-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyjmij z niej ziarna czubkiem noża.
-
Podgrzej w garnku śmietanę z laską wanilii, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
-
Kiedy śmietana z wanilią się podgrzewa, rozrabiaj w misce żółtka z cukrem pudrem i ziarnami wanilii (użyj do tego miksera ręcznego). Miksuj wyłącznie do momentu połączenia się składników.
-
Wlewaj powoli do miski z rozrobionymi żółtkami podgrzaną śmietanę, wcześniej pozbywając się laski wanilii.
-
Dodaj kajmak i wymieszaj całość bardzo dokładnie.
-
Umieść miskę w kąpieli wodnej na 10 minut, cały czas mieszając (kiedy woda do kąpieli się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum lub zupełnie wyłącz palnik - para i tak będzie się unosić)
-
Kiedy krem zgęstnieje, wyjmij miskę z kąpieli.
-
Przelej masę do ramekinów.
-
Umieść ramekiny z kremem w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do połowy wodą.
-
Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika.
-
Trzymaj je tam przez 20 minut.
-
Wystudź Crème brûlée do temperatury pokojowej.
-
Przenieś go do lodówki na minimum 5 godzin.
-
Po wyjęciu z lodówki posyp Crème brûlée brązowym cukrem.
-
Przypalaj cukier palnikiem gazowym lub włóż deser na 10 minut do piekarnika z włączoną funkcją grilla i termoobiegu.