Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Teksański sos barbecue
  • 450 g przecieru pomidorowego
  • 100 g cukru
  • 115 g masła
  • 2-3 papryczki pepperoni można zamienić z 1-2 papryczkami jalapeno
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka mielonej cebuli
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne
Wskazówki
  1. Przypal papryczki z każdej strony nad palnikiem kuchenki i odstaw je na bok.
  2. Roztop w garnku masło na średnim ogniu i dodaj cukier.
  3. Zamieszaj i doprowadź masło z cukrem do zagotowania na małym ogniu.
  4. Podczas gdy masło i cukier się podgrzewają, pokrój papryczki i umieść je w misce.
  5. Dodaj przecier pomidorowy i zblenduj całość na gładką konsystencję.
  6. Wlej do garnka przecier. Dodaj ocet, sos Worcestershire, wędzoną paprykę, mieloną cebulę, mielony czosnek, chilli cayenne, kumin, musztardę i sól.
  7. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
  8. Gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
  9. Wystudź do temperatury pokojowej i przelej do słoika.
  10. Przechowuj w lodówce ok. 2 tygodnie.