-
Umieść w misce cebulę, dodaj wszystkie przyprawy, wołowinę, bułkę tartą i wymieszaj wszystko dokładnie rękami, aż uzyskasz zwartą masę.
-
Wstaw mięso do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj sos Joppie i ciasto na chlebki naan.
-
Wyjmij wołowinę z lodówki, nakładaj po 1 łyżce stołowej mięsa i formuj z niego kulki.
-
Rozgrzej kilka łyżek oleju na dużej patelni i obsmażaj kulki wołowe po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
-
Przenieś wołowinę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Wstaw mięso do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz je ok. 20 minut.
-
W tym czasie przygotuj dip na bazie sosu sambal - rozgrzej 2 łyżki oleju w rondelku i podsmażaj cebulę na średnim/małym ogniu ok. 10 minut. Potem dodaj sos sambal, płatki chilli, cukier i imbir, po czym podsmażaj ok. 2 minuty.
-
Wlej oba sosy sojowe, sos rybny, wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia.
-
Rozcieńcz dip odrobiną wody i zdejmij garnek ognia.
-
Na 5 minut przed końcem pieczenia kulek usmaż chlebki naan.
-
Podawaj wszystko ciepłe.