KolacjaObiadPrzepisyRyby i owoce morzaWytrawne ImperiumTagiatelle z wędzonym łososiem i fetą

30 lipca, 2016by Stonerchef0

Makaron podany w ten sposób (salmone) przez Włochów uważany jest za wykwintny. A co my możemy o nim powiedzieć?

Jest to jedzenie na pewno delikatne i – pomimo sosu na bazie śmietany z dodatkiem whisky – całkiem lekkie. Żeby skontrastować łagodność śmietany, do tagiatelle z łososiem wędzonym dodajemy świeżo mielony pieprz czarny i szczyptę pieprzu cayenne.  Czy jest to dobre?

Michel Moran powiedział w jednym z odcinków Masterchefa, że owszem, gusta są różne, ale dobre smaki pozostają niezmienione. Możecie zatem nie być fanami łososia lub mieć wymowny grymas na twarzy na sam dźwięk słowa feta – to połączenie i tak będzie Wam smakować.

Składniki:

tagiatelle z wędzonym łososiem

Tagiatelle z wędzonym łososiem:

200g makaronu tagiatelle

300g śmietany 30%

125g łososia wędzonego, pokrojonego w drobne paski

75ml whisky

100g pokruszonego sera feta

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 szzypta pieprzu cayenne

1 łyżka oliwy z oliwek

1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie makaronu

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy 2 szczypty soli (na 200g tagiatelle przypadają 2 litry wody) oraz łyżkę oliwy. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy makaron. Jeżeli jest to makaron domowej roboty, który skończyliśmy robić przed chwilą, gotujemy go 30-45 sekund i odcedzamy. W przypadku makaronu kupnego, gotujemy ok. 7 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy jest już odpowiednio miękki.

Sos na bazie śmietany z whisky

Do małego rondelka wlewamy whisky i podgrzewamy, ale uważamy, żeby go nie zagotować. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę i również patrzymy, czy się nie gotuje. Zdejmujemy oba naczynia z ognia i łączymy w jednym rondelku ze sobą. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki łososia, pieprz czarny, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Na chwilę przed podaniem powinniśmy wmieszać do sosu posiekaną natkę pietruszki.

Podanie

tagiatelle z wędzonym łososiem

Do dwóch talerzy nakładamy po jednej porcji makaronu i zalewamy sosem z wędzonym łososiem, po czym dokładnie wszystko mieszamy. Na samej górze oprószamy tagiatelle pokruszonym serem feta i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.

Co ciekawe, chociaż alkohol znalazł się w sosie w stosunkowo niewielkiej ilości, a podczas jedzenia miało się wrażenie, że w ogóle nie został użyty, kilka chwil po zakończeniu posiłku ta wkomponowana whisky skakała sobie po podniebieniu, przypominając, że niedawno w niezwykle przyjemny i delikatny sposób zaspokoiliśmy uczucie głodu.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Tagiatelle z wędzonym łososiem
  • 200 g makaronu tagiatelle
  • 300 g śmietany 30%
  • 125 g łososia wędzonego pokrojonego w drobne paski
  • 75 ml whisky
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szzypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
Wskazówki
Makaron
  1. Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj 2 szczypty soli oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  2. Kiedy woda się zagotuje, włóż tagiatelle i gotuj ok. 7 minut jeśli makaron jest kupny, a ok. 30-45 sekund, jeśli był robiony domową metodą i jest świeży.
  3. Odcedź tagiatelle.
  4. Sos na bazie śmietany z dodatkiem whisky.
  5. W osobnych garnkach podgrzej śmietanę i whisky. Pamiętaj, żeby żadnego z nich nie doprowadzić do gotowania.
  6. Zdejmij garnki z ognia i połącz whisky ze śmietaną.
  7. Dodaj łososia, pieprz czarny, pieprz cayenne i wszystko wymieszaj.
  8. Przed podaniem wmieszaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Podanie
  1. Nałóż po jednej porcji tagiatelle na każdy talerz.
  2. Następnie polej sosem z wędzonym łososiem i dokładnie wymieszaj.
  3. Posyp całość pokruszonym serem feta i pozostałą natką pietruszki.