Ostra włoska petarda, pierwsza pozycja Podwójnego Pożaru na Stonerchefie, niezapomniane połączenie domowego makaronu spaghetti, posiekanych pomidorów, czosnku i chilli – spaghetti arrabbiata.

Pierwszy raz spróbowaliśmy tej potrawy w Amsterdamie – mieście, w którym niezależnie od odwiedzonej knajpy, wszędzie zjecie dobrze. Trafiliśmy do małej włoskiej knajpki, gdzieś pomiędzy turystycznym centrum a miniaturowym Chinatown, skuszeni obłędnymi zapachami, które dobiegały zza szeroko otwartych drzwi.

Pomijając już sam fakt genialnej obsługi i domowej, rodzinnej atmosfery, ich makarony wyżłobiły się złotymi literami w naszej pamięci, kiedy spróbowaliśmy – Nitka tradycyjnie bolognese, a ja arrabbiatę – tej rozkosznej pasty. Tak bardzo w nas to zostało, że jeden z tych przepisów wylądował już na blogu, a wstęp do drugiego właśnie skanujecie oczami, żeby przeczytać kolejne słowa, na końcu których postawimy wreszcie kropkę.

Składniki:

spaghetti arrabbiata

Spaghetti arrabbiata:

200g makaronu spaghetti

4 posiekane, świeże pomidory lub 200g pomidorów z puszki

2 małe czerwone papryczki chilli, drobno pokrojone i pozbawione nasion

2 ząbki czosnku, posiekane

3 łyżki oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Makaron: W garnku zagotowujemy osoloną wodę i dodajemy makaron. Jeśli jest to domowa włoska pasta, gotujemy ją 30-45 sekund, natomiast makaron kupny należy gotować ok. 7-10 minut, a najlepiej będzie go zasmakować jeszcze podczas gotowania, żeby ugotować go w punkt. Po tym czasie spaghetti odcedzamy.
  • Sos arrabbiata: Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojone chilli, i podsmażamy przez minutę. Następnie na patelni lądują posiekane pomidory i przyprawy. Po wymieszaniu wszystkich składników, sos gotujemy przez ok. 7 minut, cały czas mieszając – powinien odpowiednio zgęstnieć.
  • Spaghetti arrabbiata: Sos zdejmujemy z ognia, a na patelnię dodajemy makaron i wszystko dokładnie razem mieszamy.

Podanie:

spaghetti-arrabbiata-na-talerzu

Wyjmujemy głęboki talerz i nakładamy po 2 słuszne porcje spaghetti arrabbiata, chwytamy za widelec i ew. łyżkę, a przy okazji możecie buchnąć z kuchni dużą butelkę wody – niewprawionym w zabawie z kapsaicyną może się wybitnie przydać.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spaghetti arrabbiata
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 4 posiekane świeże pomidory lub 200g pomidorów z puszki
  • 2 małe czerwone papryczki chilli drobno pokrojone i pozbawione nasion
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
Makaron
  1. Zagotuj w garnku osoloną wodę z 1 łyżką oliwy.
  2. Jeśli robisz domowy makaron, gotuj go 30-45 sekund; jeśli jest to makaron gotowy - ok. 7-10 minut, od czasu do czasu smakując, czy jest odpowiednio ugotowany.
  3. Odcedź spaghetti.
Sos arrabbiata
  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj czosnek z chilli i podsmażaj przez 1 minutę.
  3. Dodaj posiekane pomidory, przyprawy i wymieszaj dokładnie.
  4. Sos gotuj ok. 7 minut, aż zgęstnieje, po czym zdejmij go z ognia.
Spaghetti arrabbiata
  1. Odcedzony makaron dodaj na patelnię i wymieszaj z sosem.