Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciągutkowe karmelki solone
  • 200 g białego cukru
  • 115 g masła
  • 90 g śmietany 36%
  • 0,5 łyżeczki soli opcjonalnie
Wskazówki
  1. Przygotuj płaską blachę na ciasto i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść na patelni cukier na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj dokładnie masło.
  4. Dodaj śmietanę i wymieszaj całość ponownie.
  5. Wróć patelnię na średni ogień i doprowadź karmel do wrzenia.
  6. Gotuj go przez kilka minut, aż nieco ściemnieje.
  7. Przelej masę karmelową na formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Trzymaj w zamrażarce dopóki masa nie zrobi się stała (ok. 30 minut, max. do godziny).