Rwane pizza bułki z salami pepperoni i masłem czosnkowym

by Stonerchef

Wygrać życie. Dla jednych to awans w pracy, dla innych podróż dookoła świata. Dla nas wygrać życie, to wypiec takie żarcie, które nawet nas przyprawi o niewypowiedziany zachwyt z poczuciem respektu przed rozpustną potęgą tegoż żarcia. Rwane pizza bułki na modłę Żółwi Ninja posmarowane masłem czosnkowym nadają nowy wymiar pizzy, kanapkom premium, i w ogóle nadają sens życiu.

Z tego, co się orientujemy, to teraz trwa karnawał. Jest to więc czas zabawy przed zbliżającym się okresem zadumy i powściągliwości, której towarzyszy tak zwany post.

Dobra, nie oszukujmy się, to jest kolejna okazja ku temu, żeby grubiej imprezować, przaśniej jeść i ogólnie wejść na jeden bieg wyżej ze swoim hedonizmem. Dlatego tym przepisem chcemy zainaugurować stonerchefowy karnawał i dzielić się z Wami żarciem, które uraczy nie tylko Wasze brzuszki, ale też wykarmi wszystkich znajomych dookoła, którzy tylko będą mieli szczęście znaleźć się w zasięgu Waszej kuchni.

Nasze rwane pizza bułki przychodzą w 16-osobowej grupie, podane na hawajskim pieczywie. Jeśli chodzi o wypełnienie, to postawiliśmy na sprawdzoną klasykę, tzw. Pizzę Żółwi Ninja, czyli sos pomidorowy, mozzarellę i salami pepperoni. Połączenie słodkich bułek z wyrazistym, wytrawnym smakiem środka podbija masło czosnkowe, którym bułki będziemy smarować na dwa razy – raz przed pieczeniem, a raz po.


Do przygotowania rwanych pizza bułek przydadzą się:

Niech żyje bal! I pizza.

Składniki (na 16 bułek):

składniki na rwane pizza bułki

Rwane pizza bułki:

Hawajskie bułki do rwania

Kilkanaście plasterków salami pepperoni

250g startej mozzarelli

Szybki sos pomidorowy (przepis poniżej)

Masło czosnkowe (przepis poniżej)

Szybki sos pomidorowy:

300g przecieru pomidorowego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mielonej cebuli

1 łyżeczka mielonego czosnku

0,5 łyżeczki oregano

1 łyżeczka bazylii

składniki na masło czosnkowe

Masło czosnkowe:

4 łyżki masła, roztopione

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka mielonego czosnku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki soli

Oto karnawał, przy którym Rio to stypa

Karnawał rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 205 stopni z włączonym termoobiegiem. Pierwszym gościem na imprezie będzie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Papier smarujemy odrobiną oleju. Następnie w szeregu przygotowuje się sos pomidorowy – w jego przypadku mieszamy wszystkie składniki w misce lub w jakimś głębszym pojemniku. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze czosnkiem lub mieloną cebulą.

Kiedy reszta uczestników imprezy stoi sobie gdzieś z boku, my zabieramy się za przygotowanie masła czosnkowego. Polega to na wymieszaniu masła z oregano, solą, czosnkiem, parmezanem i natką pietruszki. Robimy to bardzo dokładnie, żeby nic nam nie latało na wierzchu.

masło czosnkowe w miseczce

Teraz wyciągamy nasze upieczone wcześniej hawajskie bułki i przekrawamy je na pół.

przekrojone hawajskie bułki

Spód smarujemy obficie sosem pomidorowym, a następnie przykrywamy go równomiernie salami.

sos pomidorowy i salami pepperoni na bułkach

W następnej kolejności sypiemy na wierzch ser. Dużo świeżo startej mozzarelli.

pizza bułki posypane serem

Całość przykrywamy górą bułek, które smarujemy po raz pierwszy masłem czosnkowym.

pizza bułki

pizza bułki

Buły wpadają do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się ładnie stopi. Po upieczeniu smarujemy je masłem ponownie.

!!! UWAGA, BO TU BĘDZIE WIĘCEJ FOODPORNU, NIŻ SMOGU W WARSZAWIE !!!

pizza bułki

pizza bułki

pizza bułki

pizza bułki

To jest coś, w czym jesteśmy po uszy zakochani. Magia sosu pomidorowego obłożona salami z ciągnącą się mozzarellą, która po uniesieniu buły przypomina Niagarę, a wszystko zamknięte w puszystych, delikatnie słodkich bułkach posmarowanych masłem czosnkowym z dodatkiem natki pietruszki i świeżo startego parmezanu.

W takich chwilach cieszymy się, że nie spożywamy alkoholu, bo gdybyśmy w karnawale tyle pili, co jedli, to moglibyśmy z tej imprezy niewiele pamiętać.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Rwane pizza bułki
  • Hawajskie bułki do rwania
  • Kilkanaście plasterków salami pepperoni
  • 250 g startej mozzarelli
  • Szybki sos pomidorowy przepis poniżej
  • Masło czosnkowe przepis poniżej
Szybki sos pomidorowy
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
Masło czosnkowe
  • 4 łyżki masła roztopione
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
Wskazówki
Szybki sos pomidorowy - krok po kroku
  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce lub innym głębszym naczyniu.
Masło czosnkowe - krok po kroku
  1. Wymieszaj w misce masło z parmezanem.
  2. Dodaj oregano sól, czosnek i pietruszkę.
  3. Zamieszaj dokładnie.
Rwane pizza bułki - krok po kroku
  1. Nagrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
  2. Przekrój wcześniej upieczone hawajskie bułki na pół.
  3. Wysmaruj spód bułek sosem pomidorowym.
  4. Rozłóż równomiernie salami.
  5. Posyp startą mozzarellą.
  6. Przykryj górą bułek.
  7. Wysmaruj bułki z wierzchu masłem czosnkowym po raz pierwszy.
  8. Piecz ok. 15 minut.
  9. Wysmaruj bułki masłem czosnkowym ponownie.
  10. Przeżywaj satysfakcję.

Zobacz również inne artykuły