donuty piernikowe

Świąteczne donuty piernikowe z lukrem cynamonowym

by Stonerchef

Kiedy telewizja bombarduje nas na przemian reklamami hemoroidów i spotami z obrzydliwie kuszącymi promocjami na dwa miesiące przed „Gwiazdką”, bierze nas niesmak i naszą naturalną reakcją na taki obrót spraw jest zamknięcie się w magicznej bajce zwanej kuchnią. To, co wypiekliśmy dzisiaj jest naprawdę bajkowe. Czuć przyprawy korzenne, słodki zapach lukru, a ciasto jest całe wilgotne od maślanki. Tak, tak… to właśnie pieczone donuty piernikowe z cynamonowym lukrem.

Jest takie określenie w języku angielskim, które dokładnie odzwierciedla to, co się dzieje w sklepach pod koniec listopada – disturbing. Istotnie, czujemy się zakłopotani, kiedy tak sobie dreptamy z mięsnego do warzywniaka i nagle przypomina nam się, że oto – puta madre – zapomnieliśmy ręcznika papierowego, co kieruje nas w stronę najbliższego marketu.

A tam…

Mikołaje, pralinki, wszystko w biało-czerwonych kolorach, nawet papier toaletowy i rachunek wydany przy kasie ma pachnieć cynamonem. Słowem, dramat. I kiedy już wracamy z tej przedzimowej tułaczki, stres opływa w głęboką otchłań, a wraz z otwarciem opakowania od mąki i przypraw, my już wiemy,  że to, co stworzymy będzie miało w sobie prawdziwą magię świąt.

Kiedy komuś przyświeca cel nażarcia się po brzegi donutami niczym amerykański policjant podczas przerwy na służbie, taka osoba nie stosuje żadnych półśrodków. Oponki mają pachnieć piernikiem tak, żeby w całym domu czuć było przyprawy korzenne, z kolei wilgoć ciasta powinna sprawiać, że zęby poczują się, jak ludzie z koropo kładący się na wygodnym łóżku po 12 godzinach fakapowania czellendży na dzień przed dedlajnem.

A cukier będzie pieścił to mięciusie ciasto, tworząc na nim grzeszną biżuterię w towarzystwie złotych i białych posypek.


Do przygotowania donutów piernikowych z cynamonowym lukrem potrzebne będą:


Oj, ale zaraz będziemy sypać cynamon.

Składniki:

składniki na piernikowe donuty

Pieczone donuty piernikowe:

130g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/8 łyżeczki zmielonych goździków

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki kakao

1/4 łyżeczki soli

1 duże jajko, roztrzepane

2 łyżki miodu

110g brązowego cukru

80ml naturalnej maślanki

60ml oleju roślinnego (my korzystamy z ryżowego)

lukier cynamonowy

Lukier cynamonowy:

125g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki mleka 3,2%

Zarzuć oponkę. Zgadza się, zarzuć – nie zrzuć.

Jak już wejdziemy do kuchni, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem, a przygotowaną formę na donuty natłuszczamy niewielką ilością oleju.

W dużej misce łączymy z sobą wszystkie 'suche’ składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, imbir oraz sól.*

*Jeśli nie mamy w/w przypraw korzennych, możemy skorzystać z gotowej mieszanki piernikowej – większość firm produkujących przyprawy ma ją w swojej ofercie.

W osobnej misce miksujemy jajka z miodem, cukrem, maślanką i olejem.

mieszanka mokrych składników

Następnie dodajemy zawartość miski do suchych składników i miksujemy całość, aż uzyskamy wilgotną masę.

masa na donuty

Naszą masę na donuty piernikowe przenosimy do natłuszczonej formy – możemy ją wycisnąć przy użyciu rękawa cukierniczego lub skorzystać ze zwykłej łyżki stołowej.

masa na donuty w formie

Całość pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż ciasto będzie dokładnie upieczone. Po wyjęciu donutów piernikowych z piekarnika, studzimy je przez 10 minut, zanim wyjmiemy oponki z formy.

Czas, przez jaki pieką się donuty, można wykorzystać na przyrządzenie lukru cynamonowego. W tym celu mieszamy cukier puder z cynamonem oraz mlekiem, aż do uzyskania jednolitej i błyszczącej konsystencji. Mieszanie wykonujemy trzepaczką.

lukier cynamonowy

Dobrze, mamy już więc donuty piernikowe, lukier i posypkę, która akurat była w domu i bardzo ładnie spisała się w roli biżuterii dziurawych pączków.

donuty piernikowe przed dekoracją

Rozsmarowujemy lukier na donutach, a na koniec dekorujemy je posypką. Właściwie to pozostaje jedynie odczekać chwilę, aż lukier osiądzie na pączusiach. A potem… uwolnić swoje najprostsze instynkty.

donuty piernikowe donuty piernikowe donuty piernikowe donuty piernikowe donuty piernikowe donuty piernikowe

Donuty piernikowe zajęły nam w porywach 15 minut, jeśli chodzi ich o przygotowanie. Wszystkie sześć sztuk zjedliśmy w dwie minuty, bogate w jęki cukrowej rozkoszy. Także można, trzeba i nie ma co się obwiniać za ewentualne łakomstwo. Skoro święta są tak blisko, jak próbują nam wmówić, to przecież trzeba się do nich odpowiednio przygotować.

podpis pod postem

 

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły