Słodkie śniadania są miłą odskocznią od wytrawnych posiłków – a poza tym, co może być lepszego niż rozpoczęcie dnia od pożywnej słodyczy?
To połączenie jest akurat naszym ulubionym, bo jest smażone, ma ser i owoce. Ponieważ sam twaróg chudy lub półtłusty jest w swojej konsystencji zbyt ziarnisty, wymieszaliśmy go z serkiem waniliowym, żeby uzyskać kremową teksturę i delikatny akcent wanilii. Roladki naleśnikowe wypełniliśmy też malinami, także zabieramy ze sobą trochę lasu na śniadanie.
Do przygotowania roladek naleśnikowych z białym serem, mailinami i czekoladą przydadzą się:
- duża miska
- mikser lub trzepaczka
- patelnia
- szpatułka
Składniki:
Ciasto na naleśniki (porcja dla dwóch osób):
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
1 jajko
1 szczypta soli
Farsz serowy:
250g twarogu chudego lub półtłustego
1 mały serek waniliowy
Farsz malinowy:
150g malin
Dekoracja:
Posiekana czekolada do posypania
Przygotowanie:
- Ciasto: Jajka ubijamy w misce ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do nich mąkę i wlewamy mleko z wodą. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą blendera), do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tj. takiej, w której ciasto będzie spływać po końcówce blendara, jednocześnie pokrywając jego powierzchnię. Naleśniki smażymy na płaskiej patelni, na maśle (najlepiej klarowanym), aż zetną się z wierzchu, po czym przerzucamy je na drugą stronę i smażymy równie długo.
- Farsz serowy: Do miski wkładamy twaróg i serek waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ser nie będzie miał grudek i nabierze kremowej konsystencji.
- Farsz malinowy: Maliny rozgniatamy do konsytecji dżemu
Podanie:
Na jednej połowie naleśnika kładziemy warstwę sera i obok warstwę malin, po czym zawijamy naleśnik w roladkę. Możemy z wierzchu posypać nasze roladki czekoladą, która wręz kocha się z malinami i ciastem naleśnikowym.
Równie dobrze roladki naleśnikowe z serem, czekoladą i malinami można podać w formie startera lub mini-deseru. Wystarczy podzielić rolady na rówe części i pokroić je nożem, a następnie ułożyć na platerze albo talerzu. Szybka patelnia w 15 minut, a tyle zastoowań… A maliny aż błagają o ściśnięcie tego naleśnika palcami.
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 250 g twarogu chudego lub półtłustego
- 1 mały serek waniliowy
- 150 g malin
- Posiekana czekolada do posypania
-
Jajka ubij w misce z solą.
-
Dodaj do nich mąkę, wlej mleko i wodę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Smaż naleśniki na płaskiej patelni na maśle aż zetną się na wierzchu. Przerzuć je na drugą stronę i smaż równie długo.
-
W misce wymieszaj dokładnie twaróg z serkiem waniliowym.
-
Rozgnieć maliny na konsystencję dżemu.
-
Na jednej połowie naleśnika ułóż ser, a obok maliny.
-
Całość zawiń w roladę i posyp posiekaną czekoladą.