Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos BBQ mango habanero
  • 1 średnia drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 mango pokrojone w kostkę
  • 250 ml soku z mango
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 80 ml octu jabłkowego
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2-4 posiekanych papryczek habanero w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
  1. Rozgrzej olej w garnku lub w rondelku.
  2. Dodaj cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu ok. 3 minuty.
  3. Umieść w garnku czosnek wraz z imbirem i podsmażaj ok. 1 minutę.
  4. Dodaj mango, sok z mango, przecier pomidorowy, cukier, miód, ocet, sok z limonki, sos Worcestershire, musztardę, habanero, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do zagotowania.
  6. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos ok. 30 minut, aż mango zmięknie, a sos trochę zgęstnieje.
  7. Przelej sos do dużej miski i zblenduj go na jednolitą, gładką konsystencję.
  8. Daj mu wystygnąć do temperatury pokojowej i przelej do słoików.
  9. Przechowuj w lodówce do miesiąca.