Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos enchilada
  • 800 g pomidorów z puszki rozgniecionych
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 30 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 250 ml wody
  • 1,5 łyżki chilli cayenne
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól do smaku
Wskazówki
  1. Rozgrzej w garnku olej na średnim ogniu.
  2. Dodaj mąkę i mieszaj ok. 1 minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
  3. Dorzuć pomidory, wszystkie przyprawy, dopraw solą do smaku i wlej wodę.
  4. Wymieszaj całość, zwiększ ogień i doprowadź sos do zagotowania.
  5. Zredukuj ogień i gotuj sos ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Przelej enchiladę do słoików, zakręć i wystudź do temperatury pokojowej.
  7. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.