-
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg).
-
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wysmaruj go olejem.
-
Wlej wodę do dużej miski, dodaj drożdże i wymieszaj.
-
Dodaj olej wraz z cukrem i pozostaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Wymieszaj mąkę z solą.
-
Dodaj do mieszanki drożdżowej jako i mąkę.
-
Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżkę.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5 minut, aż masa będzie elastyczna, błyszcząca i delikatnie lepka.
-
Podziel ciasto na 6 lub 8 części i z każdej uformuj okrągłą bułkę.
-
Przykryj blachę z bułkami folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-
Zdejmij folię.
-
Wymieszaj żółtko z mlekiem i wysmaruj nim bułki z wierzchu.
-
Posyp sezamem.
-
Piecz ok. 15-20 minut.