Ludzie mają różnych idoli i wzorców do naśladowania. Dla jednych może to być Ronald Raegan, inni będą hołdować wartościom Dalajlamy, a my podziwiamy całym sercem i brzuchem osobę, która wpadła na to, żeby stworzyć bułeczki cynamonowe.
Kombinacja mąki chlebowej z mlekiem i masłem, a do tego gastro cudo w postaci cukru cynamonowego sprawia, że o cieście drożdżowym zaczynamy myśleć w zupełnie innych kategoriach. Gdybyśmy mieli do wyboru nasze bułeczki cynamonowe a pokój na świecie, to na wszelki wypadek kupilbyśmy dodatkowy worek brązowego cukru, żeby przejść przez wojnę z godnością.
Ten z pozoru skromny przepis na bułeczki cynamonowe jest tak naprawdę ważną stacją na naszej drodze cukrowej, bo nie pamiętamy, kiedy ostatni raz robiliśmy coś w wersji mini. No bo jak to? Chlapią się tym serem, jak wodą w basenie ol ynkluzyw, mięsem częściej rzucają, niż niejeden szewc, a tu mini bułeczki cynamonowe? Czy my mamy w ogóle rozum i godność człowieka?
Jak najbardziej!
Jako że nic nie dzieje się bez przyczyny, to rozmiar naszych bułek został sprowadzony do postaci miniatur w bardzo szczytnym celu. W ramach spojlera możemy jedynie zdradzić, że Ben & Jerry’s ma w swojej ofercie taki magiczny kubełek lodów z jeszcze lepszym dodatkiem w środku. Poza tym, jakkolwiek by nie próbować tego wytłumaczyć szczytnym celem, nie będziemy ukrywać, że łatwiej jest sobie napakować więcej mniejszych bułeczek cynamonowych do buzi za jednym raem.
Szach, mat.
Do przygotowania mini bułeczek cynamonowych przydadzą się:
- kilka misek,
- rondelek,
- mikser,
- forma do pieczenia (ok. 20x30cm),
- szpatułka,
- wałek.
Zaczynamy zajęcia z mikro-gastronomii.
Składniki:
Mini bułeczki cynamonowe:
ok. 300g mąki pszennej chlebowej typ 650
125ml mleka
1 jajko w temperaturze pokojowej
40g masła w temperaturze pokojowej
50g białego cukru
4g (pół saszetki) suszonych drożdży instant
1/4 łyżeczki soli
Cukier cynamonowy:
50g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
ok. 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Lukier sernikowy:
70g serka smietankowego, takiego jak na kanapki np. Łaciaty, Philadelphia, Piątnica
25g masła w temperaturze pokojowej
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
Na potęgę drożdżowego zaczynu – ciasto, przybywaj!
W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, solą i cukrem na małym/średnim ogniu – mieszanka powinna mieć nie więcej niż 40 stopni, a masło totalnie się rozpuścić.
Następnie w rondelku lądują drożdże, które mieszamy z zawartością garnka i odstawiamy całość do momentu, aż drożdże zaczną się pienić (ok. 10-15 minut).
Masło z mlekiem przelewamy stopniowo do duże miski z mąką i miksujemy wszystko na średnich obrotach mixera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka wbijamy po kolei – jedno na raz – i kontynuujemy miksowanie do dokładnego połączenia się składników. Teraz czas dosypać mąkę – robimy to cały czas miksując, do momentu, w którym ciasto będzie delikatnie lepiące, ale w miare łatwo odejdzie od rąk. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy ciasto folią aluminiową, odstawiając na ok. 15 minut, żeby sobie odpoczęło.
Przenosimy kulę ciasta na blat posypany mąką, po czym spłaszczamy je i rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt. Taki arkusz smarujemy równomiernie cukem cynamonowym (mieszamy masło z cukrem i cynamonem w misce).
Rollujemy ciasto w podłużną tubę i kroimy na kilkanaście bułeczek.
Nasze mini bułeczki cynamonowe układamy w wysmaowanej tłuszczem formie.
Przykrywamy formę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 205 stopni, wkładamy do niego formę cynamonową ozkoszą i pieczemy całość ok. 15 minut.
Teraz przygotowujemy na szybko lukier sernikowy. Miksujemy w dużej misce serek śmietankowy z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i solą, aż masa będzie lekka i puszysta.
Smarujemy lukrem nasze mini bułeczki cynamonowe i odstawiamy je wtedy do wystudzenia – dzięki temu lukier ładnie się na nich rozpuści, a my będziemy mieli przyjemność oblizywania paluszków ze słodkiego grzechu.
Ugryziecie je raz, a zaprawdę powiadamy Wam, nie uda się ich przetrzymać do lodów. Ups… Chyba się wygadaliśmy!