Ponoć kobiety są z Wenus, a mężczyźni z Marsa. A skąd są Stonerchefowie? Z Marsa i Maltesersa. Co się stanie, kiedy połączymy te dwa produkty? Oprócz niewątpliwego skoku poziomu cukru we krwi, dostaniecie deser, który popamiętacie do końca życia – i to wcale nie jest groźba. To jest obietnica grzechu, którego się nie żałuje, zawarta w serniku. Tak, tak… Dawno nie było u nas tego typu deseru – przygotujcie więc oczęta i swoją słabą silną wolę na sernik Mars & Maltesers.
Jest to oczywiście sernik na zimno, do którego stestowaliśmy przy okazji twaróg sernikowy Piątnicy. Jeszcze nie mieliśmy szansy wypróbować go do serników pieczonych, ale możemy już z czystym sumieniem stwierdzić, że w tych bez pieczenia sprawdza się lepiej niż dobrze. Zarówno zwarta konsystencja, jak i w miarę neutralny smak o śmietankowym akcencie (18% tłuszczu w twarogu) powoduje, że sernik jest bardziej kremowy, no i samego produktu nie trzeba odsączać przed przygotowaniem deseru.
A skąd nam się wziął pomysł na mariaż Marsów z Maltesersami? Ano z naszych wieczornych rozmów o żarciu – bo my kochamy gadać o jedzonku. I tak nam jakoś przeszło przez myśl, że delikatnie słony karmel w batonikach o sugestywnie kosmicznej nazwie polubi się z czekoladowymi, chrupiącymi kulkami, które nie dość, że są naszymi faworytami wśród słodkich przegryzek, to jeszcze mają 'ser’ w nazwie (MalteSERs – przypadek? No nie wydaje nam się).
Do przygotowania sernika Mars & Maltesers przydadzą się:
Dobra, zapinamy pasy, odpalamy rakiety i lecimy na Marsa w Maltesersowych kapsułach!
Składniki (na formę 20-22cm):
Sernik Mars & Maltesers:
200g ciasteczek czekoladowych
2 płaskie łyżki masła
500g twarogu sernikowego
200g śmietany 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100g cukru pudru
4 batoniki Mars
150g Maltesersów
Na wierzch:
60g Maltesersów
2 batoniki Mars
Kosmiczna podróż po kosmiczny sernik
Zaczynamy od przygotowania spodu. Podkładamy formę do ciasta papierem do pieczenia i odstawiamy ją na bok. Następnie miksujemy w malakserze ciasteczka czekoladowe na drobny miał. Dodajemy do nich masło i kontynuujemy miksowanie, aż oba składniki się połączą.
Rozprowadzamy spód po formie do ciasta, wyrównujemy go szpatułką i dociskamy do dna. Wkładamy spód do lodówki na czas przygotowania reszty sernika.
Teraz pora na masę sernikową – w dużej misce miksujemy twaróg sernikowy na średnich obrotach miksera, aż ser zrobi się puszysty.
W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
Przenosimy ubitą śmietanę do zmiksowanego twarogu, po czym dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy, a na koniec miksujemy całość, aż wszystkie te składniki dokładnie się połączą.
Połowę naszych Maltesersów miksujemy na pył w malakserze, a drugą część rozgniatamy wałkiem w woreczku foliowym. Marsy z kolei bardzo drobno kroimy, po czym wszystkie słodycze dodajemy do masy sernikowej i dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy spód z lodówki i przekładamy do niego masę sernikową, którą wyrównujemy szpatułką.
Jeśli chodzi o dekorację, to część maltesersów kruszymy przy użyciu wałka, a kilka zostawiamy w całości. Marsy kroimy z kolei na grubsze kawałki. Kiedy już dekoracja będzie gotowa, układamy ją na górze sernika.
Ciasto ląduje w lodówce na całą noc – wtedy smaki się przegryzą, sernik wchłonie całą moc i będzie porządnie zwarty.
A TERAZ NIESPOTYKANA DAWKA NIEPRZYZWOITYCH UJĘĆ:
Zawstydzeni? Zszokowani? Skuszeni? To dobrze, bo to oznacza, że znowu nam się udało. Nie martwcie się – przed Wami jeszcze cała blacha tego wybitnego sernika, która tylko czeka na to, żeby pojawić się w Waszych lodówkach. Nam została jego połowa, świadomość, że z każdym dniem nabiera jeszcze większej mocy i trzęsące się ręce, które tylko czekają na chwilę słabości.
- 200 g ciasteczek czekoladowych
- 2 płaskie łyżki masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 4 batoniki Mars
- 150 g Maltesersów
- 60 g Maltesersów
- 2 batoniki Mars
-
Wyjmij formę do ciasta (20-22cm), podłóż ją papierem do pieczenia i odstaw ją na bok.
-
Zmiksuj w malakserze ciasteczka czekoladowe na drobny miał.
-
Dodaj masło i kontynuuj miksowanie, aż oba składniki dobrze się połączą.
-
Rozprowadź spód po formie, wyrównaj szpatułką i dociśnij do dna.
-
Wstaw go do lodówki na czas przygotowania reszty sernika.
-
Miksuj twaróg na średnich obrotach miksera, aż ser zrobi się puszysty.
-
W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
-
Przenieś ubitą śmietanę do twarogu.
-
Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii.
-
Miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
-
Rozdrobnij w malakserze część Maltesersów na drobny miał, a drugą połowę rozgnieć na większe kawałki.
-
Pokrój drobno Marsy.
-
Dodaj słodycze do masy sernikowej i dokładnie wmieszaj do całości.
-
Przenieś masę do formy ze spodem i wyrównaj ją szpatułką.
-
Rozgnieć część Maltesersów, a kilka pozostaw w całości.
-
Marsy pokrój na parę kawałków.
-
Ułóż słodycze na górze sernika.
-
Włóż sernik do lodówki na całą noc.
-
Wyjmij i opychaj się po brzegi.