-
Włóż pokrojone w słupki ziemniaki do zimnej wody na ok. 30 minut.
-
Wylej mętną wodę i odsącz frytki na ręczniku papierowym.
-
Rozgrzej porządnie 1,5 litra oleju rzepakowego w głębokim naczyniu (ok. 150 stopni).
-
Włóż frytki i smaż je ok. 3 minuty, aż zmiękną.
-
Wyjmij ziemniaki i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
-
Zwiększ ogień pod naczyniem i odczekaj ok. 3 minuty.
-
Dodaj ponownie frytki i smaż je, aż zmienią kolor na złoto-brązowy.
-
Odsącz frytki raz jeszcze, po czym przenieś do dużej miski, posyp solą i potrząśnij miską, żeby sól równomiernie spoczęła na ziemniakach.
-
Wysyp frytki na talerz, połóż na nich majonez, a obok sos orzechowy.
-
Posyp posiekaną cebulką.