ObiadPrzepisyRyby i owoce morzaWytrawne ImperiumSzczupak w sosie maślano-musztardowym, zapiekany z pomidorkami i cebulą

22 maja, 2016by Stonerchef0

Mając dostęp do ryb słodkowodnych z polskich jezior, nie można przejść nad nimi obojętnie.

Naturalnie opcja pod tytułem „ryba ze smażalni” wydaje się bardzo atrakcyjna, taki polski szczupak z kiszoną kapustą i chlebem to mazurski produkt flagowy. Ale można iść jeszcze odrobinę dalej, użyć piekarnika, dodać pomidory, cebulę i – uwielbiane przez ryby – musztardę i masło. Co prawda ryba będzie upierdliwa w jedzeniu ze względu na wszechobecne ości, ale szczupak jest jak życie – smaczny, lecz nie wszystko jest tam przyjemne.

Składniki:

skladniki-na-szczupaka-na-desce

Szczupak:

350g filetu ze szczupaka

1 duża cebula

1 duża marchewka

2 łyżki oleju kokosowego

2 garści pomidorków koktailowych

Marynata:

 2 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki musztardy dijon

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  • Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
  • Marynata: Musztardę mieszamy w misce z masłem. Następnie ścieramy czosnek na tarce o drobnych oczkach i dodajemy wraz z przyprawami do marynaty. Całość dokładnie mieszamy.
  • Ryba: Szczupaka opłukujemy i suszymy na ręcznikach papierowych. Wykładamy na niego sos maślano musztardowy i nacieramy nim całą rybę. W tym czasie przygotowujemy wysmarowane olejem kokosowym naczynie żaroodporne, na którym kładziemy po kolei: pokrojoną w plasterki marchew, filety szczupaka, pokrojoną w piórka cebulę i połówki pomidorków cherry. Całość polewamy pozostałym sosem.
  • Pieczenie: Szczupaka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.

Podanie:

pieczony-szczupak-z-warzywami-na-talerzu

Szczupaka najlepiej będzie wyłożyć łopatką na duży talerz i zebrać z naczynia żaroodpornego pozostały sos do ewentualnego polania. W tym przypadku – jeśli chodzi o dodatki – można pójść albo w lewo, albo w prawo, tj. najlepiej będzie podać tego szczupaka z grillowanym chlebem albo pieczonymi ziemniakami, chociaż ostatnio widać, że ryby bardzo lubią się także z kuskusem.

Jedyne, co może boleć (dosłownie) w tym daniu, to ciągle pojawiające się ości, ale taka jest niestety specyfika tej ryby. Z wielkim wysiłkiem, przychodzi jednak wielki smak, jak to mawiał wujek Ben w Spidermanie. Czy jakoś tak. W każdym razie, teraz możecie się cieszyć świeżą, wilgotną od masła, upieczoną rybą, którą wyraźnie podkreśla musztarda, pomidory i ostra cebula ze słodką marchewką.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Szczupak
  • 350 g filetu ze szczupaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 garści pomidorków koktailowych
Marynata
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 185 stopni.
Marynata
  1. Wymieszaj w misce: obie musztardy, starte ząbki czosnku, przyprawy i masło.
Ryba
  1. Opłucz szczupaka i wysusz na ręczniku papierowym.
  2. Wyłóż sos musztardowy na rybę i natrzyj nim ją dokładnie.
  3. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym umieść po kolei: marchewkę w plastrach, filety szczupaka, cebulę w piórkach i pomidorki przekrojone w połówki.
  4. Polej całość pozostałą marynatą.
  5. Pieczenie: Włóż naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut.