HomeCategoryRyby i owoce morza - Stonerchef

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/12/zblizenie-na-sledzie-marynowane-w-kimchi.jpg

Ponieważ śledzie stanowią ścisłą czołówkę potraw wigilijnych, postanowiliśmy się przyjrzeć tym osobliwie pachnącym rybom w połączeniu z koreańską kiszonką. Zamarynowaliśmy więc śledzie w kimchi i jednocześnie dorobiliśmy się przepisu, którego fabuła jest łudząco podobna do podróży Titanica. Wszyscy dobrze pamiętamy, jak to było na kolosalnym statku. Impreza tak gruba, że bogaci prawie powymieniali się z...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/08/zupa-tajska-z-krewetkami-w-tempurze.jpg

Zgodnie z Waszymi życzeniami, zwiększamy wirtualne zasoby przepisów z kuchnią azjatycką. Dzisiaj o tak ukochanej późnej porze czeka na Was tajska zupa mleczna z krewetkami w kokosowej temperaturze – sycąca, pożywna, pachnąca imbirem, trawą cytrynową i limonką, i wykończona na górze kilkoma subtelnie położonymi kropelkami srirachy. To jest w zasadzie zupa w stylu Tom Kha...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/01/jambalaya-pionowo-1.jpg

Krewetki już raz lądowały w pomidorach na naszym blogu. Co prawda w porównaniu do tego, czym raczymy Wasze ślepia dzisiaj, wypadają one dość skromnie, ale początki przeważnie bywają nieśmiałe, a zawsze można dorzucić do pieca, zgadza się? Tak też robimy – mieszamy krewetki z naszą polską kiełbasą, dorzucamy świętą trójcę warzyw kuchni Kreoli z Louisiany...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/11/burger-ociekajacy-sosem.jpg

Przygotujcie oczy i brzuszki na iście zawodową rozpustę, bo Stonerchefowie wracają do Was z burgerami. Nie są to jednak standardowe burgery, bo nasze kotlety zrobiliśmy z wieprzowiny, a towarzyszą im aromatyczne krewetki marynowane w czosnku i tymianku. Wieprzowina z kolei swoim smakiem przypomina kiełbasę chorizo; całości towarzyszy paprykowy majonez, którym nasze burgery wręcz ociekają, a scalają...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/08/gotowe-czarne-burgery-z-krewetkami-w-tempurze-i-krazkami-cebulowymi.jpg

Te burgery są ukoronowaniem tysięcznego polubienia na naszym stonerchefowym fanpage’u. Jesteśmy wniebowzięci tym, że – tak jak i my – celebrujecie domowe, biesiadne jedzenie w ulicznym wydaniu i tańcu eksperymentów. Dlatego, kiedy zbliżaliśmy się niechybnie do upragnionego, pierwszego „kafelka”, na naszych buziach malował się szeroki – niczym u Jokera – uśmiech. Wiedzieliśmy, że król ma...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/tagiatelle-z-lososiem-wedzonym-i-feta-na-talerzu.jpg

Makaron podany w ten sposób (salmone) przez Włochów uważany jest za wykwintny. A co my możemy o nim powiedzieć? Jest to jedzenie na pewno delikatne i – pomimo sosu na bazie śmietany z dodatkiem whisky – całkiem lekkie. Żeby skontrastować łagodność śmietany, do tagiatelle z łososiem wędzonym dodajemy świeżo mielony pieprz czarny i szczyptę pieprzu...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/orientalny-losos-na-talerzu.jpg

Mięso łososia lubi być traktowane z należytym szacunkiem. Oczywiście możesz śmiało strzelić rybę po twarzy długo dojrzewającą szynką, ale wtedy jedyne, co Was połączy to niezmierzona nienawiść. Możesz też skorzystać z naszych tipów i pokochać łososia jak własnych rodziców. Łosoś to ryba delikatna, zatem potrzebuje odpowiedniej kontroli czasu na patelni ,żeby sam jego kolor zapewniał...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/05/szczupak-upieczony-w-musztardzie-i-pomidorach.jpg

Mając dostęp do ryb słodkowodnych z polskich jezior, nie można przejść nad nimi obojętnie. Naturalnie opcja pod tytułem „ryba ze smażalni” wydaje się bardzo atrakcyjna, taki polski szczupak z kiszoną kapustą i chlebem to mazurski produkt flagowy. Ale można iść jeszcze odrobinę dalej, użyć piekarnika, dodać pomidory, cebulę i – uwielbiane przez ryby – musztardę i...