PrzepisySosy i dipyWytrawne ImperiumSos musztardowo-śliwkowy z pistacjami

10 kwietnia, 2017by Stonerchef0

Naszło nas ostatnio na jakiś odjechany sos do mięsa z nakierowaniem na drób. No i tak się nam przypomniało, że ostatnio dywagowaliśmy nad tym, że fajnie byłoby sobie przypomnieć smak powideł śliwkowych, ale w towarzystwie czegoś ostrego, coby osiągnąć dwupoziomowość smaków. Ostatecznie wyszły cztery poziomy, a w garnku pojawił się sos musztardowo-śliwkowy z pistacjami.

Historia tego sosu przypomina trochę tworzenie świata w Księdze Rodzaju. Na początku było słowo, a właściwie to same powidła śliwkowe. Potem doszła musztarda i już byliśmy zadowoleni, że oto mamy kombinację idealną. I wiedzieliśmy, że to, co nam przyszło do głowy, było dobre.

Tylko że dobre – to zdecydowanie za mało. Dlatego do tych dwóch składników szybko dołączył tarty chrzan, po czym umieściliśmy to wszystko w garnku zadowoleni z siebie niczym rodzic, który właśnie obwieścił swojej ratolośli, ażeby ta nie pyskowała. Jak już mieliśmy wymieszać całośc i delikatnie podgrzać, oczom naszym ukazały się pistacje.

Nie, to nie jest żart – orzechy wylądowały w moździerzu i tak właśnie zmielone praktycznie na pył dostały się do rondelka. Przy okazji zerwaliśmy jeszcze odrobinę świeżego oregano, aby położyć wisienkę na torcie – a właściwie zioło na śliwce.


Do przygotowania sosu musztardowo-śliwkowego z pistacjami potrzebne będą:


Prolog już za nami, teraz pora na akcję właściwą, ale zanim do niej przejdziemy, wypada przedstawić aktorów grających pierwsze skrzypce w tym przedstawieniu, a także mistrzów drugiego planu. Siadamy na miejsca i wyłączamy telefony – tu trzeba się skupić!

Składniki:

składniki na sos musztardowo-śliwkowy

Sos musztardowo-śliwkowy z pistacjami:

180g musztardy dijon

290g powideł śliwkowych

2 łyżeczki tartego chrzanu

3/4 łyżeczki soku z cytryny

Kilka pistacji zmiażdżonych w moździerzu

Kilka listków świeżego oregano

Ta sztuka będzie bardzo krótka i treściwa

Właściwie można powiedzieć, że składa się ona z jednego aktu. Zaczynamy od umieszczenia w rondelku wszystkich składników sosu.

składniki sosu musztardowo-śliwkowego w rondelku

Mieszamy całość bardzo dokładnie i podgrzewamy na małym ogniu tak, aby sos był gorący, ale nie doprowadzamy go do wrzenia.

sos musztardowo śliwkowy

Koniec spektaklu – aplauzowi nie widać końca, na sali pachnie śliwką, a w powietrzu unosi się też ostry aromat musztardy i chrzanu. W smaku to jest istna petarda, zwłaszcza że po drodze daje się wyczuć pistacjowy akcent podbity delikatnie oregano.

Aktorzy spisali się na medal.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
15 mins
 
Składniki
  • 180 g musztardy dijon
  • 290 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • Kilka pistacji
  • Kilka listków świeżego oregano
Wskazówki
  1. Umieść wszystkie składniki sosu w rondelku.

  2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos będzie gorący. Uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia!