Japa z waty doskwiera znacznie częściej w środku lata, kiedy upał daje się we znaki równie mocno, jak brak zimnego poskramiacza pragnienia, najlepiej z toną lodu. O właśnie! Lód. Lody. Milkshake! Strumień świadomości działa poprawnie, zatem ładujemy plik Truskawkowy milkshake z lodami o smaku marshmallow fluff.exe i rozpoczynamy instalację grzechu w naszym organizmie.
Co prawda oboje nie przepadamy za deserami, w których truskawki są głównymi bohaterami, ale ten truskawkowy milkshake stanowi wyjątek. Może dlatego, że towarzyszą mu nasze obłędne lody o smaku piankowego puszku, a na górze spoczywa domowa bita śmietana? Albo to sprawa kruszonki? A może to słodkie szaszłyki z truskawkami i przypieczonymi piankami? Może to Maybeline?
W każdym razie nasz truskawkowy milkshake totalnie zamiata wszelkie napoje (no, może poza lemoniadą – oba napoje idą latem łeb w łeb).
W ogóle z milkszejkami to jest bardzo przyjemna zabawa, bo jak już mamy bazę smakową, to można puścić hamulce i naładować napój taką ilością dekadencji i cukru, że ani sufit, ani niebo, ani koniec Wszechświata nie są limitem. Dlatego w naszym truskawkowym szejku znajdziecie kawałki truskawkowej czekolady od Milki, a także wcześniej wspomniane słodkie szaszłyki i pierwszorzędna kruszonka z herbatników i masła orzechowego.
Do przygotowania truskawkowego milkshake’a przydadzą się:
- blender i malakser,
- duże szklanki lub słoiki do picia,
- miska,
- trzepaczka lub mikser.
W dosłownie 10 minut ugasicie pragnienie, wsuniecie ten napój jednym wciągnięciem i przy okazji przekroczycie zalecane dzienne spożycie cukru przynajmniej dwa razy. Totalnie warto.
Składniki:
Truskawkowy milkshake:
200ml mleka
300g truskawek
300g lodów o smaku marshmallow fluff
Bita śmietana i kruszonka:
200g śmietanki 36% (kremówki)
1 łyżka masła orzechowego
4-5 herbatników
20g cukru pudru
Dekoracja:
Kilka pianek marshmallows
2-4 paski czekolady Milka z truskawkami
Kilka truskawek
Długie wykałaczki
Blenderem go, weź go blenderem!
W pojemniku blendera umieszczamy mleko, truskawki pozbawione szypułek i lody, po czym miksujemy całość na gładką i jednolitą konsystencję.
Do pojemnika malaksera wkładamy herbatniki orazmasło orzechowe i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Teraz pora na wykończenie milkshake’a. Wlewamy zawartość blendera do szklanek lub słoików, po czym na wierzchu nakładamy bitą śmietanę i ewentualnie lody. Bierzemy za wykałaczkę i naprzemiennie nabijamy na nią truskawki oraz pianki marshmallows – pianki możemy wcześniej zgrillować w piekarniku lub przypalić palnikiem gazowym. Wkładamy tak powstałe szaszłyki do naczyń z milkshakiem , po czym wbijamy jeszcze do środka paski czekolady, a całość posypujemy kruszonką z herbatników i masła orzechowego.
Tak to właśnie wygląda – bardzo słodko. Ale od tego są szejki, żeby móc sobie z nimi raz na jakiś czas odbić od niskokalorycznych napojów lub wody. Zwłaszcza, kiedy za oknem taki skwar, a Pacman robi się bardziej nachalny, niż telemarketerzy od pożyczek przed świętami.
- 200 ml mleka 3,2%
- 300 g truskawek
- 300 g lodów o smaku marshmallow fluff
- 200 g śmietanki 36% (kremówki)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 4-5 herbatników
- 20 g cukru pudru
- Kilka pianek marshmallows
- 2-4 paski czekolady Milka z truskawkami
- Kilka truskawek
- 2 długie wykałaczki
-
Umieść mleko, truskawki bez szypułek i lody w pojemniku blendera. Zmiksuj całość na jednolitą i gładką konsystencję. Odstaw na bok.
-
Do malaksera włóż herbatniki i masło orzechowe, po czym miksuj, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
-
Ubij w misce śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
-
Przelej zawartość blendera do słoików lub szklanek, po czym nałóż na wierzchu bitą śmietanę i ewentualnie lody.
-
Weź wykałaczkę i nabijaj na nią naprzemiennie truskawki z piankami marshmallows. Pianki można uprzednio zgrillować w piekarniku lub przypalić palnikiem gazowym.
-
Wbij do szejka słodkie szaszłyki oraz czekoladę. Posyp całość kruszonką z masła orzechowego.