Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ryżowa enchilada z kurczakiem i kolendrą
  • 1 duża pierś z kurczaka gotowana na wolnym ogniu ok. 30 minut i poszarpana widelcami
  • 120 g ryżu basmati gotowanego z 1 łyżką masła, gotowanego na wolnym ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
  • 300 g sosu enchilada
  • 160 g czerwonej fasoli z puszki
  • 110 g kukurydzy z puszki
  • 80 g białego długodojrzewającego cheddara wymieszanego z 80g goudy - starte na grubych oczkach
  • Garść posiekanej świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i przygotuj naczynie żaroodporne średnich rozmiarów.
  2. Wymieszaj w dużej misce kurczaka z sosem enchilada, czerwoną fasolą i połową sera.
  3. Dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Rozprowadź masę po naczyniu żaroodpornym.
  5. Posyp ją kukurydzą i resztą sera.
  6. Piecz ok. 30 minut, aż ser się ładnie stopi.
  7. Posyp kolendrą.
  8. Nakładaj i rozpocznij fiestę.