Królestwo SłodkościLodyPrzepisyRozpustaSrogie lody mascarpone z jagodami i mini-bułeczkami cynamonowymi

3 sierpnia, 2017by Stonerchef0

Królowa słodkości wykonała dziś arcydzieło. Ogrody Semiramidy to przy tym stary Passat sprzedawany ze zresetowanym przebiegiem przez handlarza Mirka na giełdzie. Pokonują głód, tłumią upał i znikają szybciej, niż czarodziej pod osłoną dymu. To srogie lody mascarpone z jagodami i mini-bułeczkami cynamonowymi.

Już po ugryzieniu pierwszej porcji zobaczyliśmy przed oczami polskie boćki, co przycupnęły na mazurskiej chacie, bursztynowy świerzop i tak dalej. Ale przede wszystkim poczuliśmy rozkosz – rozkosz aksamitnej masy lodowej z udziałem mascarpone, przełamaną gęstym sosem jagodowym. I teraz – uwaga, uwaga – to, o czym spojlowaliśmy już jakiś czas temu na naszym fanpejdżu, czyli kawałki mini bułeczek cynamonowych. To jest jak dotyk świeżej rosy, jak widok słońca prześwitującego przez chmury po burzy… jak zapalnik naciśnięty przez zamachowca.

W bułeczkach cynamonowych jako elemencie deserów zakochaliśmy się podczas naszej drugiej wizyty w Amsterdamie, gdzie w sylwestra świętowaliśmy sobie drugą rocznicę zakopani pod wiadrami lodów. Tutaj trzeba przyznać, że Ben & Jerry’s się nie bawią w tańcu i od razu walą z grubej rury, bo ich lody z kawałkami cynamonowych bułek wyryły się w naszych głowach, niczym pierwsza wspólna beka z Doktora Pawicy z „Na dobre i na złe”, którego oglądaliśmy w „Odwróconych” jako zimnokrwistego gangstera.

Dlatego właśnie zainspirowani nostalgią i kierowani koniecznością zabicia duchoty panującej za oknem stworzyliśmy lody mascarpone z jagodami. Pomimo rzekomo biednych zbiorów jagód w tym sezonie, nam udało się pozyskać kilka słoików z zapasteryzowanymi owocami od mamy Ani i wykorzystać je do tego, co w życiu naprawdę ważne – do lodów.


Do przygotowania lodów mascarpone z jagodami i mini bułeczkami cynamonowymi przydadzą się:


W przepisie znajdziecie proporcje na litr lodów. Z przykrego doświadczenia wiemy, że porcję wypadałoby potroić.

Składniki:

składniki na lody mascarpone z jagodami

Lody mascarpone z jagodami i  mini bułeczkami cynamonowymi:

250g mascarpone

400g śmietanki 36% (kremówki)

250g słodzonego mleka skondensowanego

Lukier sernikowy z TEGO przepisu

Kilkanaście mini bułeczek cynamonowych

ok. 150g pasteryzowany jagód (przepis poniżej)

Pasteryzowane jagody:

Ok. 220g jagód

2 łyżki cukru

U nas jak w lesie. W mroźnym lesie.

Przygotowanie jagód jest dziecinnie łatwe. Do ok. 300 lub 500-ml słoika wsypujemy 5 łyżek owoców, które posypujemy połową łyżki cukru. Całość ugniatamy łyżką i powtarzamy proces, aż skończą nam się zarówno jagody, jak i cukier. Następnie wkładamy słoik do garnka wyłożonego ściereczką. Garnek zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości słoika, przykrywamy naczynie pokrywką i doprowadzamy wodę do zagotowania. Zdejmujemy pokrywkę i trzymamy słoik w kąpieli wodnej ok. 20 minut na minimalnym ogniu. Później wystarczy postawić pasteryzowane jagody do góry dnem na suchej ściereczce i odczekać, aż wystygną. Gdybyście chcieli gęstsze jagody, to można przelać zawartość słoika na patelnię i zredukować je jeszcze z dodatkową ilością cukru.

A teraz cisza, bo dzieją się cuda.

Zaczynamy od miski z mascarpone. Rozbijamy serek mikserem przez chwilę, po czym cienką strużką dolewamy stopniowo mleko skondensowane, cały czas miksując. To pozwoli nam ujednolicić masę – inaczej byłoby czuć w masie kawałki mascarpone.

mascarpone i mleko skondensowane w misce

W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno.

ubita śmietana

Teraz będziemy wprowadzać mascarpone z mlekiem do ubitej śmietany. Robimy to partiami i mieszamy masę powoli, okrężnymi ruchami, przy użyciu szpatułki.

masa lodowa

Mamy już masę lodową, więc teraz czas wprowadzić tam składnik X – mini bułeczki cynamonowe. Najpierw kroimy je drobno, a później obtaczamy w pozostałościach po lukrze sernikowym.

pokrojone bułeczki cynamonowebułeczki cynamonowe w sernikowym lukrze

Bułeczki wprowadzamy do masy lodowej przy użyciu szpatułki. Lody mascarpone traktujemy, jak damę – delikatnie.

Wyjmujemy wcześniej przygotowany pojemnik i przelewamy do niego część masy lodowej, po czym kładziemy na niej pasteryzowane jagody, wkładamy do środka masy nóż i przeciągamy nim po całej powierzchni lodów. Powtarzamy całą czynność, aż wykończymy wszystkie składniki, a na samej górze kładziemy jeszcze kilka mini bułeczek.

lody mascarpone z jagodami

Wkładamy pojemnik do zamrażarki na całą noc i czekamy, aż Ziemia Obiecana przyjdzie do nas.

lody mascarpone z jagodami lody mascarpone z jagodami lody mascarpone z jagodami lody mascarpone z jagodami lody mascarpone z jagodamilody mascarpone z jagodamilody mascarpone z jagodami

Orgazmu można dostać od samego patrzenia. To, co się dzieje z naszymi głowami, kiedy zatapiamy się coraz bardziej w tym śmietankowo-owocowym rożku obfitości nadawałoby się na bestseller w gatunku wzruszających pamiętników. Poza tym, taki przepis jest przydatny w czasach, kiedy co druga lodziarnia deklaruje, że wyróżniają ich lody naturalne, a serwują tak płaskie smaki, że już dziura wykopana przez psa ma większą głębię.

Nasze lody są za to na gastro sterydach. I takiej strategii będziemy trzymać się do grobowej gałki.

podpis pod postem