Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Indonezyjskie kuki wołowe
  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 2 łyżki sosu sambal oelek
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 łyżeczki chili cayenne
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego tzw. ketjap manis
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • Hojna szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 40 g bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki soli
Dip na bazie sosu sambal oelek i szalotki
  • 5 szalotek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka sosu sambal oelek
  • 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego ketjap manis
  • 1/4 łyżeczki sosu rybnego
  • Woda do ew. rozcieńczenia
Dodatkowo do podania
  • Sos Joppie
  • Chlebki naan pomijamy użycie boczku i kolendry
Wskazówki
  1. Umieść w misce cebulę, dodaj wszystkie przyprawy, wołowinę, bułkę tartą i wymieszaj wszystko dokładnie rękami, aż uzyskasz zwartą masę.
  2. Wstaw mięso do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj sos Joppie i ciasto na chlebki naan.
  3. Wyjmij wołowinę z lodówki, nakładaj po 1 łyżce stołowej mięsa i formuj z niego kulki.
  4. Rozgrzej kilka łyżek oleju na dużej patelni i obsmażaj kulki wołowe po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  5. Przenieś wołowinę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wstaw mięso do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz je ok. 20 minut.
  7. W tym czasie przygotuj dip na bazie sosu sambal - rozgrzej 2 łyżki oleju w rondelku i podsmażaj cebulę na średnim/małym ogniu ok. 10 minut. Potem dodaj sos sambal, płatki chilli, cukier i imbir, po czym podsmażaj ok. 2 minuty.
  8. Wlej oba sosy sojowe, sos rybny, wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia.
  9. Rozcieńcz dip odrobiną wody i zdejmij garnek ognia.
  10. Na 5 minut przed końcem pieczenia kulek usmaż chlebki naan.
  11. Podawaj wszystko ciepłe.