HomeCategoryWarzywniak - Stonerchef

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/03/fasolka-w-kubanskim-stylu.jpg

Ostatnio nasze kulinarne poszukiwania zmierzają wyraźnie w stronę Kuby, Jamajki i pozostałych wysp z tego regionu. Urzeka nas tamtejsza szczodrość porcji, bogactwo smaku i minimalizm w dodatkach. Dzisiaj przygotowaliśmy miłą odmianę od popularnej u nas fasolki po bretońsku. W garnkach znalazła się bowiem fasolka w kubańskim stylu, niebywale naładowana odświeżającymi smakami i jednocześnie tak sycąca, że...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/10/frytki-srodziemnomorskie-z-feta-bazylia-czosnkiem-i-soem-aioli.jpg

Frytki nie są ani holenderskie, ani francuskie, ani belgijskie… Frytki są nasze! Należą do całej ludzkości, bo już od bardzo długiego czasu dogadzają jej w porach obiadowych, kolacyjnych, lunchowych… a nawet o 3 w nocy, bo kto nam zabroni?! Skoro już uznaliśmy, że ta forma ziemniaków może być skategoryzowana jako obywatele świata, to my sypiemy...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/10/mega-zblizenie-na-przegryziona-jalapeno.jpg

Dawno nie serwowaliśmy Wam podwójnego pożaru – tak to jest, że nie można cały czas się odurzać kapsaicyną, a poza tym, czasami tak zwyczajnie ma się ochotę na coś łagodniejszego. Nie dziś, Stonerki nasze kochane, nie dziś! W czasach, gdy większość świata nienawidzi poniedziałków, my kochamy je z całego serca, bo przed nami cały tydzień...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/08/chinska-surowka-z-bialej-kapusty-i-marchewki-w-miseczce.jpg

Jest uniwersalna, lekko słodka, delikatna w smaku z drobną nutą czosnkowej ostrości – idealna zarówno do polskiego schabowego marynowanego wcześniej w mleku i cebuli, jak i do orientalnych burgerów z krewetkami. Oto ona – chińska surówka z białej kapusty w słodkiej zalewie z czosnkiem i octem. Jakiś czas temu rozwodziliśmy się nad wszechobecnymi barami z...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/spaghetti-arrabbiata.jpg

Ostra włoska petarda, pierwsza pozycja Podwójnego Pożaru na Stonerchefie, niezapomniane połączenie domowego makaronu spaghetti, posiekanych pomidorów, czosnku i chilli – spaghetti arrabbiata. Pierwszy raz spróbowaliśmy tej potrawy w Amsterdamie – mieście, w którym niezależnie od odwiedzonej knajpy, wszędzie zjecie dobrze. Trafiliśmy do małej włoskiej knajpki, gdzieś pomiędzy turystycznym centrum a miniaturowym Chinatown, skuszeni obłędnymi zapachami,...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/ravioli-z-gorgonzola-i-jablkiem.jpg

Okej, tym daniem możecie się pozwolić sobie na prawdziwy show-off, gdyż Tron Imperatora wzbogacił się właśnie o kolejnego zacnego członka. Dzisiaj łączymy kuchnię włoską ze schyłkiem lata. Mamy bowiem na talerzu tradycyjne ravioli z farszem z gorgonzoli, jabłek i serka philadelphia, ale to nie wszystko – są też orzechy włoskie, miód, delikatny akcent czosnku, a...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/salatka-cobb-gotowa.jpg

Lubię domowe sałatki, bo można samemu zarządzać proporcjami i sprawić, że sałata nie poskromi reszty towarzyszy, naładowana bez opamiętania do miski. A w upały, kiedy wybitnie nie chce mi się nagrzewać i tak cierpiącego od gorących wschodów słońca mieszkania, to robię sałatkę Cobb, gdzie kurczak tańczy z bekonem i serem z niebieską pleśnią, osłodzony kukurydzą...