Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa brownie
  • 60 g masła
  • 120 g posiekanej czekolady mlecznej
  • 135 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 110 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Masa sernikowa
  • 225 g serka śmietankowego np. Łaciaty
  • 60 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g posiekanej białej czekolady
Wskazówki
Przygotowanie sprzętu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Wyjmij formę tzw. keksówkę (30x12cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał nad krawędzie formy.
Masa sernikowa
  1. Ubij w dużej misce serek śmietankowy, cukier i jajko na puszystą masę przy użyciu miksera.
  2. Wmieszaj do masy drobno posiekaną białą czekoladę.
Masa brownie
  1. Zagotuj wodę w rondelku.
  2. Wyłącz ogień i umieść na garnku żaroodporną miskę.
  3. Umieść w misce masło i czekoladę.
  4. Mieszaj, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.
  5. Do mieszanki wmiksuj cukier wraz z jajkami.
  6. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  7. Dodaj tę mieszankę do masy na brownie, aż do uzyskania gładkiej masy - rób to mikserem na niskich obrotach.
  8. Wypełnij keksówkę połową masy brownie.
  9. Rozprowadź po niej masę sernikową.
  10. Przykryj całość pozostałą masą brownie.
  11. Włóż do keksówki patyczek i przeciągnij go zygzakiem wzdłuż masy.
  12. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je ok. godzinę, aż będzie na wskroś dobrze wypieczone.