Ponoć kobiety są z Wenus, a mężczyźni z Marsa. A skąd są Stonerchefowie? Z Marsa i Maltesersa. Co się stanie, kiedy połączymy te dwa produkty? Oprócz niewątpliwego skoku poziomu cukru we krwi, dostaniecie deser, który popamiętacie do końca życia – i to wcale nie jest groźba. To jest obietnica grzechu, którego się nie żałuje, zawarta w serniku. Tak, tak… Dawno nie było u nas tego typu deseru – przygotujcie więc oczęta i swoją słabą silną wolę na sernik Mars & Maltesers.

Jest to oczywiście sernik na zimno, do którego stestowaliśmy przy okazji twaróg sernikowy Piątnicy. Jeszcze nie mieliśmy szansy wypróbować go do serników pieczonych, ale możemy już z czystym sumieniem stwierdzić, że w tych bez pieczenia sprawdza się lepiej niż dobrze. Zarówno zwarta konsystencja, jak i w miarę neutralny smak o śmietankowym akcencie  (18% tłuszczu w twarogu) powoduje, że sernik jest bardziej kremowy, no i samego produktu nie trzeba odsączać przed przygotowaniem deseru.

A skąd nam się wziął pomysł na mariaż Marsów z Maltesersami? Ano z naszych wieczornych rozmów o żarciu – bo my kochamy gadać o jedzonku. I tak nam jakoś przeszło przez myśl, że delikatnie słony karmel w batonikach o sugestywnie kosmicznej nazwie polubi się z czekoladowymi, chrupiącymi kulkami, które nie dość, że są naszymi faworytami wśród słodkich przegryzek, to jeszcze mają ‚ser’ w nazwie (MalteSERs – przypadek? No nie wydaje nam się).


Do przygotowania sernika Mars & Maltesers przydadzą się:


Dobra, zapinamy pasy, odpalamy rakiety i lecimy na Marsa w Maltesersowych kapsułach!

Składniki (na formę 20-22cm):

składniki na sernik mars maltesers

Sernik Mars & Maltesers:

200g ciasteczek czekoladowych

2 płaskie łyżki masła

500g twarogu sernikowego

200g śmietany 36%

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100g cukru pudru

4 batoniki Mars

150g Maltesersów

Na wierzch:

60g Maltesersów

2 batoniki Mars

Kosmiczna podróż po kosmiczny sernik

Zaczynamy od przygotowania spodu. Podkładamy formę do ciasta papierem do pieczenia i odstawiamy ją na bok. Następnie miksujemy w malakserze ciasteczka czekoladowe na drobny miał. Dodajemy do nich masło i kontynuujemy miksowanie, aż oba składniki się połączą.

spód do sernika

Rozprowadzamy spód po formie do ciasta, wyrównujemy go szpatułką i dociskamy do dna. Wkładamy spód do lodówki na czas przygotowania reszty sernika.

spód w formie na ciasto

Teraz pora na masę sernikową – w dużej misce miksujemy twaróg sernikowy na średnich obrotach miksera, aż ser zrobi się puszysty.

ubity twaróg sernikowy

W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno.

ubita śmietana

Przenosimy ubitą śmietanę do zmiksowanego twarogu, po czym dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy, a na koniec miksujemy całość, aż wszystkie te składniki dokładnie się połączą.

serek śmietankowy ze śmietaną cukrem pudrem i wanilią

Połowę naszych Maltesersów miksujemy na pył w malakserze, a drugą część rozgniatamy wałkiem w woreczku foliowym. Marsy z kolei bardzo drobno kroimy, po czym wszystkie słodycze dodajemy do masy sernikowej i dokładnie mieszamy.

masa sernikowa w misce

Wyjmujemy spód z lodówki i przekładamy do niego masę sernikową, którą wyrównujemy szpatułką.

sernik przed schłodzeniem

Jeśli chodzi o dekorację, to część maltesersów kruszymy przy użyciu wałka, a kilka zostawiamy w całości. Marsy kroimy z kolei na grubsze kawałki. Kiedy już dekoracja będzie gotowa, układamy ją na górze sernika.

udekorowany sernik przed chłodzeniem

Ciasto ląduje w lodówce na całą noc – wtedy smaki się przegryzą, sernik wchłonie całą moc i będzie porządnie zwarty.

A TERAZ NIESPOTYKANA DAWKA NIEPRZYZWOITYCH UJĘĆ:

sernik mars & maltesers

sernik mars & maltesers

sernik mars & maltesers

sernik mars & maltesers

sernik mars & maltesers

sernik mars & maltesers

sernik mars & maltesers

Zawstydzeni? Zszokowani? Skuszeni? To dobrze, bo to oznacza, że znowu nam się udało. Nie martwcie się – przed Wami jeszcze cała blacha tego wybitnego sernika, która tylko czeka na to, żeby pojawić się w Waszych lodówkach. Nam została jego połowa, świadomość, że z każdym dniem nabiera jeszcze większej mocy i trzęsące się ręce, które tylko czekają na chwilę słabości.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sernik Mars & Maltesers
  • 200 g ciasteczek czekoladowych
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 4 batoniki Mars
  • 150 g Maltesersów
Na wierzch
  • 60 g Maltesersów
  • 2 batoniki Mars
Wskazówki
Przygotowanie spodu
  1. Wyjmij formę do ciasta (20-22cm), podłóż ją papierem do pieczenia i odstaw ją na bok.
  2. Zmiksuj w malakserze ciasteczka czekoladowe na drobny miał.
  3. Dodaj masło i kontynuuj miksowanie, aż oba składniki dobrze się połączą.
  4. Rozprowadź spód po formie, wyrównaj szpatułką i dociśnij do dna.
  5. Wstaw go do lodówki na czas przygotowania reszty sernika.
Masa sernikowa
  1. Miksuj twaróg na średnich obrotach miksera, aż ser zrobi się puszysty.
  2. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
  3. Przenieś ubitą śmietanę do twarogu.
  4. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii.
  5. Miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  6. Rozdrobnij w malakserze część Maltesersów na drobny miał, a drugą połowę rozgnieć na większe kawałki.
  7. Pokrój drobno Marsy.
  8. Dodaj słodycze do masy sernikowej i dokładnie wmieszaj do całości.
  9. Przenieś masę do formy ze spodem i wyrównaj ją szpatułką.
Dekorowanie
  1. Rozgnieć część Maltesersów, a kilka pozostaw w całości.
  2. Marsy pokrój na parę kawałków.
  3. Ułóż słodycze na górze sernika.
Wykańczanie
  1. Włóż sernik do lodówki na całą noc.
  2. Wyjmij i opychaj się po brzegi.

ZapiszZapisz