Do gwiazdorzenia nam daleko, ale smak snickersa zwyczajnie wprowadza nas w stan wyższej satysfakcji, za każdym razem, kiedy dotkniemy się takiego połączenia. Dlatego jak tylko mieliśmy okazję przygotować snickersowe donuty, odpowiedź brzmiała „sześć razy tak” (my, nasze żołądki i koty).

Donuty to taka równoległa rzeczywistość dla pączków. Te drugie można nadziewać, czym tylko dusza zapragnie, natomiast te pierwsze, kochane oponki, aż się proszą o ozdabianie ich przeróżnymi polewami, lukrami albo kremami.

A teraz wyobraźcie sobie takiego świeżo usmażonego donuta, mięciusiego niczym poduszka, na której człowiek kładzie się spać po całodniowej tyrce w kuchni. Jest przepiękny, niesamowicie apetyczny, a kuszenia mógłby się uczyć od niego sam diabeł. Leży na stole totalnie nagi, taki jak go państwo Stonerchefowie stworzyli i czeka…

Tylko na kogo?

Podpowiemy Wam – na delikatny, maślany krem z dodatkiem serka śmietankowego, masła orzechoego, kremówki i wanilii. Taki krem, który będzie rozpływał się w ustach i dopełniał tłuściutkiego, puszystego donuta tak, że już nic więcej mu nie będzie trzeba do szczęścia.

Jemu nie, a nam?

A nam wydawało się, że pomimo niekwestionowanego obłędu, w jaki orzechowy krem wprowadza kubki smakowe szczęśliwców mających okazje spróbować go chociażby koniuszkiem palca, te donuty są niekompletne. Przypominają człowieka, który pomimo wielu życiowych sukcesów wciąż pozostaje nienasycony i szuka tej kropelki szczęścia, która zatankowałaby jego bak do pełna.

Z tym że wiecie, to jest Stonerchef – u nas dodać tylko kropelkę do deseru, to tak jakby wyrzec się swojego pochodzenia. Równie dobrze można się spoliczkować i wykrzyczeć do lustra: „JESTEŚ NIKIM!”. Dlatego nasze snickersowe donuty wieńczy obfita porcja solonego karmelu. Bo nie ma nic lepszego niż łączenie słodkiego ze słonym.


Do przygotowania snickersowych donutów przydadzą się:


Oczywiście mowa tu o narzędziach do przyrządzenia snickersowego kremu. O samych donutach poczytacie więcej TUTAJ.

Składniki:

snickersowe donuty

Snickersowe donuty:

6 donutów

Solony sos karmelowy

krem z masłem orzechowym (przepis poniżej)

składniki na krem z masłem orzechowym

Krem z masłem orzechowym:

125g masła orzechowego

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

80g serka śmietankowego 

2 łyżki śmietany 36% (kremówki)

90g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zjedz snickersa, bo zaczynasz bezglutenować

Krem z masła orzechowego możemy przygotować albo pod koniec wyrastania ciasta na donuty, albo jak te już będą usmażone i zaczną stygnąć. W każdym razie najpierw łapiemy za dużą miskę i umieszczamy w niej masło. Następnie ucieramy je aż będzie puszyste, co powinno zająć ok. 2-3 minuty. Kolejnym krokiem będzie dodanie serka śmietankowego i zmiksowanie go do momentu, w którym połączy się z utartym masłem. Później w misce ląduje masło orzechowe i ten dar od niebios również łączymy przy użyciu miksera z pozostałymi składnikami. Teraz musimy wmiksować jeszcze śmietanę wraz z ekstraktem waniliowym. Jak już się z tym uporamy, to dodajemy część cukru pudru i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym wsypujemy pozostały cukier i ponownie ubijamy całą zawartość miski – w tym przypadku możemy jeszcze kombinować z ilością dodanej śmietany, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada.

krem z masłem orzechowym

Teraz możemy przejść do nakładania kremu na donuty. Nie musimy chyba przypominać, że nakładamy go dużo. Na sam koniec polewamy każdego donuta solonym sosem karmelowym.

Można już zatapiać w nich ząbki.

donuty z masłem orzechowym

donuty z masłem orzechowym

snickersowe donuty

donuty z masłem orzechowym

donuty z masłem orzechowym

Od razu uprzedzamy – te snickersowe donuty trzeba zrobić samemu. Nie da się ich wyciągnąć ręką z ekranu, a wbijanie zębów w monitor połączone z jakimiś podejrzanymi zaklęciami też nie przyniesie ich na Wasze stoły. To tak na wszelki wypadek, żebyście potem nie mieli roszczeń w naszym kierunku odnośnie do pokrycia kosztów naprawy matrycy wyświetlacza. My tylko wrzucamy apetyczne zdjęcia.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Rodzaj dania: Deser
Kuchnia: amerykańska
Ilość: 6 donutów
Składniki
Snickersowe donuty
  • 6 szt. donutów
  • solony sos karmelowy
  • krem z masłem orzechowym (przepis poniżej)
Krem z masłem orzechowym
  • 125 g masła orzechowego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
  • 2 łyżki śmietany 36% (kremówki)
  • 90 g cukru pudru
Wskazówki
Krem z masłem orzechowym
  1. Utrzyj masło mikserem, aż będzie puszyste (ok. 2-3 minuty).

  2. Dodaj serek śmietankowy i miksuj do połączenia się składników.

  3. Dodaj masło orzechowe i wmiksuj je do reszty.

  4. Dodaj ekstrakt waniliowy wraz ze śmietaną. Ubijaj, aż składniki się połączą.

  5. Wsyp część cukru pudru i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj pozostały cukier i miksuj ponownie, aż masa będzie jednolita. 

Dekorowanie donutów
  1. Rozprowadź obficie krem z masłem orzechowym po donutach.

  2. Polej je z wierzchu sosem karmelowym

ZapiszZapisz