Sałatka Cobb z musztardowo-miodowym vinegrette

by Stonerchef

Lubię domowe sałatki, bo można samemu zarządzać proporcjami i sprawić, że sałata nie poskromi reszty towarzyszy, naładowana bez opamiętania do miski.

A w upały, kiedy wybitnie nie chce mi się nagrzewać i tak cierpiącego od gorących wschodów słońca mieszkania, to robię sałatkę Cobb, gdzie kurczak tańczy z bekonem i serem z niebieską pleśnią, osłodzony kukurydzą i wykończony musztardowo-miodowym vinegrette.

Kluczem do sukcesu jest dobrze upieczona, soczysta pierś z kurczaka w marynacie z ostrej wędzonej papryki i niedźwiedziego czosnku. Zaraz zdradzimy Wam tipy, dzięki którym filet będzie miękki, aromatyczny i wypieczony w punkt. Nie wspominając już o magicznym sosie – zresztą, co ja się będę rozpisywał – spróbujcie go na łyżeczce prosto po przygotowaniu, zrozumiecie, o czym mowa.

Składniki:

vinegrette-musztardowo-miodowy-kurczak-ser-blue-kukurydza-cebula-boczek

Sałatka Cobb:

5-6 liści sałaty lodowej

1 średnia cebula

100g sera z niebieską pleśnią

250g piersi z kurczaka pieczonej w papryce i czosnku

30g boczku pokrojonego w kostkę

150g kukurydzy

Musztardowo-miodowy vinegrette:

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy dijon

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka w papryce i czosnku: W małej miseczce mieszamy 1 łyżkę ostrej papryki, 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego i tyle oliwy z oliwek, żeby otrzymać nieco piaskową konsystencję, którą natrzemy cały filet. Na przyprawioną pierś kładziemy trzy małe kawałki masła i całość zawijamy w folię aluminiową. Bierzemy wykałaczkę i nakłuwamy folię, tworząc w niej dziurki tak, aby mięso mogło trochę pooddychać, ale nie wysuszyło się w piekarniku. Sam piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut, sprawdzając mięso przed końcem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy pierś do ostudzenia.
  • Musztardowo-miodowy vinegrette: W misce mieszamy oliwę, ocet, miód i musztardę, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu według uznania, aczkolwiek w przypadku musztardy Dijon pieprz może okazać się zbędny, jeśli macie delkiatne podniebienie. Sos możemy przelać do sosjerki.
  • Sałatka: Ser pleśniowy kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Sałatę dokładnie rwiemy na małe części. Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle ok 3-5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebulę również powinniśmy pokroić w kostkę delikatnie zeszklić na oliwie, żeby nieco zmiękła.  Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażony boczek, cebulę i polewamy całość vinegrettem. Sałatkę Cobb dokładnie mieszamy i możemy ją podać na stole.

Podanie:

salatka-cobb-zblizenie

Sałatka Cobb jest bardzo stonowana jeśli chodzi o ciężar, więc jest tam jeszcze miejsce na mały dodatek np. w postaci grzanek czosnkowych. Żeby przygotować takie grzanki, należy odkroić skórki z kilku kromek chleba, pokroić je w kostkę i obsmażyć na patelni, na której wcześniej rozgrzejemy masło i starty czosnek. Grzanki smażymy do momentu, aż złapią złoty kolor. Najlepiej robić to na średnim ogniu.

W wersji alternatywnej dobrze sprawdzi się też lekkie pieczywo pełnoziarniste, natomiast prawdziwi Stonerzy na pewno nie pogardzą nachosami w takim zestawieniu. 

No dobra, my tu gadu-gadu, a jedzenie stygnie. Miski i widelce w dłoń… i do roboty!

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sałatka Cobb
  • 5-6 liści sałaty lodowej
  • 1 średnia cebula
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 250 g piersi z kurczaka pieczonej w papryce i czosnku
  • 30 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g kukurydzy
Musztardowo-miodowy vinegrette
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Wskazówki
Pierś z kurczaka w papryce i czosnku
  1. W małej misce wymieszaj 1 łyżkę papryki z 1 łyżką czosnku niedźwiedziego i odrobiną oliwy.
  2. Natrzyj filet przyprawami.
  3. Na przyprawioną pierś połóż 3 małe kawałki masła
  4. Owiń kurczaka folią aluminiową i podziurkuj ją wykałaczką w kilku miejscach.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Filet piecz przez ok. 20-25 minut.
Musztardowo-miodowy vinegrette
  1. W misce wymieszaj oliwę z octem, miodem i musztardą, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Jeśli chcesz, dopraw sos szczyptą soli i pieprzu.
Sałatka
  1. Ser pleśniowy pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce.
  2. Sałatę lodową porwij na małe części.
  3. Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na maśle ok 3-5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, aby zmiękła.
  5. Wszystkie składniki włóż do miski.
  6. Dodaj kurczaka, boczek i cebulę.
  7. Polej sałatkę dressingiem.
  8. Wymieszaj dokładnie jej zawartość.

Zobacz również inne artykuły