Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Hawajskie bułki do rwania
  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej lub chlebowej + ew. więcej do wyrabiania ciasta typ 480, typ 650
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml soku ananasowego
  • 4 łyżki masła roztopionego i odrobinę przestudzonego
  • 2 roztrzepane jajka + 1 do smarowania bułek
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 saszetki drożdży instant
Wskazówki
  1. Wymieszaj w dużej misce sok ananasowy z mlekiem, masłem, jajkami, solą, cukrem i drożdżami.
  2. Dodaj 250g mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  3. Weź mikser z hakami do wyrabiania ciasta, włącz niskie obroty i zacznij miksować, dodawając partiami mąkę, aż wykończysz całą porcję, a masa na ciasto będzie jednolita.
  4. Zmień obroty na wysokie i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Masa powinna być elastyczna i gładka, ale gdyby zbytnio kleiła się do rąk, przenieś ją na posypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ręcznie ok. 2 minuty.
  5. Umieść ciasto na bułki w osobnej dużej misce, zakryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyjmij ciasto, przełóż je na blat, spłaszcz dłońmi i podziel na 16 równych części.
  7. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  8. Ułóż bułeczki blisko obok siebie w płaskiej formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Posmaruj je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.
  10. Owiń formę folią spożywczą i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  11. Piecz bułki ok. 20 minut.