie nie są daniami kuchni azjatyckiej, a jedynie jej spolszczoną wersją okraszoną dopiskiem „po [dowolny kraj z Azji].

Nie zmienia to jednak faktu, że smakują bardzo dobrze, a przy tym można je z łatwością odtworzyć w domu, co też pokazaliśmy naszym kurczakiem po tajlandzku. Robotę robi tutaj zarówno panierka, jak i sos, w którym taplają się warzywa. Ryż, jak w większości przypadków, jest tutaj miłym dodatkiem.

Przepis buchniecie TUTAJ.

7. Burrito Yayamiomate

burrito yayami omate

Tutaj macie aż dwa przepisy na dania z ryżem w jednym — taki mamy gest, a co!

Burrito Yayamiomate składa się z dwóch wersji kurczaka: w glazurze hoisin oraz glazurze gochujang. Jest bardziej słodko i wytrawnie, ale nie brakuje też charakternej ostrości. Jajami o matę może nie rzucają, ale podniebieniem o bramy nieba — owszem.

Przepis buchniecie TUTAJ.

8. Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Nie będziemy ukrywać swojej miłości do dań orientalnych, ale z tego, co wiemy, to Wy też darzycie je ciepłym uczuciem. Tak przynajmniej mówią nam wyświetlenia tego przepisu, który swoją łatwością przygotowania, prostotą i umiejętnym połączeniem składników wprowadza nas w stan gastro-transu.

A najlepsze jest to, że przygotowuje się go w ok. 20 minut.

Przepis buchniecie TUTAJ.

9. Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym z pulpą mango

smażony kurczak

Ten przepis jest wariacją na temat kurczaka generała stonera, z tą różnicą, że zamiast glazury a’la hoisin, użyliśmy tutaj sosu na bazie miodu, czosnku i sosu sojowego. A dla przełamania tej intensywności dodaliśmy zgrabnie pulpę z mango alphonso.

Palce lizać!

Przepis na to danie z ryżem buchniecie TUTAJ.

10. Luksusowy kurczak w cieście z tajwańskimi piklami z ogórka

kurczak w cieście

Coś nie możemy wyjść z tej Azji…

Nie szkodzi, bo kto nie kocha kurczaka w cieście, ten z pewnością ma zadatki na psychopatę. Jeśli szukacie jakiejś ciekawej zmiany dla tradycyjnej surówki z kapusty obok ryżu, to możecie spróbować tajwańskich pikli z ogórka, które przygotowaliśmy na tę okazję. Jest tutaj sowity ciężar kaloryczny i legendarna świeżość ogórków.

Przepis buchniecie TUTAJ.

11. Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym z dżemem z czarnych porzeczek

kurczak w sosie miodowo-czosnkowym

Brzmi znajomo? W końcu ledwie dwa przepisy wyżej mieliśmy podobną kombinację smaku.

A jednak jest to zupełnie inne danie.

Głównie za sprawą CrockPota, w którym zakochaliśmy się od pierwszego gotowania — i który służy nam już drugi rok, a eksploatujemy go z dużą dozą namiętności.

Mięsko z kurczaka powoli gotuje się w orientalnym sosie z dodatkiem dżemu z czarnych porzeczek. Później ten sos jest redukowany i ponownie mieszany z filetem z piersi, kładąc to wszystko na ryż i posypując klasycznie sezamem wraz z dymką.

Przepis na to danie z ryżem buchniecie TUTAJ.

12. Grażyny w Seulu: koreańskie burrito z kiszoną kapustą i świeżymi ziołami

 

koreańskie burrito

A teraz przepis z gatunku wybitnych, czyli co zrobić, kiedy nie masz Kimchi, a chciałeś udawać Koreańczyka tylko zapomniałeś zdjąć sandała.

Dajesz naszą swojską kiszoną kapuchę i okazuje się, że keine grenzen koreanen. Grażyny zawsze na topie!

Przepis do buchnięcia TUTAJ.

13. Jambalaya z krewetkami na ostro

Są takie przepisy, które sprawiają, że na dania z ryżem patrzy się, jak na obiekt pożądania, a Jambalaya jest właśnie jednym z nich. Owoc kuchni kreoli z Louisiany stanowi odważne połączenie krewetek, kiełbasy, pomidorów, chili, kuminu i innych wyrazistych przypraw, które z powodzeniem czynią Jambalayę marzeniem każdego Stonera w okolicach 4:20.

Przepis buchniecie TUTAJ.

14. Kurczak Generała Stonera

kurczak-generala-stonera

Nasza wersja kurczaka Generała Tso, która stała się jednym z hitów stonerskiej kuchni. Robicie go zimą, wiosną, latem, na jesieni — ten przepis jest normalnie lepszy niż „4 pory roku” Vivaldiego. A prostota jego wykonania jest wręcz zaskakująca. Jedyne, czego potrzebujecie, to miłość do gotowania, porządny ekologiczny kurczak i sporo tłuszczu, żeby było w czym wykąpać nasz drób.

Przepis buchniecie TUTAJ.

15. Maślane curry z kurczakiem (butter chicken)

maślane curry z kurczakiem

Przepisy kuchni indyjskiej idealnie łączą się z ryżem, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z takim daniem jak maślane curry z kurczakiem. Jeśli po Tikka Masala pachniecie imbirem i czosnkiem przez dwa tygodnie, to już możemy Was uspokoić — „butter chicken” będzie unosił się tylko przez tydzień.

Podobnie jak wspomnienia jego wspaniałego smaku.

Przepis buchniecie TUTAJ.

16. Wołowina po mongolsku

wołowina po mongolsku

Jedno z bardziej popularnych dań „na wynos” serwowanej przez azjatyckich imigrantów w USA, a zarazem jeden z naszych ulubionych przepisów na prosty obiad. Macie w domu wołowinę, dymkę, sos sojowy, sezam i wiadra ryżu, które czekają na wykorzystanie?

Nie pozwólcie im czekać i buchnijcie sobie ten przepis TUTAJ.

17. Stir-fry 5 smaków z kurczakiem i warzywami

Przepis równie archaiczny, co apart, którym było robione to zdjęcie. Pochodzi z początków naszego blogowania, ale nawet po czasie uważamy, że zacnie smakuje, chociaż tu i ówdzie można go jeszcze ulepszyć. Przy okazji robi się go bardzo szybko, może nawet uda Wam się go przygotować równo z ryżem.

Przepis buchniecie TUTAJ.

No dobra, mamy tutaj 17 przepisów na wykorzystanie ryżu jako dodatku do obłędnie rozpustnych dań lub jako bohatera głównego, gdzie pozostałe składniki grają, jak im ziarenko zagra. Mamy nadzieję, że w tych szczególnych czasach ryżomanii pomożemy Wam pozbyć się jego nadmiaru zgodnie z przeznaczeniem — bez marnowania.

Enjoint!

Zobacz również inne artykuły