Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kajmakowy crème brûlée
  • 600 g śmietany 36%
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 200 g kajmaku
  • Brązowy cukier do posypania z wierzchu
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyjmij z niej ziarna czubkiem noża.
  3. Podgrzej w garnku śmietanę z laską wanilii, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
  4. Kiedy śmietana z wanilią się podgrzewa, rozrabiaj w misce żółtka z cukrem pudrem i ziarnami wanilii (użyj do tego miksera ręcznego). Miksuj wyłącznie do momentu połączenia się składników.
  5. Wlewaj powoli do miski z rozrobionymi żółtkami podgrzaną śmietanę, wcześniej pozbywając się laski wanilii.
  6. Dodaj kajmak i wymieszaj całość bardzo dokładnie.
  7. Umieść miskę w kąpieli wodnej na 10 minut, cały czas mieszając (kiedy woda do kąpieli się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum lub zupełnie wyłącz palnik - para i tak będzie się unosić)
  8. Kiedy krem zgęstnieje, wyjmij miskę z kąpieli.
  9. Przelej masę do ramekinów.
  10. Umieść ramekiny z kremem w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy wodą.
  11. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika.
  12. Trzymaj je tam przez 20 minut.
  13. Wystudź Crème brûlée do temperatury pokojowej.
  14. Przenieś go do lodówki na minimum 5 godzin.
  15. Po wyjęciu z lodówki posyp Crème brûlée brązowym cukrem.
  16. Przypalaj cukier palnikiem gazowym lub włóż deser na 10 minut do piekarnika z włączoną funkcją grilla i termoobiegu.