Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa khao soi
  • 350 g mięsa z udek kurczaka bez skóry
  • 420 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
  • Sól do smaku
Pasta khao soi
  • 2-3 duże suszone papryczki chilli
  • 1 szalotka przekrojona na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 3- cm kawałek imbiru obrany pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki łodyg kolendry
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki curry
Do podania na wierzch
  • Łódeczki limonki
  • Świeża kolendra
  • Kiełki fasoli mung
  • Paski czerwonej cebuli
  • Prażona cebulka
  • Oliwa chilli
Wskazówki
Pasta Khao Soi - krok po kroku
  1. Włóż suszone papryczki chilli do żaroodpornej miski.
  2. Zalej naczynie gorącą wodą i nasączaj chilli ok. 30 minut.
  3. Odsącz papryczki i zachowaj 4 łyżki wody po nasączaniu.
  4. Umieść w malakserze chilli i pozostałe składniki pasty wraz z wodą.
  5. Miksuj całość do uzyskania konsystencji pasty.
Zupa Khao Soi - krok po kroku
  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku i dodaj pastę Khao Soi.
  2. Podsmażaj pastę ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż ta delikatnie ściemnieje.
  3. Wlej mleko kokosowe i bulion.
  4. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania.
  5. Włóż kurczaka, zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj mięso w wywarze przez ok. 25 minut.
  6. Na 10 minut przed wyjęciem mięsa ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i polej zimną wodą.
  7. Wyjmij kurczaka na talerz, wystudź go odrobinę i poszarp widelcem.
  8. Przenieś mięso z powrotem do garnka, dodaj sos rybny i cukier, dopraw solą, po czym zamieszaj dokładnie zupę.
  9. Nałóż makaron do głębokich talerzy i nalej do niego zupę.
  10. Wykończ na wierzchu paskami czerwonej cebuli, limonką, kiełkami fasoli, świeżą kolendrą, prażoną cebulką i oliwą chilli.