Japa z watyKrólestwo SłodkościPrzepisyRozpustaTruskawkowy milkshake z lodami o smaku marshmallow fluff

20 czerwca, 2017by Stonerchef0

Japa z waty doskwiera znacznie częściej w środku lata, kiedy upał daje się we znaki równie mocno, jak brak zimnego poskramiacza pragnienia, najlepiej z toną lodu. O właśnie! Lód. Lody. Milkshake! Strumień świadomości działa poprawnie, zatem ładujemy plik Truskawkowy milkshake z lodami o smaku marshmallow fluff.exe i rozpoczynamy instalację grzechu w naszym organizmie.

Co prawda oboje nie przepadamy za deserami, w których truskawki są głównymi bohaterami, ale ten truskawkowy milkshake stanowi wyjątek. Może dlatego, że towarzyszą mu nasze obłędne lody o smaku piankowego puszku, a na górze spoczywa domowa bita śmietana? Albo to sprawa kruszonki? A może to słodkie szaszłyki z truskawkami i przypieczonymi piankami? Może to Maybeline?

W każdym razie nasz truskawkowy milkshake totalnie zamiata wszelkie napoje (no, może poza lemoniadą – oba napoje idą latem łeb w łeb).

W ogóle z milkszejkami to jest bardzo przyjemna zabawa, bo jak już mamy bazę smakową, to można puścić hamulce i naładować napój taką ilością dekadencji i cukru, że ani sufit, ani niebo, ani koniec Wszechświata nie są limitem. Dlatego w naszym truskawkowym szejku znajdziecie kawałki truskawkowej czekolady od Milki, a także wcześniej wspomniane słodkie szaszłyki i pierwszorzędna kruszonka z herbatników i masła orzechowego.


Do przygotowania truskawkowego milkshake’a przydadzą się:


W dosłownie 10 minut ugasicie pragnienie, wsuniecie ten napój jednym wciągnięciem i przy okazji przekroczycie zalecane dzienne spożycie cukru przynajmniej dwa razy. Totalnie warto.

Składniki:

truskawkowy milkshake

Truskawkowy milkshake:

200ml mleka

300g truskawek

300g lodów o smaku marshmallow fluff

składniki na dekorację szejka

Bita śmietana i kruszonka:

200g śmietanki 36% (kremówki)

1 łyżka masła orzechowego

4-5 herbatników

20g cukru pudru

składniki na słodkie szaszłyki

Dekoracja:

Kilka pianek marshmallows

2-4 paski czekolady Milka z truskawkami

Kilka truskawek

Długie wykałaczki

Blenderem go, weź go blenderem!

W pojemniku blendera umieszczamy mleko, truskawki pozbawione szypułek i lody, po czym miksujemy całość na gładką i jednolitą konsystencję.

gotowy truskawkowy milkshake

Do pojemnika malaksera wkładamy herbatniki orazmasło orzechowe i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.

kruszonka do milkszejków

W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Teraz pora na wykończenie milkshake’a. Wlewamy zawartość blendera do szklanek lub słoików, po czym na wierzchu nakładamy bitą śmietanę i ewentualnie lody. Bierzemy za wykałaczkę i naprzemiennie nabijamy na nią truskawki oraz pianki marshmallows – pianki możemy wcześniej zgrillować w piekarniku lub przypalić palnikiem gazowym. Wkładamy tak powstałe szaszłyki do naczyń z milkshakiem , po czym wbijamy jeszcze do środka paski czekolady, a całość posypujemy kruszonką z herbatników i masła orzechowego.

truskawkowy milkshake truskawkowy milkshake truskawkowy milkshake truskawkowy milkshake truskawkowy milkshake truskawkowy milkshake

Tak to właśnie wygląda – bardzo słodko. Ale od tego są szejki, żeby móc sobie z nimi raz na jakiś czas odbić od niskokalorycznych napojów lub wody. Zwłaszcza, kiedy za oknem taki skwar, a Pacman robi się bardziej nachalny, niż telemarketerzy od pożyczek przed świętami.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
10 mins
 
Ilość: 2 osoby
Składniki
Truskawkowy milkshake
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 300 g truskawek
  • 300 g lodów o smaku marshmallow fluff
Bita śmietana i kruszonka
  • 200 g śmietanki 36% (kremówki)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4-5 herbatników
  • 20 g cukru pudru
Dekoracja:
  • Kilka pianek marshmallows
  • 2-4 paski czekolady Milka z truskawkami
  • Kilka truskawek
  • 2 długie wykałaczki
Wskazówki
  1. Umieść mleko, truskawki bez szypułek i lody w pojemniku blendera. Zmiksuj całość na jednolitą i gładką konsystencję. Odstaw na bok.

  2. Do malaksera włóż herbatniki i masło orzechowe, po czym miksuj, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

  3. Ubij w misce śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.

  4. Przelej zawartość blendera do słoików lub szklanek, po czym nałóż na wierzchu bitą śmietanę i ewentualnie lody.

  5. Weź wykałaczkę i nabijaj na nią naprzemiennie truskawki z piankami marshmallows. Pianki można uprzednio zgrillować w piekarniku lub przypalić palnikiem gazowym.

  6. Wbij do szejka słodkie szaszłyki oraz czekoladę. Posyp całość kruszonką z masła orzechowego.

ZapiszZapisz