Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kurczak generała Stonera
  • 500 g udek kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w 2-cm kawałki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
Glazura z sosem hoisin
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 60 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sosu hoisin
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Do podania
  • 100 g ryżu parboiled jedna torebka
Wskazówki
  1. Zagotuj w garnku wodę na ryż.
  2. Włóż torebkę ryżu i gotuj ok. 12 minut, na czas przygotowania kurczaka.
  3. Wymieszaj w misce udka z mąką kukurydzianą, tak aby mięso się nią dokładnie pokryło.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki glazury.
  5. Rozgrzej porządnie 1,5-2 litry oleju w woku.
  6. Dodaj udka i smaż je na dużym ogniu ok. 4 minuty.
  7. Wyjmij kurczaka z woka i przenieś na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  8. Zlej prawie cały olej oprócz 1 łyżki.
  9. Dodaj do woka chilli, imbir oraz czosnek.
  10. Podsmażaj ok. 30 sekund na średnim ogniu.
  11. Dodaj udka i wymieszaj je z przyprawami.
  12. Wlej glazurę i podsmażaj chwilę całość, mieszając do momentu, w którym glazura zgęstnieje i pokryje kurczaka.
  13. Zdejmij garnek z ryżem z ognia.
  14. Wyłóż ryż do miseczek.
  15. Nałóż na wierzch kurczaka.
  16. Posyp ziarnami sezamu.