-
Zagotuj w garnku wodę na ryż.
-
Włóż torebkę ryżu i gotuj ok. 12 minut, na czas przygotowania kurczaka.
-
Wymieszaj w misce udka z mąką kukurydzianą, tak aby mięso się nią dokładnie pokryło.
-
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki glazury.
-
Rozgrzej porządnie 1,5-2 litry oleju w woku.
-
Dodaj udka i smaż je na dużym ogniu ok. 4 minuty.
-
Wyjmij kurczaka z woka i przenieś na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
-
Zlej prawie cały olej oprócz 1 łyżki.
-
Dodaj do woka chilli, imbir oraz czosnek.
-
Podsmażaj ok. 30 sekund na średnim ogniu.
-
Dodaj udka i wymieszaj je z przyprawami.
-
Wlej glazurę i podsmażaj chwilę całość, mieszając do momentu, w którym glazura zgęstnieje i pokryje kurczaka.
-
Zdejmij garnek z ryżem z ognia.
-
Wyłóż ryż do miseczek.
-
Nałóż na wierzch kurczaka.
-
Posyp ziarnami sezamu.