mini bułeczki cynamonowe

Urocze mini bułeczki cynamonowe z sernikowym lukrem

by Stonerchef

Ludzie mają różnych idoli i wzorców do naśladowania. Dla jednych może to być Ronald Raegan, inni będą hołdować wartościom Dalajlamy, a my podziwiamy całym sercem i brzuchem osobę, która wpadła na to, żeby stworzyć bułeczki cynamonowe.

Kombinacja mąki chlebowej z mlekiem i masłem, a do tego gastro cudo w postaci cukru cynamonowego sprawia, że o cieście drożdżowym zaczynamy myśleć w zupełnie innych kategoriach. Gdybyśmy mieli do wyboru nasze bułeczki cynamonowe a pokój na świecie, to na wszelki wypadek kupilbyśmy dodatkowy worek brązowego cukru, żeby przejść przez wojnę z godnością.

Ten z pozoru skromny przepis na bułeczki cynamonowe jest tak naprawdę ważną stacją na naszej drodze cukrowej, bo nie pamiętamy, kiedy ostatni raz robiliśmy coś w wersji mini. No bo jak to? Chlapią się tym serem, jak wodą w basenie ol ynkluzyw, mięsem częściej rzucają, niż niejeden szewc, a tu mini bułeczki cynamonowe? Czy my mamy w ogóle rozum i godność człowieka?

Jak najbardziej!

Jako że nic nie dzieje się bez przyczyny, to rozmiar naszych bułek został sprowadzony do postaci miniatur w bardzo szczytnym celu. W ramach spojlera możemy jedynie zdradzić, że Ben & Jerry’s ma w swojej ofercie taki magiczny kubełek lodów z jeszcze lepszym dodatkiem w środku. Poza tym, jakkolwiek by nie próbować tego wytłumaczyć szczytnym celem, nie będziemy ukrywać, że łatwiej jest sobie napakować więcej mniejszych bułeczek cynamonowych do buzi za jednym raem.

Szach, mat.


Do przygotowania mini bułeczek cynamonowych przydadzą się:


Zaczynamy zajęcia z mikro-gastronomii.

Składniki:

składniki na mini bułeczki cynamonowe

Mini bułeczki cynamonowe:

ok. 300g mąki pszennej chlebowej typ 650

125ml mleka

1 jajko w temperaturze pokojowej

40g masła w temperaturze pokojowej

50g białego cukru

4g (pół saszetki) suszonych drożdży instant

1/4 łyżeczki soli

składniki na cukier cynamonowy

Cukier cynamonowy:

50g brązowego cukru

1 łyżka cynamonu

ok. 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej

składniki na lukier sernikowy

Lukier sernikowy:

70g serka smietankowego, takiego jak na kanapki np. Łaciaty, Philadelphia, Piątnica

25g masła w temperaturze pokojowej

60g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

Na potęgę drożdżowego zaczynu – ciasto, przybywaj!

W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, solą i cukrem na małym/średnim ogniu – mieszanka powinna mieć nie więcej niż 40 stopni, a masło totalnie się rozpuścić.

Następnie w rondelku lądują drożdże, które mieszamy z zawartością garnka i odstawiamy całość do momentu, aż drożdże zaczną się pienić (ok. 10-15 minut).

Masło z mlekiem przelewamy stopniowo do duże miski z mąką i miksujemy wszystko na średnich obrotach mixera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka wbijamy po kolei – jedno na raz – i kontynuujemy miksowanie do dokładnego połączenia się składników. Teraz czas dosypać mąkę – robimy to cały czas miksując, do momentu, w którym ciasto będzie delikatnie lepiące, ale w miare łatwo odejdzie od rąk. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy ciasto folią aluminiową, odstawiając na ok. 15 minut, żeby sobie odpoczęło.

ciasto na mini bułeczki cynamonowe

Przenosimy kulę ciasta na blat posypany mąką, po czym spłaszczamy je i rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt. Taki arkusz smarujemy równomiernie cukem cynamonowym (mieszamy masło z cukrem i cynamonem w misce).

rozwałkowane ciasto na bułki cynamonowe

Rollujemy ciasto w podłużną tubę i kroimy na kilkanaście bułeczek.

pokrojony rulon bułeczek cynamonowych

Nasze mini bułeczki cynamonowe układamy w wysmaowanej tłuszczem formie.

mini bułeczki cynamonowe przed pieczeniem

Przykrywamy formę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 205 stopni, wkładamy do niego formę cynamonową ozkoszą i pieczemy całość ok. 15 minut.

mini bułeczki cynamonowe mini bułeczki cynamonowe

Teraz przygotowujemy na szybko lukier sernikowy. Miksujemy w dużej misce serek śmietankowy z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i solą, aż masa będzie lekka i puszysta.

lukier sernikowy

Smarujemy lukrem nasze mini bułeczki cynamonowe i odstawiamy je wtedy do wystudzenia – dzięki temu lukier ładnie się na nich rozpuści, a my będziemy mieli przyjemność oblizywania paluszków ze słodkiego grzechu.

mini bułeczki cynamonowe mini bułeczki cynamonowe mini bułeczki cynamonowe

Ugryziecie je raz, a zaprawdę powiadamy Wam, nie uda się ich przetrzymać do lodów. Ups… Chyba się wygadaliśmy!

podpis pod postem

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły