DodatkiPodwójny pożarPrzepisySosy i dipyWytrawne ImperiumOstry serowo-kukurydziany dip do nachosów

1 września, 2017by Stonerchef0

Na co dzień mamy tyle samo wspólnego z piłką nożną, co z jarmużem, ale gdy gra nasza reprezentacja, to odzywa się nasz wewnętrzny husarz i odpalamy srogi doping, żeby chłopaki strzelali tłuste bramki. Taka nasza forma patriotyzmu – nie wspieramy patriotycznych szwalni, więc chociaż tyle możemy zrobić dla kraju. Dzisiejsza przegryzka ma kolor żółtej kartki, a sędziowie w składzie Wytrawny Imperator i Królowa Słodkości wyciągają z kuchni ostry serowo-kukurydziany dip do nachosów.

Chipsy przestały dawno nam smakować i chyba zajmiemy się niebawem ich własną produkcją, wśród chrupek niezmiennie królują Cheetosy wszelkiego rodzaju, ale te z kolei lądują przeważnie w panierkach albo służą jako posypka. Nie ma jednak nic lepszego niż nachosy maczane w kremowym, słodko-ostrym dipie z udziałem kolendry i białego cheddara przerobionego na ser „pepper jack”.

Dipy z kukurydzą można przygotowywać na kilka sposobów, ale wśród nich dominują dwa, z czego my wybraliśmy najprostszy – zmiksowanie wszystkiego blenderem i zapieczenie pod kołdrą ostrego sera. Kukurydzę można też dusić na maśle z czosnkiem, dopiero wtedy zblendować i przetrzeć, mieszając następnie ze startym serem, kwaśną śmietaną i dodatkami. To jednak zajmuje więcej czasu, a w dipie serowo-kukurydzianym, so którego sypiemy właściwie 3 różne sery, nasza metoda sprawdza się zdecydowanie lepiej.

Jeśli zaś chodzi o ser „pepper jack” to można go zamówić przez Internet albo znaleźć dobry sklep z serami świata, w którym go akurat mają na stanie. Pech chciał, że akurat wczoraj nie mogliśmy sobie pozwolić na dłuższy wyazd po zakupy, ale od czego ma się Google i sprawdzone sposoby na wyjście z sytuacji awaryjnych. Wystarczy, że kupicie biały cheddar – ale nie taki długodojrzewający, bo ser musi się jednocześnie dobrze topić – i wymieszacie go z domieszką kuminu, chili cayenne oraz zwykłego czarnego pieprzu.

A jakie nachosy najlepiej wybrać?

Nachosy to akurat nie jest tania sprawa, a przynajmniej nie w momencie, w którym decydujemy się nie brać tych pierwszych z bzegu Jest sporo chipsów kukurydzianych, których skład prezentuje się następująco:

mąka kukurydziana, olej palmowy*, preparat aromatyzujący o smaku chilli (sól, ser w proszku z mleka, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy; czosnek w proszku, aromat, cukier, serwatka w proszku z mleka, cebula w proszku, papryka Cayenne, odtłuszczone mleko w proszku, papryka w proszku, przyprawy i zioła, ekstrakt drożdżowy w proszku).

Drake no
Zdjęcie źródłowe: OMG Voice

*Informacje o składzie pochodzą ze strony Tesco Polska.

W Selgrosie trafiliśmy z kolei natrafiliśmy z kolei na nachosy o takim składzie:

Mąka kukurydziana 61%, woda, olej kukurydziany, sól 1,4%, przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu.

drake
Zdjęcie źródłowe: Tapatalk

*Informacje o składzie pochodzą ze strony Selgros24.pl

Skład bardzo krótki, rozsądny, a do tego w połowie paczki chipy nie zaczynają nienaturalnie piec w język, co sprawia, że nie trzeba zaopatrywać się dodatkowo w baniak wody.

A co tam trzeba mieć w kuchni, żeby sobie sprawić kukurydziano-serową rozkosz życia?


Do przygotowania nachosów z kukurydziano-serowym dipem meksykańskim przydadzą się:


A teraz pozwólcie, że poprowadzimy Was prosto po nitce do kłębka, aż do krainy serem i śmietaną płynącej.

Składniki:

składniki na serowo-kukurydziany dip do nachosów

Nachosy z serowo-kukurydzianym dipem:

400g kukurydzy w puszce lub tyle samo z upieczonej kolby

200g śmietany 12%

120g białego cheddara (do tego 0,5 łyżeczki kuminu, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/4 łyżeczki chili cayenne)

60g sera fety (takiego, który łatwo się kruszy)

2 ząbki czosnku

1 papryczka jalapeno, pokrojona w kostkę,

0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

4 łyżki posiekanej kolendry

Sok z 0,5 limonki

1 łyżka sosu Louisiana lub Tabasco

1-2 duże paczki solonych nachosów

Na kupkie, Halincie, na kupkie to wszysko mje daj!

No i tak to się właśnie zaczyna. Rozgrzewamy bowiem piekarnik do 180 stopni, a potem wrzucamy do miski – na kupkę – serek śmietankowy, śmietanę, czosnek, sos Louisiana/Tabasco, sok z limonki oraz połowę porcji sera.

masa na dip

Chwytamy w dłoń blender i bez ogródek, bez litości miksujemy to wszystko do momentu, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.

masa serowa na dip

Następnie do miski dorzucamy pozostały ser, kukurydzę, pokruszoną fetę, jalapeno, kolendrę oraz cebulę.

warzywa dodane do dipu

Mieszamy całość szpatułką, aż dodatki połączą się dobrze z masą na serowo-kukurydziany dip.

gotowy dip w misce

Przekładamy masę na dip do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy ją z wierzchu – również przy użyciu szpatułki. Na samą górę możemy jeszcze zetrzeć trochę sera, co zresztą mocno zalecamy.

dip przed pieczeniem

Całość pieczemy bez przykrycia ok. 15-20 minut, aż ser zacznie bulgotać i ładnie się stopi na górze. Jeżeli Wasz piekarnik mocno grzeje, to zalecamy trzymać się 15 minut, bo inaczej śmietana może zacząć szybko się warzyć. Oprócz tego, jeśli pieczecie dip w żeliwnej patelni, to od razu po wyjęciu z piekarnika przenieście go do innego naczynia, np. średniej salaterki, bo żelazo bardzo długo trzyma temperaturę i będzie ciągle podgrzewać potrawę.

serowo-kukurydziany dipserowo-kukurydziany dipserowo-kukurydziany dipserowo-kukurydziany dip

Jeśli została Wam feta, kolendra i trochę ostrego sosu, to bardzo zacnym posunięciem będzie rzucenie tego na sam wierzch zapieczonego dipu – nada mu to dodatkowej świeżości i zwiększy ciężar, którym będzie spoczywał na trójkątnych kukurydzianych chipsach.

1:0 dla nas w meczu FC Stonerchef : AS Apetyt.

podpis pod postem