strips hot dogi a'la kfc

Strips hot dogi a’la KFC z domowym majonezem i prażoną cebulą

by Stonerchef

To jest ostateczny nokaut stonerski w pierwszej rundzie poprzedzony gradobiciem smaków i obfitości. Strips hot dogi a’la KFC powstały z prostej potrzeby zasmakowania tego rodzaju street foodu bez parówki. Bo parówki są fuj.

W tym posiłku wszystko jest robione od zera, wliczając w to kosmiczny sos, który stanowi kolendrowy majonez, sprószony smażoną cebulką. Podstawą naszych hot dogów będą domowe, puszyste bułeczki hot-dogowe wypiekane w piekarniku w 180 topniech i filety z piersi kurczaka, zapanierowane w sposób będący odzwierciedleniem chrupiącej panierki w KFC na ostro. 

Nasze filety ściągnęliśmy prosto od rzeźnika z bazaru, a działkowe owoce przywieźliśmy z dolnego Mazowsza – to właśnie one stanowią trzeci stopień chrupkości w hot dogach, a ich świeża soczystość doskonale przeplata się z kremowo-ziołowym majonezem.

Zatraćmy się w tym tańcu gastrycznej rozkoszy.

Składniki:

strips hot dogi a'la kfc

Szybkie bułki hot dogowe (8 sztuk)

500g mąki pszennej typ 00

125ml mleka 3,5%

70ml wody

1 jajko

2 łyżki masła

2 łyżeczki suszoych drożdży

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

Olej do wysmarowania miski

1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach

skladniki-na-stripsy

Stripsy z kurczaka:

0,5 piersi z kurczaka podzielonej na 4 stripsy

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

0,5 łyżeczki soli

strips hot dogi a'la kfc

Ciasto naleśnikowe:

175g mąki pszennej typ 00

80ml mleka 3,5%

1 jajko

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki świeżego imbiru, startego

1 łyżka słodkiej papryki

Panierka a’la KFC:

200g mąki pszennej typ 00

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Do smażenia stripsów:

1 litr oleju rzepakowego

Domowy majonez:

1 jajko

1 łyżeczka octu z białego wina

1 łyżka soku z cytryny

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 garść posiekanej świeżej kolendry

0,5 łyżeczki cukru

200ml oleju rzepakowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

strips hot dogi a'la kfc

Dodatki:

3 łyżki smażonej cebuli

2 małe pomidory

1 ogórek gruntowy

Przystanek: piekarnia

Na samym początku zajmiemy się wyrabianiem ciasta na nasze bułeczki hot dogowe. Najpierw w rondelku podgrzewamy masło z wodą i mlekiem, dopóki masło się nie roztopi. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy garnuszek z ognia i studzimy ok. 10 minut.

strips hot dogi a'la kfc

W tym czasie bierzemy dużą miskę, do której wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

strips hot dogi a'la kfc

Wbijamy roztrzepane jajko i dodajemy maślano-mleczną mieszankę, po czym zagniatamy masę i przenosimy ją na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy z nią kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Musimy też zadbać o to, żeby ciasto na bułki było wysmarowane na powierzchni. Zawijamy miskę w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość i nabierze puszystości w środku

strips hot dogi a'la kfc

Kulę z ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ponownie, tym razem ok. 2 minut, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt o grubości 3cm. Ciasto dzielimy na 8 części – z każdej formujemy podłużną bułeczkę, którą spłaszczamy i rozciągamy ponownie.

strips hot dogi a'la kfc

Pora rozgrzać piekarnik. Nastawiamy opcję pieczenia z termoobiegiem i pożądaną temperaturę na 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje, roztrzepujemy jajko w miseczce i smarujemy nim bułki z wierzchu.

strips hot dogi a'la kfc

Bułki hot dogowe pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane na górze i miękkie w środku. Następnie przenosimy je do głębokiego talerza i odstawiamy do wystudzenia.

strips hot dogi a'la kfc

Dobra, Operacja: Piekarnia zakończona powodzeniem. Pora na…

…Rzeźnika w zielarni

filety-z-piersi-w-przyprawach

Do dużej miski wsypujemy wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodajemy pokrojone filety kurczaka. Nacieramy mięso przyprawami, zawijamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Skoro mięso już się marynuje, a bułki stygną, można śmiało przejść do przyrządzenia majonezu w… 6 sekund!

Masz wolne 6 sekund? Zrób majonez

strips hot dogi a'la kfc

Bierzemy wysoki pojemnik do blendera wraz z samym mikserem. Do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy musztardę, przyprawy, sok z cytryny, ocet, a na samym końcu dolewamy olej. Miksujemy wszystko blenderem, wykonując urządzeniem ruchy raz w górę, raz w dół. Po 6 sekundach majonez będzie gotowy. Można go z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Miłość równie głęboka, co tłuszcz na którym smażę…

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – w misce mieszamy mąkę, mleko, jajko, przyprawy i miksujemy blenderem. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je dokładnie w cieście, po czym przekładamy do pojemnika z mąką pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Potrząsamy pojemnikiem, żeby stripsy w całości pokryły się panierką.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy ok. 1 litr oleju rzepakowego. Kiedy temperatura będzie odpowiednio wysoka, wrzucamy stripsy i smażymy je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przekładając je drewnianą łopatką na drugą stronę. Temperatura i poziom ognia jest tu kluczowa, ponieważ zbyt duży ogień spowoduje przypalenie się panierki i wysuszenie mięsa, natomiast na zbyt małym panierka straci chrupkość, a mięso może się nie dosmażyć.

strips hot dogi a'la kfc

Stripsy przekładamy do głębokiego talerza i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bułki przekrawamy w pół i wsadzamy do każdej po 1 filecie. Po bokach bułek umieszczamy ogórka wraz z pomidorem, a górę hot doga wieńczymy domowym majonezem z kolendrą, posypanym prażoną cebulą.

strips hot dogi a'la kfc

Strips hot dogi a’la KFC z domowym majonezem i prażoną cebulą stanowią ostateczne pokonanie dylematów gastrycznych podczas piątkowego napadu Pacmana. Są piękne i z jednej strony szkoda je jeść. A z drugiej strony są właśnie tak zjawiskowe, że pragniesz zatopić w nich zęby i poczuć chupiące, soczyste filety otoczone letnimi warzywami z sosem własnej roboty. 

To nie tylko wybitnie smakuje, ale leczy też duszę.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • Szybkie bułki hot dogowe 8 sztuk
  • 500 g mąki pszennej typ 00
  • 125 ml mleka 3 5%
  • 70 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszoych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Olej do wysmarowania miski
  • 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Stripsy z kurczaka
  • 0,5 piersi z kurczaka podzielonej na 4 stripsy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
Ciasto naleśnikowe
  • 175 g mąki pszennej typ 00
  • 80 ml mleka 3 5%
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżego imbiru startego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Panierka a’la KFC
  • 200 g mąki pszennej typ 00
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Domowy majonez
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
Dodatki
  • 3 łyżki smażonej cebuli
  • 2 małe pomidory
  • 1 ogórek gruntowy
Wskazówki
Bułki na hot dogi
  1. W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
  2. Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
  5. Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
  8. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  9. Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
  10. Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
  11. Ułóż bułki na macie do pieczenia.
  12. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
  13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  14. Piecz 20 minut.
Przyprawianie mięsa
  1. Wsyp do miski wszystkie przyprawy do stripsów i dodaj filety z kurczaka.
  2. Natrzyj dokładnie mięso przyprawami.
  3. Zawiń miskę w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Domowy majonez
  1. Do wysokiego pojemnika na blender wbij jajko, dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, musztardę, ocet i olej. Blenduj 6 sekund wykonując urządzeniem ruchy w górę i w dół.
Ciasto naleśnikowe
  1. Wsyp do miski mąkę, mleko, jajko i przyprawy.
  2. Zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję.
Panierowanie stripsów
  1. Wyjmij kurczaka z lodówki.
  2. Dodaj filety do ciasta naleśnikowego i każdy z nich dokładnie w nim obtocz.
  3. Przenieś stripsy do pudełka wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną.
  4. Potrząsaj pudełkiem aż filety się w całości pokryją mąkami.
Smażenie
  1. Rozgrzej w głębokiej patelni 700ml oleju rzepakowego.
  2. Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut.
  3. Przenieś kurczaka na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Formowanie hot dogów
  1. Przekrój bułki na pół.
  2. Włóż w środek po 1 stripsie w każdej bułce.
  3. Po bokach dodaj plastry pomidora i ogórka.
  4. Nałóż na górę majonez i posyp prażoną cebulą.

Zobacz również inne artykuły