Sos BBQ mango habanero to jest strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy lubują się w połączeniach słodko-ostrych. Ma też kilka bezapelacyjnie wyśmienitych zastosowań – można go lać po burgerach, kanapkach i frytkach, ale stanowi też genialny składnik marynaty na grilla, dzięki którym żeberka, czy też udka lub skrzydełka z kurczaka nabiorą egzotycznego aromatu i wielopoziomowego smaku gotowego zaspokoić nawet najbardziej wybredne, żarłoczne podniebienia.

Przez długi okres to papryczki jalapeno królowały na blogu – i choć nadal je kochamy całym naszym ostrym sercem, to postanowiliśmy, że damy szanse habanero. I co się okazało – ten bardziej piekielny kuzyn działa cuda w kuchni. Na razie nie testowaliśmy ich w postaci apetizerów, ani jako głównych gwiazd, ale habanero są zdecydowanie mistrzami długiego planu, a na pewno jeśli chodzi o sosy i  przetwory.

Moc tych papryczek sprawia, że doskonale balansują słodycz sosów i marynat, dzięki temu przy ich niewielkim udziale w daniu potrafią pomóc w uzyskaniu idealnego smaku. I tak właśnie było w przypadku sosu BBQ mango habanero.

Sos, oprócz piekielnych kurdupli zawiera też nasz ulubiony owoc – mango. Do tego dochodzi sos Worcestershire, przecier pomidorowy, musztarda, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i kilka innych przypraw, dzięki którym nasz główny bohater pokaże, że ideały istnieją, a przynajmniej te kulinarne.


Do przygotowania sosu BBQ mango habanero potrzebne będą:


Zapoznajmy się najpierw z całą listą składników.

Składniki (na dwa 300-ml słoiki):

składniki na sos bbq mango habanero

Sos BBQ mango habanero:

1 średnia drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

2 mango pokrojone w kostkę

250ml soku z mango

250ml przecieru pomidorowego

5 łyżek brązowego cukru

5 łyżek miodu

80ml octu jabłkowego

sok z 2 limonek

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka musztardy dijon

2-4 posiekanych papryczek habanero (w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać)

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

EEEEEEEEE HABANERO!

Na kuchence kładziemy średni garnek lub rondelek, w którym rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy ją na średnim ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula się zeszki. Dorzucamy czosnek wraz z imbirem i tam przesmażamy je ok. 1 minutę, aż zaczną wydzielać swój aromat. Do garnka wkładamy mango.

mango w garnku

Teraz pora na pozostałe składniki: sok z mango, przecier pomidorowy, cukier, miód, ocet, sok z limonki, sos Worcestershire, musztardę, habanero oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

gotujący się sos bbq mango habanero

Zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy, aby sos delikatnie sobie pyrkał. Gotujemy go przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas, aż mango zmięknie, a sos trochę zgęstnieje.

To jest ten moment, w którym można przelać nasz sos do dużej miski i doprowadzić go do gładkiej konsystencji przy użyciu blendera.

zblendowany sos bbq mango habanero

Dajemy mu wystygnąć w misce do temperatury pokojowej, a potem przelewamy sos do słoików.

sos bbq mango habanero

sos bbq mango habanero

Tutaj pojawia się dobra wiadomość dla tych, którzy lubią rzeczy odporne na upływ czasu – sos bbq mango habanero można trzymać w lodówce nawet przez miesiąc, także macie całkiem sporo dni na obmyślenie strategii na jego zużycie. Ewentualnie możecie się zainspirować naszymi przepisami.

Łyżeczką też można, gdyby ktoś pytał.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos BBQ mango habanero
  • 1 średnia drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 mango pokrojone w kostkę
  • 250 ml soku z mango
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 80 ml octu jabłkowego
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2-4 posiekanych papryczek habanero w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
  1. Rozgrzej olej w garnku lub w rondelku.
  2. Dodaj cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu ok. 3 minuty.
  3. Umieść w garnku czosnek wraz z imbirem i podsmażaj ok. 1 minutę.
  4. Dodaj mango, sok z mango, przecier pomidorowy, cukier, miód, ocet, sok z limonki, sos Worcestershire, musztardę, habanero, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do zagotowania.
  6. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos ok. 30 minut, aż mango zmięknie, a sos trochę zgęstnieje.
  7. Przelej sos do dużej miski i zblenduj go na jednolitą, gładką konsystencję.
  8. Daj mu wystygnąć do temperatury pokojowej i przelej do słoików.
  9. Przechowuj w lodówce do miesiąca.