Roladki naleśnikowe z białym serem, malinami i czekoladą

by Stonerchef

Słodkie śniadania są miłą odskocznią od wytrawnych posiłków – a poza tym, co może być lepszego niż rozpoczęcie dnia od pożywnej słodyczy?

To połączenie jest akurat naszym ulubionym, bo jest smażone, ma ser i owoce. Ponieważ sam twaróg chudy lub półtłusty jest w swojej konsystencji zbyt ziarnisty, wymieszaliśmy go z serkiem waniliowym, żeby uzyskać kremową teksturę i delikatny akcent wanilii. Roladki naleśnikowe wypełniliśmy też malinami, także zabieramy ze sobą trochę lasu na śniadanie.


Do przygotowania roladek naleśnikowych z białym serem, mailinami i czekoladą przydadzą się:


Składniki:

skladniki-na-roladki-nalesnikowe-z-twarogiem-malinami-i-czekolada

Ciasto na naleśniki (porcja dla dwóch osób):

1 szklanka mąki

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki wody

1 jajko

1 szczypta soli

Farsz serowy:

250g twarogu chudego lub półtłustego

1 mały serek waniliowy

Farsz malinowy:

150g malin

Dekoracja:

Posiekana czekolada do posypania

Przygotowanie:

  • Ciasto: Jajka ubijamy w misce ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do nich mąkę i wlewamy mleko z wodą. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą blendera), do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tj. takiej, w której ciasto będzie spływać po końcówce blendara, jednocześnie pokrywając jego powierzchnię. Naleśniki smażymy na płaskiej patelni, na maśle (najlepiej klarowanym), aż zetną się z wierzchu, po czym przerzucamy je na drugą stronę i smażymy równie długo.
  • Farsz serowy: Do miski wkładamy twaróg i serek waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ser nie będzie miał grudek i nabierze kremowej konsystencji.
  • Farsz malinowy: Maliny rozgniatamy do konsytecji dżemu

Podanie:

roladki-nalesnikowe-z-twarogiem-malinami-i-czekolada

Na jednej połowie naleśnika kładziemy warstwę sera i obok warstwę malin, po czym zawijamy naleśnik w roladkę. Możemy z wierzchu posypać nasze roladki czekoladą, która wręz kocha się z malinami i ciastem naleśnikowym.

Równie dobrze roladki naleśnikowe z serem, czekoladą i malinami można podać w formie startera lub mini-deseru. Wystarczy podzielić rolady na rówe części i pokroić je nożem, a następnie ułożyć na platerze albo talerzu. Szybka patelnia w 15 minut, a tyle zastoowań… A maliny aż błagają o ściśnięcie tego naleśnika palcami.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na naleśniki (porcja dla dwóch osób)
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
Farsz serowy
  • 250 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 1 mały serek waniliowy
Farsz malinowy
  • 150 g malin
Dekoracja
  • Posiekana czekolada do posypania
Wskazówki
Ciasto
  1. Jajka ubij w misce z solą.
  2. Dodaj do nich mąkę, wlej mleko i wodę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki na płaskiej patelni na maśle aż zetną się na wierzchu. Przerzuć je na drugą stronę i smaż równie długo.
Farsz twarogowy
  1. W misce wymieszaj dokładnie twaróg z serkiem waniliowym.
Farsz malinowy
  1. Rozgnieć maliny na konsystencję dżemu.
Formowanie roladek
  1. Na jednej połowie naleśnika ułóż ser, a obok maliny.
  2. Całość zawiń w roladę i posyp posiekaną czekoladą.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły