sernikowe bloki oreo

Sernikowe bloki Oreo z polewą czekoladową

by Stonerchef

Oreo może mieć nawet tyle samo twarzy, ile Grey, jednak różnica między tą dwójką polega na tym, że patrząc na Oreo, człowiek nie spogląda na nie z niesmakiem i nie zachodzi w głowę, kto w ogóle mógł coś takiego wymyślić. Dzisiaj zajmiemy się stonerskim deserem, który nie wymaga absolutnie żadnego pieczenia – wystarczy pomieszać, ułożyć warstwami, stopić co nieco i uzbroić się w cierpliwość na czas chłodzenia. Kto to taki? Sernikowe bloki Oreo z polewą czekoladową.

Ciasteczka Oreo są w tej słodkości wszechobecne. Na spodzie, w kremie, na wierzchu ciasta – są też w naszym sercu, w szafkach ze słodyczami, i tak – miałyby specjalny sejf w schronie atomowym na wypadek, gdyby komuś znowu zachciało się zrobić „grzybową” z jakiegoś miasta.

Mimo że pozornie niewielki, jeden taki bloczek sprosta wymaganiom pojemnościowym niejednego gastro-rycerza, ale też zaprowadzi na lekcję tańca smaków, bowiem słodycz deseru łamana jest tu polewą z gorzkiej i mlecznej czekolady, a delikatny krem z kolei nabiera kwaskowości za sprawą serka śmietankowego.

Spoko, spoko – jest słodkie. W końcu deser ma być słodki.


Do przygotowania sernikowych bloków Oreo z polewą czekoladową przydadzą się:


Składniki:

składniki na sernikowe oreo barsy

Spód do ciasta:

25 ciasteczek oreo

5 łyżek roztopionego masła

Krem śmietankowy Oreo:

125g cukru pudru

1 laska wanilii

450g serka śmietankowego

10 pokruszonych ciasteczek Oreo

300g śmietany 36%

Polewa:

100g czekolady mlecznej

100g czekolady gorzkiej

60g śmietany 36%

8 ciasteczek Oreo, przekrojonych na pół

Ciasto powinno mieć solidne fundamenty – jak dom

Nasze sernikowe bloki Oreo mają te same wymagania, dlatego na samym początku miksujemy w malakserze ciasteczka na bardzo drobno, po czym dodajemy masło i miksujemy jeszcze kilka razy aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

spód na sernikowe bloki oreo

Na formie do ciasta (nasza ma wymiary 30x24cm)  wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzamy spód i dociskamy mocno do jej dna, a następnie odstawiamy formę na bok.

ciasteczkowe wypełnienie z serkiem śmietankowym

A ściany? Panie, gdzie ściany?!

Teraz możemy zająć się kremem – serek śmietankowy ubijamy z cukrem pudrem, aż uzyskamy puszystą masę. Rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy z niej ziarenka i dodajemy do kremu. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo przekładamy do całości, wykańczając ją pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Całość mieszamy z sobą przy użyciu szpatułki i rozprowadzamy równomiernie po spodzie ciasta. po czym wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby bloki były bardziej zwarte.

sernikowe bloki oreo z wypełnieniem bez polewy

Można powiedzieć, że półmetek już daleko za nami – jedyne, co nam pozostało, to przygotowanie polewy czekoladowej i wykończenie bloków połówkami Oreo.

Dach też się przyda

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W osobnym rondelku podgrzewamy śmietanę, mając na uwadze, żeby się nie zagotowała. Dodajemy ją do roztopionej czekolady stale mieszając, aż polewa będzie jednolita. Rozprowadzamy czekoladową rozkosz równomiernie po cieście i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aż polewa zastygnie.

gotowe sernikowe bloki oreo z zastygniętą polewą czekoladową

Po wyjęciu z lodówki dzielimy blok na 12 równych części i w każdą z nich – niczym Krzysztof Kolumb flagę w Nowy Ląd – wbijamy połówkę Oreo.

rzut izometryczny na sernikowe oreo barsy

podzielone sernikowe bloki oreo

jeden sernikowy blok oreo na talerzu

sernikowy bloczek oreo z kawą

Pierwsza reklama Oreo miała jakieś dziwne odkręć, przekręć, zamocz, skosztuj… My proponujemy od razu widelczykiem do buzi, bez zbędnych ceregiel – a przekręcić to się można, ale ze smaku!

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód do ciasta
  • 25 ciasteczek oreo
  • 5 łyżek roztopionego masła
Krem śmietankowy Oreo
  • 125 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 450 g serka śmietankowego philadelphia
  • 10 pokruszonych ciasteczek Oreo
  • 300 g śmietany 36%
Polewa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g śmietany 36%
  • 8 ciasteczek Oreo przekrojonych na pół
Wskazówki
Spód
  1. Zmiksuj w malakserze ciasteczka Oreo na bardzo drobno.
  2. Dodaj roztopione masło.
  3. Miksuj jeszcze kilka razy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  4. Wyłóż spód na formie do ciasta i odstaw na bok.
Krem śmietankowy z Oreo
  1. Ubij śmietanę na sztywno.
  2. Przetnij laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i przełóż do osobnego naczynia.
  3. W innej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, aż będzie puszysty.
  4. Dodaj ziarenka wanilii.
  5. Stopniowo dokładaj śmietanę i mieszaj ręcznie przy użyciu szpatułki.
  6. Wykończ pokruszonymi ciasteczkami Oreo i wymieszaj dokładnie raz jeszcze.
  7. Rozprowadź krem równomiernie po spodzie i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Polewa
  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. W osobnym rondelku podgrzej śmietanę, uważając, żeby jej nie zagotować.
  3. Dodawaj śmietanę do czekolady, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Rozprowadź polewę równomiernie po kremie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby polewa zastygła.
Wykończenie
  1. Podziel sernikowy blok Oreo na 12 części.
  2. W każdą z nich wbij połówkę ciastka Oreo.
  3. Podawaj i jedz szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły