Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Frytki z sosem orzechowym i majonezem
  • 8 dużych ziemniaków pokrojonych w grube słupki
  • 3 łyżki majonezu
  • 0,5 cebuli drobno posiekanej
  • 1,5 litra oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu orzechowego przepis poniżej
Słodko-ostry sos orzechowy (na jeden 300ml słoik)
  • 125 g masła orzechowego
  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 0,5 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 150-175 ml bulionu warzywnego można skorzystać z domowych kostek rosołowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
Wskazówki
Sos orzechowy
  1. Umieść cebulę z czosnkiem w pojemniku malaksera i miksuj na niskich obrotach, aż uda się je zmielić na bardzo drobno.
  2. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy na średnim ogniu.
  3. Dodaj cebulę z czosnkiem, imbir i sambal oelek, po czym podsmażaj wszystko ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  4. Dodaj masło orzechowe, bulion, słodki sos sojowy oraz cukier.
  5. Mieszaj wszystko cały czas do momentu, aż uzyskasz jednolitą i w miarę gładką konsystencję.
  6. Podgrzewaj sos na małym/średnim ogniu i trzymaj go na patelni jeszcze 2-3 minuty.
  7. Przenieś sos do pojemnika malaksera i miksuj go tam przez ok. 15-20 sekund do całkowitego wygładzenia.
Przygotowanie frytek
  1. Włóż pokrojone w słupki ziemniaki do zimnej wody na ok. 30 minut.
  2. Wylej mętną wodę i odsącz frytki na ręczniku papierowym.
  3. Rozgrzej porządnie 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokim naczyniu (ok. 150 stopni).
  4. Włóż frytki i smaż je ok. 3 minuty, aż zmiękną.
  5. Wyjmij ziemniaki i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  6. Zwiększ ogień pod naczyniem i odczekaj ok. 3 minuty.
  7. Dodaj ponownie frytki i smaż je, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.
  8. Odsącz frytki raz jeszcze, po czym przenieś do dużej miski, posyp solą i potrząśnij miską, żeby sól równomiernie spoczęła na ziemniakach.
  9. Wysyp frytki na talerz, połóż na nich majonez, a obok sos orzechowy.
  10. Posyp posiekaną cebulką.