Go Back
Buchnij sobie ten przepis:
Składniki
Ciasto czekoladowo-kawowe
  • 190 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 300 g białego cukru
  • 90 g ciemnego gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 180 ml maślanki naturalnej
  • 180 ml gorącej zaparzonej kawy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
Krem espresso
  • Białka z 4 dużych jaj lub z 5 małych/średnich
  • 200 g białego cukru
  • 340 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kostki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej i schłodzonej
Ganasz czekoladowy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietany 36%
Do posypania
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Wskazówki
Przygotowanie sprzętu
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Przyszykuj formę do ciasta (ok. 24-26cm).
  3. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto czekoladowo-kawowe - krok po kroku
  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki ciasta.
  2. W osobnej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (kawę dodawaj na końcu, bardzo powoli - inaczej jajka się zetną).
  3. Dodaj mokre składniki do suchych.
  4. Miksuj je przy użyciu ręcznego miksera ok. 2-3 minuty na średnich obrotach (masa będzie bardzo rzadka).
  5. Przelej masę do naczynia z miarką i przenieś 500ml masy do przygotowanej wcześniej formy.
  6. Rozprowadź masę równomiernie.
  7. Pozostałą masę zachowaj na pieczenie drugiego blatu.
  8. Piecz ciasto ok. 35-40 minut. Po upływie 25 minut obróć formę w piekarniku i kontynuuj pieczenie.
  9. Sprawdź czy ciasto jest gotowe poprzez włożenie patyczka w środek. Jeśli patyczek wyjdzie czysty, to znaczy, że ciasto się upiekło.
  10. Studź blat przez 15 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.
  11. Wyjmij go z piekarnika, potem z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  12. Powtórz to samo z drugim blatem, chyba że posiadasz dwie takie same formy do ciasta - wtedy możesz je piec jednocześnie, obok siebie.
Krem espresso - krok po kroku
  1. Miksuj białka jaj z cukrem do dokładnego połączenia składników.
  2. Umieść miskę w kąpieli wodnej i kontynuuj miksowanie do momentu, w którym cukier się rozpuści.
  3. Zdejmij miskę z kąpieli i ubijaj białka z cukrem, dopóki nie będą sztywne i całkowicie wystudzone (5 do 10 minut).
  4. Dodaj masło do ubitych białek i miksuj je na dużych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Dodaj esencję waniliową, stopioną i wystudzoną czekoladę oraz sypką kawę rozpuszczalną.
  6. Miksuj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji kremu.
Budowanie tortu
  1. Przekrój wystudzone blaty na pół.
  2. Przełóż pierwszy blat kremem espresso.
  3. Przykryj go drugim blatem, który przełożysz ponownie kremem.
  4. Powtórz to samo z kolejnymi warstwami.
  5. Wysmaruj tort z wierzchu pozostałym kremem i wyrównaj go bardzo dokładnie szpatułką.
  6. Wstaw tort do lodówki na czas przygotowania ganaszu.
Ganasz czekoladowy - krok po kroku
  1. Zmiksuj drobno czekoladę mleczną.
  2. Podgrzej śmietanę w rondelku aż będzie gorąca, ale nie zagotowuj jej.
  3. Rozprowadź śmietanę po czekoladzie i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykańczanie tortu
  1. Rozprowadź kroplę ganaszu na krawędzi tortu, tak aby delikatnie spływał po jego poku.
  2. Zrób to samo dookoła ciasta.
  3. Rozprowadź pozostały ganasz równomiernie na górze tortu.
  4. Zetrzyj nad nim gorzką czekoladę.
  5. Wstaw tort do lodówki na ok. 15 minut.