-
Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku i dodaj pastę Khao Soi.
-
Podsmażaj pastę ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż ta delikatnie ściemnieje.
-
Wlej mleko kokosowe i bulion.
-
Zamieszaj i doprowadź do zagotowania.
-
Włóż kurczaka, zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj mięso w wywarze przez ok. 25 minut.
-
Na 10 minut przed wyjęciem mięsa ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i polej zimną wodą.
-
Wyjmij kurczaka na talerz, wystudź go odrobinę i poszarp widelcem.
-
Przenieś mięso z powrotem do garnka, dodaj sos rybny i cukier, dopraw solą, po czym zamieszaj dokładnie zupę.
-
Nałóż makaron do głębokich talerzy i nalej do niego zupę.
-
Wykończ na wierzchu paskami czerwonej cebuli, limonką, kiełkami fasoli, świeżą kolendrą, prażoną cebulką i oliwą chilli.