szynka

Szynka z filetu indyka w glazurze z miodu, sosu sojowego i powideł truskawkowych

by Stonerchef

Indyk – oprócz tego, że jest mniej popularnym podgatunkiem drobiu niż kurczak, a co za tym idzie, mniej ładowany wodą i hormonami – ma zdecydowanie delikatniejszy smak od swojego pospolitego brata.

Trzeba jednak uważać, żeby bacznie obserwować mięso w trakcie pieczenia, bo inaczej nasz indyk się przeciągnie i będzie twardy. Tę szynkę zamarynowaliśmy w glazurze z miodu, sosu sojowego i powideł truskawkowych, dzięki czemu udało nam się połączyć ze sobą trzy różne smaki i nadać pieczeni skórkę przypominającą tę od szynki wędzonej, bez konieczności użycia dymu.

Składniki:

szynka

Przygotowanie:

  • Filet: Pierś opłukujemy, wkładamy do dużej miski albo garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i zalewamy całość wodą tak, żeby żadna część filetu nie wystawała na powierzchni. Zostawiamy miskę na 15 minut, po czym pierś wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Glazura: Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet, miód i powidła i wszystko mieszamy. Doprowadzamy naszą glazurę do gotowania, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez minutę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Marynowanie: Osuszony filet z indyka wkładamy do woreczka na mrożonki i wlewamy do niego ostudzoną glazurę. Zawartość mieszamy w torbie rękami, wmasowując glazurę w indyka, aby pokrył się nią w całości. Szynkę wkładamy na 12 godzin do lodówki.
  • Pieczenie: Po upływie 12 godzin wyjmujemy indyka z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a szynkę przekładamy z woreczka do dużego naczynia żaroodpornego. Filet pieczemy 80 minut (1 godz. 20 min.), a pozostałą w woreczku glazurą podlewamy go co 15 minut. Mięso wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą i dajemy mu odpocząć przynajmniej kolejny kwadrans. Po upływie tego czasu możemy śmiało przekroić naszą szynkę.

Mądre tipy:

  • Żeby sprawdzić, czy indyk jest już gotowy do wyjęcia, możecie zmierzyć jego temperaturę przy użyciu termometra do mięs. Po wbiciu igły w środek, temperatura powinna wynosić 60 stopni Celsjusza – wtedy mięso będzie soczyste, miękkie, a zarazem dopieczone.
  • Czas pieczenia zależny jest od wielkości filetu. 80 minut pieczenia przypada na 1-1,3kg szynki, natomiast te mniejsze (500-700g) powinniście piec ok. 1 godzinę.

Podanie:

szynka

Taka szynka nadaje się jako osobna pieczeń na święta, ale może też być podana do kanapek lub podsmażona na maśle klarowanym albo oleju rzepakowym w towarzystwie ryżu lub młodych ziemniaków i karmelizowanych z masłem czosnkowym wiosennych warzyw, takich jak młoda marchewka, pomidorki koktailowe i brokuł. W tym przypadku limitem jest jedynie wyobraźnia.

Co ciekawe, za 1,3kg filetu z indyka zapłaciliśmy 32zł, przy czym za 100g szynki z indyka w plasterkach zapłacimy 4-5zł, co przy tej wadze wyniosłoby nas 52-65zł. Opłaca się? Nie sądzę. A tak, w półtora dnia zrobiliśmy soczystą, aromatyczną i przepyszną szynkę bez dodatku izaskorbinianu sodu i innych rakotworów.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Szynka (na ok. 1kg)
  • Filet z indyka
  • 2 łyżeczki soli
  • Woda do zalania całej szynki
Glazura
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki miodu my użyliśmy lipowego
  • 2 łyżki powideł truskawkowych dobrze sprawdzą się też śliwkowe
Wskazówki
Filet
  1. Opłucz pierś, włóż ją do dużej miski lub garnka, dodaj 2 łyżeczki soli i zalej całość wodą.
  2. Zostaw miskę na 15 minut, wyjmij pierś i osusz ręcznikiem papierowym.
Glazura
  1. Do rondelka wlej sos sojowy, ocet, miód i powidła. Całość wymieszaj.
  2. Doprowadź glazurę do gotowania, zmniejsz ogień i gotuj przez minutę.
  3. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Marynowanie
  1. Osuszony filet wlóż do woreczka na mrożonki i wlej do niego wystudzoną glazurę.
  2. Zawartość torebki wymieszaj rękami, wmasowując glazurę w indyka.
  3. Włóż szynkę na 12 godzin do lodówki.
Pieczenie
  1. Wyjmij indyka z ldówki.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Szynkę przełóż z woreczka do dużego naczynia żaroodpornego.
  4. Piecz filet przez 80 minut, podlewając go co 15 minut pozostałą glazurą.
  5. Po upieczeniu wyjmij szynkę na blat, przykryj folią spożywczą i po kolejnym kwadransie przekrój szynkę.

Zobacz również inne artykuły